tiistai 17. helmikuuta 2015

Tulitaukosopimus onkin "tulitaukosopimus" Itä-Ukrainassa

Täysin odotettua! Taaskaan ei kyetty laatimaan täysin sitovaa sopimusta, vaikka asiaa väännettiin oikein antaumuksella ja ainakin ulospäin nähtynä mukatosissaan. Itä-Ukrainan separatistit, "napinalliset" tulkitsevat laadittua tulitaukosopimusta miten parhaaksi näkevät...

Debaltsevessa on käynnissä (kohta) täysimittainen kaupunkisota. Siellä on tulitaukosopimuspaperi vessapaperin korvikkeena...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Merkel, Putin ja Porošenko sopivat Etyj-tarkkailijoista

ULKOMAAT  

Saksan liittokansleri Angela Merkel on sopinut Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa toimista, joilla varmistetaan, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat pääsevät Itä-Ukrainaan valvomaan tulitauon toteutumista. Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta kertoi tiistaiaamuna Merkelin tiedottaja Steffen Seibert. Hän ei kuitenkaan kertonut valtiopäämiesten sopimista yksityiskohdista.
Johtajat keskustelivat aiheesta puhelimitse tiistain vastaisena yönä. Seibertin mukaan Merkel ja Porošenko vaativat Putinia käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta separatistit noudattaisivat sovittua tulitaukoa.
Tähän mennessä Minskin sopimuksia on valvonut Venäjän ja Ukrainan asevoimien yhteistyöelin Ety-järjestön tuella. Nyt päävastuun pitäisi siirtyä Etyjille.

Etyj:n tarkkailijat eivät toistaiseksi ole päässeet Itä-Ukrainassa sijaitsevaan Debaltseven kaupunkiin, koska siitä taistellaan edelleen kiivaasti.

Tiistaina Reutersille antamassaan lausunnossa Itä-Ukrainan separatisteja edustava Denis Pushilin puolestaan sanoi, etteivät separatistit voi keskeyttää taistelua Debaltsevesta, sillä se on kapinallisten "sisäistä aluetta". Pushilinin mukaan separatisteilla on moraalinen velvollisuus vastata Ukrainan joukkojen tulitukseen ja tuhota näiden asemia.
Pushilin sanoo separatistien olevan valmiita aloittamaan raskaan kaluston vetämisen pois etulinjasta heti, kun Ukraina on valmis aloittamaan oman kalustonsa vetämisen pois samanaikaisesti.
Separatistit ilmoittivat jo maanantaina päivällä, että eivät suostu vetämään aseistustaan etulinjasta ennen kuin Itä-Ukrainassa vallitsee täysi tulitauko.
Minskin sopimuksen mukaan Ukrainan armeijan ja separatistien tulisi kummankin alkaa vetää raskasta aseistustaan pois 48 tunnin kuluessa siitä, kun tulitauko sopimuksen mukaan alkoi, eli viimeistään maanantain muuttuessa tiistaiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti