maanantai 23. helmikuuta 2015

Ukraina tänään maanantaina 23.02.2015...

Eipä tuota alla olevaa jaksa enää näin iltamyöhällä kommentoida, todella turhauttava tilanne kaiken kaikkiaan "tulitauon" neuvotelleiden kannalta...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Ukraina tänään: Tulitauko ei pidä, Britannia uhkaa Venäjää ankarammilla pakotteilla

ULKOMAAT  
GLEB GARANICH / REUTERS
Ukrainan armeijan miehistöä liikkui panssaroidulla ajoneuvolla Artemivskissä maanantaina Itä-Ukrainassa.
Ukrainan armeijan miehistöä liikkui panssaroidulla ajoneuvolla Artemivskissä maanantaina Itä-Ukrainassa.
Itä-Ukrainassa tänään maanantaina jatkunut tulitus on vaarantamassa puolitoista viikkoa sitten Minskissä sovitun tulitauon. Britannian pääministeri David Cameron syyttää rikkomuksista Venäjää.
Hänen mukaansa länsimaiden on vastattava Venäjälle entistä ankarammilla pakotteilla, jos Venäjän-mieliset kapinalliset eivät luovu pyrkimyksistään laajentaa hallitsemiansa alueita Itä-Ukrainassa.
"Suunnanmuutos on kaukana. Venäjän täysin epäoikeutetut ja laittomat toimet Itä-Ukrainassa ovat päinvastoin saavuttaneet uuden tason separatistien rikottua tulitaukoa räikeästi Debaltseven valtauksella, jonka vain Venäjän tuki on voinut mahdollistaa", Cameron sanoi Britannian parlamentille.

"Ensimmäinen edellytys on tulituksen lopettaminen kokonaan", Ukrainan sotaoperaation tiedottaja 
Anatoli Stelmah sanoi maanantaina uutistoimisto Unianin mukaan.Cameron puhui
 sen jälkeen, kun Ukrainan hallitus syytti kapinallisia raketti- ja tykistötulesta maan kaakkoisosissa. 
Ukrainan armeija ilmoitti, että se ei vedä raskaita aseita rintamalinjalta ennen kuin tulitauko on voimassa.
Myös Saksa vaati maanantaina Venäjää painostamaan Itä-Ukrainan kapinallisia lopettamaan taistelut.
"Kattava tulitauko on ratkaiseva. Saksan hallitus on huolissaan siitä, että emme ole nähneet mitään siihen viittaavaakaan vielä", Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Steibert sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vastasi syyttämällä länsimaita dominoinnista ja pyrkimyksistä tyrkyttää ideologiaansa kaikkialle maailmassa.
Lavrov puhui YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jonka järjesti neuvoston kiertävää puheenjohtajuutta tällä hetkellä hoitava Kiina.
Lavrov ei maininnut yksittäisiä valtioita, mutta muistutti länsimaiden interventioista Syyriassa, Libyassa ja Irakissa.
"Heille, jotka eivät halua pelata palloa, on useita keinoja, kuten vallanvaihto ja avoin tuki perustuslainvastaiselle vallankaappaukselle Ukrainassa vuosi sitten", hän sanoi.
Venäjä kiistää tukevansa ja johtavansa kapinallisia Ukrainassa.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Ukrainan armeijan komentaja, eversti Valentin Feditšev sanoi maanantaina, että kapinalliset tekivät 27 hyökkäystä armeijan asemiin sunnuntain jälkeen. Feditševin mukaan kaksi Ukrainan armeijan sotilasta kuoli ja 10 haavoittui.Sunnuntaina ehdittiin jo uutisoida Ukrainan armeijan ja kapinallisten päässeen sopimukseen raskaiden aseiden vetämisestä pois rintamalinjalta Minskin uuden sopimuksen mukaisesti.
Mariupolin satamakaupungin lähelle ryhmittyneet kapinallisjoukot jatkoivat tulitusta, Ukrainan armeija tiedotti. Debaltseven kohtalon jälkeen arvotaan, aikovatko kapinalliset vallata myös Mariupolin.
Kapinalliset valtasivat viime viikon keskiviikkona motittamansa Debaltseven kaupungin, josta Ukrainan hallituksen joukkojen sotilaat pakenivat. Strategisesti tärkeän risteyskaupungin valtauksen jälkeen taistelut ovat laantuneet, mutta ne eivät ole loppuneet kokonaan.
Sotilaallisesti ja poliittisesti tukalassa tilanteessa oleva Ukrainan presidentti Petro Porošenko julisti Ukrainan vielä palauttavan Krimin niemimaan hallintaansa.
"Yhdessä rakennamme uuden Krimin, jossa taataan Krimin alkuperäisväestön ja kaikkien asukkaiden oikeudet ja edut", hän lupaili maanantaina uutistoimisto Interfaxin mukaan.
Venäjä valtasi Krimin vuosi sitten maaliskuussa.
Niemimaan uusi johtaja Sergei Aksjonov vastasi sanasotaan ilmoittamalla, että Porošenko joutuu sanoistaan tuomiolle sotilastuomioistuimen.
Minskissä 12. helmikuuta sovitun uuden sopimuksen mukaan ensimmäinen askel on tulitauko, minkä jälkeen osapuolten pitäisi vetää raskas aseistus pois rintamalinjalta. Kumpaakaan ei ole vielä onnistuttu toteuttamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti