torstai 12. helmikuuta 2015

Joka vanhoja muistelee, sitä...

Kaivoin taas esiin yli kymmenen vuotta vanhan tekstini, joka mahdollisesti julkaistiin jossakin paikallisessa lehdessä.

Alla oleva teksti käväisi mielessäni keskusteltuani ystäväni kanssa Kemin kaupungin lautakuntien kokousajankohdista.

Tarkistin hetki sitten Kemin kaupungin kotisivuilta asian nykyisistä kokousajankohdista. 
Lautakuntien kokoukset alkavat klo 13 - 17 välillä. Monet asiat tehdään vanhojen tottumusten mukaisesti.
Kuitenkin mm. kaupunkiorganisaatioissa on syytä pyrkiä aktiivisesti yhtenäisyyteen. Arvelen, että lähestyvän kuntaliitosasian yhteydessä muutoksen tuulet puhaltavat myös näissä asioissa.

Itse pidän parhaana kokousaloitusajankohtana klo 14 tai 15...

Kuulen jo muutaman lukijan, superkokoustelijan jupisevan:" Enhän minä siihen aikaan pääse töistäni kokoukseen!"
"Kyllä pääset, mikäli työnantajasi arvostaa luottamusmiespanostasi!" on minun näkemykseni...



Vanha teksti vuodelta 2004:


KOKOUSAJANKOHTAKESKUSTELU KÄYNTIIN – NYT!

Harvoin näkee hyvää, yksinkertaista, selkeää ja iskevää mainosta. Näin pitkästä aikaa sellaisen!
Se oli lauantain 17.01.2004 Helsingin Sanomissa B2-sivulla.
Siinä on kokosivun mainos, jossa Scandic-hotelliketju kiinnittää huomiota kokousten tuloksellisuutta parantaviin toimenpiteisiin...

Lähes tyhjällä sivulla on epämääräisesti taivuteltuja paperiliittimiä – myös yksi ehjä – lisättynä tekstillä: Asiantuntijoiden mukaan myöhässä alkavien ja loppuvien kokousten tuottavuus on tavallista alempi.
Tekstin voinee tulkita myös siten, että myöhäisenä aikana pidettävien ja pitkään kestävien kokousten tuottavuus on tavallista alempi...

Olen kuullut monesti sanottavan, että yli A4-arkin tekstimäärä on turhaa ja yli kahden tunnin kokous on totaalitehoton. Oli niin tai näin, mutta...

Lueskelin Kemin kaupungin hallintosääntöä, jossa eräänä asiakokonaisuutena todetaan mm., että toimielin pitää kokouksensa päättämänään aikana ja paikassa. Kokous pidetään myös, milloin puheenjohtaja katsoo kokouksen tarpeelliseksi tai enemmistö toimielimen jäsenistä tekee esityksen sen pitämisestä puheenjohtajalle.
Siten, esimerkiksi Kemin kaupungin lautakunnat päättävät itsenäisesti kokousten ajankohdat ja pitopaikat omien johtosääntöjensä perusteella.

Pidettävien kokousten tehokkuuden ja tehtävien päätösten mielekkyyden kannalta on syytä harkita, että kaikki lautakuntakokoukset pidetään maanantai-perjantai klo 13-16 välisenä aikana.

Väitän, että siirtyminen em. menettelyyn parantaa tehtävien päätösten tasoa, järkeistää kaikkien osapuolten ajankäyttöä ja edesauttaa työssäjaksamista.

Lisäksi em. menettelyllä todennäköisesti puretaan hiukan – kokouksesta toiseen tukka putkella tapahtuvaa – hillitöntä nykymenoa illansuussa...

Pohdiskeluterveisin
Aki Pyykkö
kulttuuriasiainlautakunnan jäsen





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti