lauantai 7. helmikuuta 2015

Huomenna sunnuntaina 08.02.2015 olemme "viisaampia"...

Mitäpä tuohon alla olevaan lisäisi...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista:


Lännen ja Venäjän tanssi kiihtyy

Kuva: OLIVIER HOSLET
Lea PeuhkuriLähetä palautetta toimittajalle
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Saksan puolustusministeri Ursula Von der Leyen osallistuivat sotilasliiton ministerikokoukseen Brysselissä torstaina. Puolustusministerit sopivat perustavansa pian kuusi komentokeskusta

Mitä voisi tapahtua, jos Ukraina saa länneltä humanitaarisen ja talousavun lisäksi aseita? Yhdysvallat on päättänyt jo, millaista kalustoa se lähettää, jos se päätyy antamaan aseapua. Pallo on Venäjällä.

Lea Peuhkuri

Vaihtoehto 1

Konflikti jatkuu ja jäätyy
Lännen antama aseapu voisi tasapainottaa taisteluja Itä-Ukrainassa. Tällä hetkellä Venäjän tukemat separatistit ovat niskan päällä. Maasotaopin pääopettaja Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että Yhdysvaltain harkitsema aseapu ei tosin ratkaisisi sotaa.
– Kyseiset aseet sopivat ensisijaisesti puolustukseen. Niillä ei lähdetä aloittamaan uusia operaatioita, Kajanmaa kertoo.
Kajanmaa ja vanhempi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista sanovat, että Venäjän tavoitteet on Ukrainassa osittain saavutettu.
– Niin kauan kuin Venäjä ei pysty sitomaan Ukrainaa etupiiriinsä, sen tavoite on pitää yllä epävakautta Ukrainassa, Raik sanoo.
– Jäätyneen konfliktin etu on siinä, että se poistuu ajankohtaisten asioiden agendalta, eikä kukaan muista sen aiheuttajaa, Kajanmaa sanoo.

Vaihtoehto 2

Venäjä yllyttää vai ratkaisee?
Jos länsi antaa aseapua, pallo siirtyy Venäjälle. Maa voi vastata taisteluihin entistä voimakkaammin tai alkaa harkita uudelleen konfliktin kannattavuutta.
Kristi Raikin mukaan se, että separatistit tunnustetaan voittajiksi osassa Ukrainaa, on hyvin epätodennäköistä.
– Se olisi todella vakava tappio, myös Euroopan turvallisuusjärjestelmälle. Ukraina joutuisi luopumaan osasta maataan Venäjän sotilaallisten toimien seurauksena. Alueellisen koskemattomuuden ja valtiollisen suvereniteetin periaatteet olisivat vaakalaudalla.
Venäjä joutuu päättämään, minkä hinnan se on valmis maksamaan Ukrainan epävakaudesta.
– Lännen kannalta positiivisin vaihtoehto olisi, että sodankäynti tulisi Venäjälle niin kalliiksi, että se alkaisi tosissaan pyrkiä kohti diplomaattista ratkaisua. Tämä ei tosin ole todennäköistä lähitulevaisuudessa.

Vaihtoehto 3

Maailmansota kaukaa haetuin
Ukrainan konfliktilla on mahdollisuus eskaloitua useiden valtioiden väliseksi.
– Silloin puhutaan maailmansodasta. Se on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, kuvaa Petteri Kajanmaa.
– Esimerkiksi se vaihtoehto, että Yhdysvallat lähtisi osapuoleksi Ukrainan konfliktiin, on hyvin kaukaa haettu. Tai se, että Venäjä lähtisi hyökkäämään Yhdysvaltoja vastaan. Yhdysvallat on kuitenkin sotilaallisesti niin paljon Venäjää voimakkaampi.
Kristi Raikin mukaan varsinkin Yhdysvaltain antama aseapu sopii venäläiseen narratiiviin siitä, että Ukrainan konflikti on ensisijaisesti Yhdysvaltain aiheuttama.
Raik muistuttaa, että Venäjän sotilaallisen toiminnan kiihtymisestä on jo merkkejä: sotilaskoneita liikkuu Euroopassa eri valtioiden ilmatiloja loukaten ja joukkoja on liikuteltu muuallakin kuin Ukrainan rajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti