perjantai 20. helmikuuta 2015

Uusi Kemi sittenkin mahdollinen?

Olen seurannut kohtalaisen aktiivisesti Meri-Lapin kuntaliitosasian etenemistä.

Luin keskiviikon 18.02.2015 Pohjolan Sanomat aika tarkkaan. Siinä etusivulla komeili otsikko: Nissisen työhuone Keminmaahan? Sisäsivulla oli lähes ylitsevuotavan iloisia neuvottelijoita "perhepotretissa"...

Aikaisempien asiaan liittyvien artikkelien mukaan olen kirjoittanut mm. seuraavaa:
Kyllä tässä alkaa olla todellisen pihtisynnytyksen makua. Ennen sanottiin: "Kyllä se kohtuus täytyy olla kerjätessäkin!" Tässä tapauksessa ehkä parempi ilmaisu olisi:" Lypsämisessäkin täytyy olla rajansa!" Kukaties tähän sopisi parhaiten maininta:" Ei mopolla mahottomia!"

Mielestäni kuntaliitosselvittäjät Ruotsalainen ja Mäkitalo tekivät hyvää työtä ja hyvän, toteuttamiskelpoisen esityksen, jonka kanssa nyt esillä olevat kunnat voivat elää lähivuosina/vuosikymmeninä.

Ilmassa on ollut kuitenkin Keminmaan ja Simon taholta lähes uhkailun elementtejä

Käy jopa mielessä, että Simo ja Keminmaan kuntapäättäjät eivät loppujen lopuksi ole liikkeellä puhtaat jauhot pussissa eivätkä näe kuntansa, kuntalaistensa tilaa muutaman vuoden, puhumattakaan muutaman vuosikymmenen päähän...

Erityisesti yhdistymishallituksen jäsenmäärät tuntuivat kiristävän aluksi neuvotteluilmapiiriä. 

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, jos kuntaliitosselvittäjät olisivat yksiselitteisesti tulkinneet tämänhetkisten kuntien väkimääriä, Kemin osuus yhdistymishallituksessa pitäisi olla kymmenen (10) jäsentä...

Kemin neuvottelijat tarjosivat viime viikon keskiviikon kokouksessa mallia, jossa yhdistymishallituksessa Kemillä olisi seitsemän jäsentä sekä Keminmaalla ja Simolla yhteensä kahdeksan. Kemin tarjouksessa puheenjohtajuus tulisi Kemin keskustalle.

Keskiviikon Pohjolan Sanomissa lukee: Uuden kunnan "ylin johto" sijoitetaan Keminmaan kunnanvirastolle. Muu hallinto sijoitetaanyhdistymishallituksen parhaaksi katsomiin toimipisteisiin. 
___________

Lisäksi sovittiin yhdistymishallituksen kokoonpanosta: Keminmaa saa viisi paikkaa, Simo kolme ja Kemi seitsemän. Hallituksen keskustalaisen puheenjohtajan nimeää Kemi. Ensimmäinen varapuheenjohtaja on Vasemmistoliiton edustaja, toinen SDP:n ja kolmas Keskustan. Tämä paikka jyvitettiin Simolle.
___________

Ulkopuolisin silmin lievästi "karrikoiden" totean:

Tämä meni suunnilleen samaan tyyliin kuin "neuvottelut" Itä-Ukrainan kriisissä, siellä VP itse esillä ollen junaili homman siististi pakettiin, täällä sen sijaan oletettavasti PV hoiteli homman taustalla ollen apujoukkojensa avustuksella maaliin...

Itä-Ukrainan kriisin, Valko-Venäjän Minskin neuvotteluissa vedettiin länsi niin sanotusti kölin alta. 
Täällä neuvotteluissa Kemin neuvottelijat vedettiin kölin alta. Näin siinä valitettavasti kävi...

Seurasin aikanaan koulutussekstorilla Koulutuskuntayhtymä Lappian pihtisynnytystä.

Silloinkin kemiläiset neuvottelijat ja kemiläiset olivat äärimmäisen sinisilmäisiä, luottavaisia ja naiiveja antaen periksi lähes kaikessa.


Me emme näytä oppivan ajan saatossa mitään, ei sitten millään. Joskus täytyy olla terveesti itsekäs ja pitää aidosti puoliaan.


Toki tunnustan samaan hengenvetoon, että paljonhan tässä kuntaliitosasiassa on hyvääkin. 

Kuitenkaan sen toteutuminen ei ole vielä varma. Tähän saakka on pelätty Keminmaan ja Simon valtuustojen kaatavan koko homman.
Itselläni käy sen sijaan mielessä, että kemiläiset valtuutetut saattavat kaataa asian "tarkemmin neuvottelutulosta harkittuaan/pohdittuaan". 

Ainakin lehtitietojen perusteella neuvottelutuloksen tekstit saattavat aiheuttaa vielä päänvaivaa ja ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

Jos kuntaliitosta ei synny, Kemi selviää lähitulevaisuudessa suvereenisti parhaiten nyt esillä olevista liitoskunnista.

Odotellaan, mitä tuleman pitää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti