torstai 12. helmikuuta 2015

Juuri nyt - porukka on niin sanotusti sorvin ääressä...





Ulkomaat  | 

Itä-Ukrainan rauhanneuvotteluissa sorvataan sopimusta

Reutersin mukaan Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat olisivat päässeet sopimukseen läpi yön jatkuneissa neuvotteluissa. Dokumentti allekirjoitetaan myöhemmin. Sen sisällöstä ei ole vielä kerrottu.



 Alexander Lukashenko, Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande ja Petro Porošenko.
Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Valko-Venäjän Minskissä läpi yön jatkuneissa neuvotteluissa on saavutettu jonkinlainen yhteisymmärrys, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille.
Reutersin mukaan Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat allekirjoittaisivat dokumentin myöhemmin. Dokumentin sisällöstä ei ole kuitenkaan vielä kerrottu. Myöskään kokouksen päättymisen ajankohtaa ei tiedetä.
AFP:n lähteen mukaan on toiveita, että sopimus allekirjoitettaisiin pian. Kysymys olisi viime syyskuussa solmitun ja sittemmin kaatuneen rauhansopimuksen täytäntöönpanosta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ukrainan presidentti Petro Porošenko, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande ovat neuvotelleet koko yön Minskissä.
Neuvottelijat ovat poistuneet salista vain lyhyiden taukojen ajaksi. Delegaatioiden edustajat eivät ole kommentoineet neuvottelujen edistymistä paikalla päivystäville toimittajille.

"80 prosenttia sovittuna"

Venäläismedian mukaan 80 prosenttia asioista olisi saatu sovittua, kertoo Minkissä kokousta seuraava Ylen Ukrainan-kirjeenvaihtajan Kerstin Kronvall.
– Emme tiedä minkälaisesta paperista on kysymys, kun sanotaan että osapuolet tulevat paperin allekirjoittamaan. Emme tiedä onko kysymys julkilausumasta vai sopimuksesta, Kronvall summaa.
Ukrainan television haastatteleman presidentin avustajan mukaan Minskissä neuvoteltaisiin "kahdesta dokumentista".
Uutistoimisto Itar-Tassin lähteen mukaan johtajien odotetaan allekirjoittavan dokumentti, jossa olisi 12 tai 13 kohtaa. Lähde kutsuu asiakirjaa joko dokumentiksi tai julistukseksi, jossa on toimia kriisin rauhoittamiseksi. 
Ukrainen presidentin avustaja kirjoitti aamuyöllä Facebookissa, että neuvottelut saattavat jatkua vielä viisi tai kuusi tuntia.
Minskissä keskiviikkoiltana alkaneissa neuvotteluissa pyritään saamaan aikaan välitön tulitauko Itä-Ukrainaan.
Muita keskeisiä asioita ovat muun muassa tulitaukolinjan sijainti, raskaan aseistuksen sijoittaminen, Ukrainan ja Venäjän välisen rajan valvonta sekä separatistialueiden asema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti