perjantai 1. tammikuuta 2016

Suomessa kuntavaalit lähestyvät, oletko valmis?

Joku suomalaisista lukijoista saattaa hieraista vuoden 2016 ensimmäisen päivän aamusilmiään ja todeta: "Mitä ihmettä, kuntavaalithan ovat vasta hamassa tulevaisuudessa!"

Niinpä! Vasta vuonna 2017 eli runsaan vuoden päästä eli aivan kohta...

Uusi kuntalaki astui voimaan 1. toukokuuta 2015 ja kunnallisvaalien vaalipäivä siirrettiin lokakuulta huhtikuulle. Vaalipäivä on jatkossa huhtikuun kolmas sunnuntai, mutta pääsiäisen vuoksi vaaleja aikaistetaan viikolla vuonna 2017. Myös vaalien nimi muutettiin kunnallisvaaleista kuntavaaleiksi.
  • vaalipäivä sunnuntai 9.4.2017
  • ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.-4.4.2017 ja ulkomailla 29.3.-1.4.2017
Eri poliittisten ryhmittymien vaalikoneistoja rasvataan aktiiviseen ehdokashankintaan. Olen varma, että niin sanotusti kaikki kivet käännetään, jotta löydetään sopivia ja päteviä ehdokkaita omien tavoitteiden toteuttamiseksi.
Se saattaakin olla kiven alla, sillä Suomen nykymyllerryksessä kiinnostus politiikkaan, kuntapolitiikkaankin on ollut hiipumassa.
Toisaalta väitetään, että tuskin Suomessa on ollut niin tärkeitä kuntavaaleja kuin lähestyvät kuntavaalit. Mene ja tiedä...
Kaivoin vanhan tekstini vuodelta 2012 esiin eli edellisten kunnallisvaalien lähestyessä.

Vanha tekstini: 

ON MUUTOKSEN AIKA - NYT…

Näin vaalien alla tuntuu siltä, että vallankahvassa paikallisessa päätöksenteossa olleet mielellään tekevät pitkiä ja näyttäviä luetteloita takavuosien tekemisistään. Vaalimainokset ovat täynnä tekstiä, joista kyseistä henkilöä on lähes mahdoton tunnistaa.

Minua kiinnostaa vain ja ainoastaan, mitä – todellisuudessa – on saatu aikaan…

Takavuosina olen tehnyt havainnon, että tiettyjä poliitikkoja, nimenomaan tarkennettuna paikkakunnan poliitikkoja ei ole ollut suotavaa julkisesti arvostella. Heidän tekemisiään ja nimenomaan tekemättä jättämisiään ei saa tuoda esiin lehtien palstoilla. Olemme eläneet hivenen sellaisessa hys-hys-tunnelmassa.

Näin kunnallisvaalien alla toivottavasti asia on toisentyyppinen.

Olen usein pohtinut satujen ja käytännön reaalimaailman yhtäläisyyksiä.

H.C. Andersenin erinomainen satu, Keisarin uudet vaatteet, on yksi mielenkiintoisimmista ja kiehtovimmista saduista, jolla on paljon yhtymäkohtia nykyaikaan, käytännön reaalimaailmaan. Sadun todellisuus voi olla viiltävän totta!

Jonkun on uskallettava sanoa sadun sanoin, että keisarilla ei ole vaatteita…

Kunnallisvaaleihin sopeutettuna: Monilla, vuodesta toiseen esillä olleilla paikallispoliitikoilla ei välttämättä ole enää annettavaa, kun tavoitteena on löytää aidosti luovia ratkaisumalleja.

Olen itse seurannut politiikkaa, nimenomaan paikallispolitiikkaa jo toistakymmentä vuotta kohtalaisen tarkkaan!
Tunnen poliittiselta kartalta laidasta laitaan hyvin erilaisia henkilöitä. Näkemykseni mukaan nimenomaan paikallinen/talousalueen politiikanteko on yhteistoimintaa, joukkuepeliä.

Nimenomaan uusia joukkuepelaajia valtuustoon ja lautakuntiin kipeästi tarvitaan lähitulevaisuudessa.

Toisaalta on myös suotavaa, että paikkakunnan myönteiset asiat korostuvat, etteivät kunnallisvaalituoksinnan populistiset perusmarmatukset saa liikaa jalansijaa ajatuksissamme ja tilaa paikallislehtien palstoilla.

Aki Pyykkö
vaalipohdiskelija Kemistä

Ps.
Katsoin kauan sitten suomalaisen dokumenttiohjelman televisiosta nimeltään Suomalainen päiväkirja, se oli vuodelta 1984.
Itse dokumentti ei ollut kovin sävähdyttävä, se kuvasi perinjuurin tavanomaista suomalaista elämänmenoa osittain teemalla/kysymyksellä ”Oletko onnellinen?”…
Se sai kriitikoilta ristiriitaiset arvostelut.
Dokumentin loppuosa oli tekstien vilistäessä pois kuvaruudusta todella mielenkiintoinen.

Naislaulaja esitti melodisen, kauniin, koskettavan laulun kitaran säestyksellä aivan em. dokumentin lopussa, em. tekstien päälle…
Laulun nimeä en valitettavasti tiedä, mutta tässä teksti:

Toistaiseksi nimetön laulu

JUMALAT EI ELÄMÄSTÄ PÄÄTÄ, SIITÄ ITSE MÄÄRÄÄMME
KOHTALOON EI ALISTUA SAA TAI ITSEÄNSÄ PETKUTTAA
ON KAIKKI MAAILMASSA MUUTTUVAA, YÖ AAMUN SARASTUSTA ENNUSTAA…
ON KAIKKI MAAILMASSA MUUTTUVAA, YÖ AAMUN SARASTUSTA ENNUSTAA…
VAIKEUDET ON VOITTAMISTA VARTEN, KOHTAAMME SIIS TAISTELLEN
ELÄMÄSI RIIPPUU SINUSTA, SIIS TARTU HETKEEN JOKAISEEN
MIKÄ MEITÄ VIELÄ PIDÄTTÄÄ, VAIN KAHLEEMME ME VOIMME MENETTÄÄ…
MIKÄ VIELÄ MEITÄ PIDÄTTÄÄ, VAIN KAHLEEMME ME VOIMME MENETTÄÄ…

Nimenomaan viimeinen kertosäe on asia, joka minua henkilökohtaisesti puhututtaa, siinä on sanomaa – kunnallisvaaleihinkin vuonna 2012!

On muutoksen aika - NYT!
Sama



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti