maanantai 23. helmikuuta 2015

Kuvataidetta mielenkiintoisella tekniikalla...

Olen Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994- asiakokonaisuuden puitteissa ollut mukana kulttuuriyhteistyössä nimenomaan kuvataiteen osaltaan Luoteis-Venäjälle Barentisin meren rannalle Severomorskiin ja Muurmanskiin.
Alunperin tavoitteena oli suomalaisten, lähinnä kemiläisten ja em. alueen ammattikuvataiteilijoiden yhteistyö, joka osittain on toteutunutkin - tosin pienimuotoisesti.

Itse olen saanut tutustua mm. erilaisiin kuvataiteen tekniikoihin. Olen itse edelleenkin em. tutustumisprosessissa niin sanotusti lähtökuopissa/-telineissä, niin laajaa ja monipuolista kuvataiteen tekeminen on, asia kuitenkin jaksaa yhä kiinnostaa...

Käyn silloin tällöin taidenäyttelyissä. Kävin muun muassa muutama vuosi sitten Pohjolan Sanomien alakerrassa olleessa taidenäyttelyssä, jossa oli esillä nykyisin jo eläkkeellä olevan Kemin kaupunginarkkitehdin Tero Elorannan töitä.
Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen näyttely, josta myöhemmin ostin aviovaimolleni syntymäpäivälahjaksi erään taideteoksen.

Tero Eloranta ei halua käyttää omasta kuvataiteen tekemisestä nimikettä tietokoneavusteinen, koska termi saa heti ulkopuolisen ajattelemaan ns. digitaidetta, jossa yleisesti käytetään tietokonemanipulaatioita, valokuvaskannauksia, kuvankäsittelyjä yms., joita hän ei halua käyttää vaan todellakin tehdä "omin käsin" niin, että kynänä, hiilenä ja pensselinä ovat hiiren Paint-ohjelma-työkalut.
Kun perinteisellä kuvataiteilijalla on kädessään pensseli, Tero Elorannalla on siis hiiri ja/tai vasittu piirtämiskynä mukaan luettuna piirtämisalusta.

Hän itse käyttää oman työtapansa kuvaajana käsitettä "hiilipiillos". Vaikka se onkin vitsi ja sanaleikki, se samalla luo jonkunlaisen assosiaation perinteiseen taidetermistöön ( vrt. hiilipiirros ).

Olen nähnyt em. henkilön tekevän demonstraatioesityksenä kuvataidetta. Mielenkiintoista!

Ei tarvitse odotella värien kuivumista, voi muuttaa väriä alta aikayksikön, voi maalata päälle välittömästi, voi suurentaa, voi pienentää, voi tallentaa tietokoneen muistiin ja/tai tikulle myöhäisempää "parsimista" varten, jne. ...  

Edellä mainittua kuvataideprosessia katsellessani kävi mielessäni aivan 1990-luvun alussa ystäväni, taidemaalari Olavi Korolaisen kokeilu tietokoneen piirto-ohjelman kanssa. Hän teki pikaisesti upean miehen pään ja hihkaisi: "Hei! Tällähän voi piirtää!" Kyseinen taideteos on hallussamme signeerattuna. Se on em. taiteilijan ensimmäinen kyseisellä tekniikalla tehty taideteos kukaties toistaiseksi viimeisinkin...

Severomorskilaistaiteilijoiden ensimmäinen Kemissä pidetty taidenäyttely oli syksyllä 1994.

Järjestämässäni oheisohjelmassa he tekivät vastaavalla tavalla kuvataidetta silloisen Kemin TT-Keskuksen tiloissa. Minulla on em. tapahtuman taideteokset kehystettyinä tallessa. Kuvataiteilijat nauttivat suunnattomasti tekemästään, tuntui aivan kuin olisi katsellut pahaistenten poikaviikareiden touhuilua...

Katsellessani Tero Elorannan työskentelyä kävi maallikkona mielessä, että kyseinen tekniikka on hänellä vahvasti hallussa.

Sain nähdä upeita, monipuolisia valmiita taideteoksia ja kuulin, että hänellä on taidenäyttely tulossa Kemiin Artei-galleriaan viimeistään tämän vuoden syyskuussa ja joskus myöhemmin taas Pohjolan Sanomien ala-aulaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti