tiistai 10. helmikuuta 2015

Naton rauhankumppanuusjäsenmaat "tykkihippasilla"...

Suomessa tiedetään varsin hyvin käsite olla puukkohippasilla. Asia liittyy nimenomaan puukkojunkkariaikaan ja vanhoihin suomalaisiin elokuviin aiheesta. Kyllähän niissäkin kuvioissa saattoi tappelijat saada reikiä kylkeensä tai pahimmassa tapauksessa haudankaivajalle tuli työkeikka...

Olla tykkihippasilla on aika lailla vakavampi asia, varsinkin, kun kyseessä ovat Naton rauhankumppanuusjäsenmaat Venäjä ja Ukraina.
Siinä on kumppanuus kaukana, kun putken kuumina paahdetaan "rautaa yli rintamalinjan". Eikä tykit ole edes järeimpiä aseita, käytössä on myös erilaista rakettiarsenaalia...

Otin WikiPedian sivuilta alla olevan kuvan maapallosta, jossa on vihreällä merkitty nykyisten Natomaiden sijainnit. Sanotaan, että kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa. Se tosiasia painottuu tässäkin tapauksessa. Melkeimpä kertoisin tuon sanamäärän ainakin kymmellä.

Ei tarvitse olla mikään "avaruutieteilijä", kun havaitsee, että Pohjoismaiden osalta on selvääkin selvempi aukko - ei musta aukko vaan valkoinen aukko, tarkemmin harmaa vyöhyke.

En jatka tällä kertaa pitempään, jotta jää myöhäisempäänkin vaiheeseen kirjoitettavaa.

Totean ainoastaan: "Olen muuten sitä mieltä, että Natoasiasta on syytä tehdä avoin, asiallinen ja luotettava SWOT-analyysi - Suomessa." 

WikiPedia-tekstiä:

Naton rauhankumppanuus

Nato ei puolusta rauhankumppaneihin kohdistuvia hyökkäyksiä, sillä puolustusyhteistyön 5. artikla takaa puolustuksen vain Naton jäsenille.




Asia nousi esiin, kun rauhankumppanimaa Venäjä hyökkäsi, valloitti ja liitti itseensä toisen Naton rauhankumppanimaan, Ukrainan, eteläisen Krimin alueen. 
Naton rauhankumppanuusohjelma (engl. Partnership for Peace) on tarkoitettu luottamuksen luomiseksi ja yhteistyön kasvattamiseksi Naton ja siihen kuulumattomien maiden välillä.
Naton rauhankumppanuusjäsenmaita ovat:

Suomalainen keskustelu Nato-jäsenyydestä

Suomessa on 1990-luvulta alkaen käyty julkista keskustelua maan suhteesta Natoon. Keskustelu tiivistetään yleensä kysymykseksi siitä, tulisiko Suomen liittyä Naton jäseneksi vai ei. Suomi on yhteensovittanut kalustoaan Naton kanssa ja kuuluu Naton rauhankumppaneihin, mutta ei ole hakenut jäsenyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti