keskiviikko 11. helmikuuta 2015

No comments...



Suora nettilainaus Yle Uutiset - sivulta lyhennettynä:

Ulkomaat  | 

Minskin kokouksesta ratkaisu Itä-Ukrainan konfliktiin? – Yle Uutiset seuraa hetki hetkeltä

Valko-Venäjän Minskin huippukokouksesta haetaan ratkaisua Itä-Ukrainan konfliktiin. Toiveissa on pikainen tulitauko kiihtyneisiin taisteluihin. Seuraamme huippukokousta hetki hetkeltä.


Vladimir Putin, François Hollande, Angela Merkel ja Petro Porošenko neuvottelevat Minskissä
Vladimir Putin, François Hollande, Angela Merkel ja Petro Porošenko neuvottelivat Minskissä keskiviikkona. Kuva: Mykola Lazarenko / EPA

Klo 21.02 Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro uskoo, että sillä, että Yhdysvallat pohtii aseapua Ukrainalle, on jonkinlainen pelotevaikutus neuvottelujen kannalta. – Uskon, että sekä Merkel että Hollande ovat lähteneet sen vuoksi liikkeelle, ja voi hyvin olla, että se varmaan pistää myös Putinin harkitsemaan, että mikä hinta konfliktin jatkumisesta ollaan valmiit maksamaan.
Klo 20.40 Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että neuvottelujen suhteen ei ole ilmassa laajempaa optimismia. – Mutta kuitenkin kaikki näkevät, että tämä on tärkeä yritys, hän sanoo.
Klo 20.33 Minskissä oleva Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall arvioi, että on hyvin vaikeaa saada separatistit suostumaan tulitaukoon. Vaikeaa tulee myös silloin, jos Porošenkoa vaaditaan neuvottelemaan suoraan separatistijohtajien kanssa.
Klo 20.11 Putin ja Porošenko kättelivät pikaisesti keskustelujen alussa, raportoi uutistoimisto AFP venäläistelevision näyttämään kuvamateriaaliin viitaten.
Klo 19.28 Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajat aloittavat neuvottelut.
Klo 18.29 Reuters: Ukrainan Petro Porošenkon mukaan tilanne Itä-Ukrainassa menee joko kohti lieventymistä ja tulitaukoa tai karkaa käsistä, hän sanoi ennen kokousta.
Klo 18.00 Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Hollande ja Merkel keskustelevat lyhyesti Porošenkon kanssa ennen kokousta.
Klo 17.53 Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut Minskiin.
Klo 17.11 Ukrainan presidentti Petro Porošenko saapui Minskiin.
Klo 17.06 Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Minskiin.
Klo 16.55 Ranskan presidentin François Hollande saapui Minskiin.
Klo 15.23 Britannian pääministeri David Cameron varoitti Venäjän suosimisesta Ukrainan tilanteessa. Venäjän aggressivisia toimia ei saa palkita lepyttelyllä.
Klo 14.44 Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvelee, että Minskin neuvotteluista tulee todella vaikeat. Stubbin mukaan Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä järjestettävässä tapaamisessa pitää saada aikaan kaksi kokonaisuutta: tulitauko ja rauhansuunnitelma.
– Jos Minskissä ei tapahdu edistystä, niin silloin varmasti alkaa valmistelu ja keskustelu seuraavista talouspakotteista, Stubb sanoi lisäten, että ei halua mennä asioiden edelle.
Klo 12.58 EU:n ulkopoliittisen edustajan Feredica Mogherinin mukaan Minskin kokous voi olla Ukrainan kriisin käännekohta joko hyvään tai pahaan. Hän kehotti Venäjää ottamaan vastuuta ja auttamaan konfliktin lopettamisessa.
Klo 12.58  Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli Ukrainan vaatimusta saada Venäjän vastainen raja täyteen valvontaansa. Vaatimus on epärealistinen; rajavalvonnasta on sovittava Itä-Ukrainan kapinallisten kanssa, hän sanoi.
Kokoukseen odotetaan ns. Normandian nelikkoa eli Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan johtajia. Toiveissa on pikainen tulitauko kuluneen kuukauden aikana kiihtyneisiin taisteluihin. Neuvottelujen pohjana on edelleen Minskissä 5. päivä syyskuuta allekirjoitettu suunnitelma.
Yle Uutiset seuraa Minskin huippukokousta hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Kokouksen oli määrä alkaa Itsenäisyydenpalatsissa kello 17.30 Suomen aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti