Hallitus on varaa kuluvan vuoden budjettiin 97 miljoonan euron määrärahan Talvivaaran kaivoksen mahdollisten järjestelyjen varalle ja perustaa samalla erityisyhtiö Terraframe Oy:n varojen käyttäjäksi.
Näin valtio voi osallistua Talvivaaran yritys- ja omistusjärjestelyihin tai vaihtoehtoisesti käynnistää kaivoksen sulkemiseen tarvittavia toimia. Eduskunnan istuntokausi päättyy 13.maaliskuuta, joten määrärahaesitys on tehtävä tilanteessa, jossa ei vielä ole varmuutta kaivostoiminnan jatkosta.
”Valtion kannalta on tärkeää, että Terrafame Oy on toimintakykyinen kaikissa vaihtoehdoissa ja pääomitus riittää eri tilanteissa. Pääomitukseen esitetty summa ei sinänsä suoraan heijasta sen paremmin mahdollista sijoitusta perustettavaan kaivosyhtiöön kuin alasajon kokonaiskustannuksiakaan”, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori korostaa.
Hänen mielestään Talvivaaran kaivoksen tilanne on valtion kannalta erittäin monitahoinen. Asiassa ei ole vielä löytynyt kaupallista ratkaisua eikä tulevien järjestelyjen sisältö tai ajoitus ole vielä selvillä.
Viime viikolla Vapaavuori kertoi, että Talvivaaralla on muutama varteenotettava ostajaehdokas, joiden kanssa ”neuvotellaan vakavalla mielellä”.
"Valtion oltava toimintakykyinen"
Vapaavuoren mukaan valtion täytyy olla toimintakykyinen kaikissa vaihtoehdoissa.
”Mikäli jatkaja löytyy, valtio voi mahdollisesti tulla uuteen perustettavaan kaivosyhtiöön vähemmistöosakkaaksi. Valmius pitää olla myös siihen, jos jatkajaa ei löydy ja joudutaan arvioimaan muuta parasta toimintatapaa ja jopa kaivoksen alasajoa.”
Määrärahaa ei käytetä Talvivaara Sotkamon konkurssipesän kustannuksiin. Konkurssipesän toiminnan välttämättömiin kustannuksiin on lisätalousarvioon jo aiemmin esitetty 100 miljoonan euron määräraha. Se kattaa kattaa ensi syksyyn asti muun muassa vesienhallinnan ja muiden ympäristön pilaantumisen kannalta välttämättömien toimien kustannuksia.
Mikäli kaivostoiminta siirtyy tätä ennen uudelle toiminnanharjoittajalle, valtion kustannusvastuu päättyy.
Talvivaaran kulut ovat noin 10 miljoonaa euroa kuukaudessa. Vielä viime syksynä metallien myynti toi yhtiölle 3–4 miljoonaa euroa kuukaudessa. Marras-tammikuussa myyntitulot ovat olleet noin 13 miljoonaa euroa, mutta kevään aikana määrä liukenee olemattomiin.
”Ei liikaa huomiota hintaan”
Talvivaara-konsernin kaivostoimintaa harjoittanut tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo Oy asetettiin konkurssiin 6.11. viime vuonna ja edelleen julkisselvitykseen 1. joulukuuta.
Yhtiön konkurssipesä pyrkii myymään liiketoiminnan ja omaisuuserät uudelle toiminnanharjoittajalle. Valtio on mukana myyntineuvotteluissa.
Vapaavuori on korostanut, ettei hintaan kannata kiinnittää liikaa huomiota.
”Tärkeintä on löytää omistaja, joka pystyy toimimaan pitkäjänteisesti, kannattavasti ja kestävästi ja pitämään samalla vastuullisesti huolta ympäristöstä.”
Omistusjärjestelyjä hidastavat tällä hetkellä erityisesti kaivoksen vesitaseeseen liittyvät kysymykset.
Akuuteimmat hankinnat koskevat vesien puhdistusta ja hallintaa. Kaivokselle tilattiin jo viime kesänä käänteisosmoosilaitos, jonka piti olla paikoillaan ennen vuodenvaihdetta. Kun
Talvivaara Sotkamo ajautui konkurssiin, laitteiston toimittaja pisti tilauksen jäihin.
Nyt laitos yritetään saada käyttöön ennen kevättulvia. Samalla selvitetään, löydetäänkö sen avuksi siirrettäviä ja vuokrattavia laitteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti