torstai 12. helmikuuta 2015

Ihmeiden aika ei ole ohi mutta...


    Media puhuu jo tällä hetkellä hengähdystauosta. Toivotaan parasta eikä pelätä pahinta.


    Alla olevan artikkelin suora tekstilainaus:
    Epäselvää kuitenkin on, missä määrin Itä-Ukrainan separatistit ovat valmiit noudattamaan sopimusta. Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan rahansopimuksessa on maininta myös erityisaseman säätämisestä Itä-Ukrainan kapina-alueille. Porošenko on kiistänyt, että minkäänlaisesta autonomiasta olisi sovittu.  
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta:

Ulkomaat  | 

Minskissä tuli tuloksia: Tulitauko Ukrainassa voimaan viikonloppuna

Ukraina kriisistä neuvoteltiin keskiviikkoillasta pitkälle torstaiaamuun. Tulitauon on määrä alkaa sunnuntaina ja raskaiden aseiden vetämisen sota-alueelta kaksi päivää myöhemmin.




Petro Porošenko ja Vladimir Putin.
Petro Porošenko ja Vladimir Putin. Kuva: Mykola Lazarenko / AFP

Ukrainan rauhankokous on päässyt sopuun tulitaosta, kertovat kokousosapuolet. Tulitauko alkaa sunnuntaina keskiyöllä.
Minskissä Valko-Venäjällä käydyissä neuvotteluissa syntyi sopimus myös muista ratkaisuista konfliktin lopettamiseksi. Loppuasiakirjassa kaikki osapuolet sitoutuvat kunnioittamaan Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Samalla sovittiin jatkotapaamisista, joissa seurataan rauhansopimuksen toteutumista.
Sopimuksen allekirjoittivat Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan kontaktiryhmän jäsenet ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajat.
Epäselvää kuitenkin on, missä määrin Itä-Ukrainan separatistit ovat valmiit noudattamaan sopimusta. Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan rahansopimuksessa on maininta myös erityisaseman säätämisestä Itä-Ukrainan kapina-alueille. Porošenko on kiistänyt, että minkäänlaisesta autonomiasta olisi sovittu.         
Ukrainan presidentin Petro Porošenkon mukaan raskaan kaluston vetäminen sota-alueelta aloitetaan kaksi päivää tulitauon alkamisen jälkeen. Aikaa aseiden vetämiselle on kaksi viikkoa. 
Venäjän vastaisen rajan pitäisi olla Ukrainan valvonnassa vuoden loppuun mennessä, Porošenko sanoo. Rajavalvonta oli kysymys, joka Venäjä mainitsi erityiseksi ongelmaksi kokouksen alla.
Minskissä sovittiin myös kaikkien sodassa vangittujen vapauttamisesta 19 päivän sisällä.

Ranska ja Saksa varovaisen toiveikkaita

Kokouksen jälkeen Putin kehotti sodan osapuolia lopettamaan verenvuodatuksen mahdollisimman nopeasti ja aloittamaan todellisen poliittisen prosessin pitkäaikaisen ratkaisun saavuttamiseksi.           
Tehtävää on vielä paljon, mutta Ukrainalla on nyt todellinen rauhan mahdollisuus, sanoi Ranskan presidentti François Hollande. Vastaavan varovaisen optimistisen lausunnon antoi myös Saksan liittokansleri Angela Merkel kiirehtiessään Minskistä Brysseliin EU:n huippukokoukseen.
– Minulla ei ole mitään harhakuvitelmia, ja Ukrainan hyväksi on tehtävä vielä hyvin paljon työtä, mutta ainakin meillä on toivon hiven, Merkel sanoi.
Neuvotteluihin osallistunut Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoo olevansa sopimuksesta iloinen, mutta ei haltioissaan. Se ei ole kattava eikä edes läpimurto, Steinmeier summasi Minskin tulokset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti