Separatisteilta uhkavaatimus Ukrainalle: Raskaat aseet voidaan tuoda huomenna takaisin
Separatistit sanovat poistaneensa jo 90 prosenttia omista raskaista aseistaan rintamalta. Nato vaatii Venäjää vetämään pois tuhat separatistien avuksi tuotua panssarivaunua, tykkiä ja ilmatorjuntajärjestelmää.
Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit ovat jättäneet uhkavaatimuksen Ukrainan armeijalle. Jos armeija ei ole vetänyt kaikkia raskaita aseitaan pois huomenna perjantaina kello 19 mennessä, Donetskin alueen ns. kansantasavalta varaa itselleen oikeuden tuoda omat aseensa takaisin rintamalle.
Uhkauksen esitti Donetskin alueen johtaja Aleksander Zahartšenko.
Zahartšenkon mukaan Donetskin ns. kansantasavallan joukot ovat vetäneet rintamalta jo 90 prosenttia omista raskaista aseistaan. Raskaiden aseiden poisvetäminen kuuluu Minskin tulitaukosopimuksen ehtoiihin.
Ukrainan armeija aloitti omien aseidensa poisvedon tänään torstaina.
Uutistoimistojen työntekijät ovat havainneet, että isokaliiperisia tykkejä olisi sirretty poispäin rintamasta. Esimerkiksi Olenivkassa AP:n toimittajat näkivät separatistien 120 millin telahaupitsien siirtyvän poispäin rintamasta.
Ety-järjestön tarkkailijat valvovat aseiden poisvientiä. Etyj on kuitenkin huomauttanut, että aseiden siirtäminen tulee raportoida huolellisesti. Etyjille on kerrottava, mitä aseita siirretään, mistä ja mihin ne päätyvät. Tulitaukosopimuksen täytäntöönpanoksi ei riitä, että tarkkailijat tuodaan tien varteen katsomaan, kun joitakin aseita siirretään toiseen paikkaan.
Nato: Venäjän siirrettävä tuhat raskasta asetta
Sotilasliitto Nato vaatii Venäjää viemään Ukrainaan siirtämänsä aseistuken pois.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi sotilasliiton arvioineen, että Venäjä on tuonut separatistien tueksi noin tuhat raskasta asetta; panssarivaunuja, tykistöä ja ilmapuolustusjärjestelmiä.
Nato varoitti Venäjää myös yrittämästä laajentaa separatistien hallussa nyt olevaa aluetta. Venäjä on kiistänyt, että se antaisi separatisteille aseapua.
Stoltenberg totesi kuitenkin, että tulitauko ja alkanut aseiden siirto ovat myönteisiä merkkejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti