torstai 14. tammikuuta 2016

Hossasta tulee Suomen uusi kansallispuisto...

Hossasta tulee Suomen uusi kansallispuisto, hyvä ratkaisu. Hossa on tuttu paikka minulle ja vaimolleni.

Ajelimme Hossan seuduilla 1960-luvun puolenvälin paikkeilla. Tulimme itärajan tuntumassa etelästä matkalla Kuusamoon.
Siihen maailman aikaan Hossasta olisi voinut ostaa aikamoisia maalämpäreitä ja nelilömetrihinta oli tosi edullinen - muutamia pennejä per neliömetri - mikäli oikein muistan.

Kulkuyhteydet

Hossan retkeilyalue sijaitsee Suomussalmen kunnan koillisnurkassa lähellä Venäjän rajaa Viitostien ja Suomussalmi - Murtovaara -tien (nro 843) välissä.

Hossan retkeilyalueen lähestymiskartta


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Hossasta tulee Suomen uusi kansallispuisto – Porkkala saa lohdutuspalkinnon

Kansallispuistolla juhlistetaan satavuotista itsenäisyyttä.

KOTIMAA 
HARRI NURMINEN
Julma-Ölkky.
Julma-Ölkky.

Suomussalmella ja osin Kuusamossa sijaitseva Hossa on todennäköisesti Suomen uusi kansallispuisto. Uusi kansallispuisto on tarkoitus perustaa Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) esittää, että uudeksi kansallispuistoksi tulee alue, johon kuuluvat Suomussalmen Hossa, sen länsipuolella sijaitseva Moilasenvaara sekä Kuusamon Julma-Ölkky. Alueet ovat valtion omistuksessa.
Ehdotetulla seudulla on ollut merkittävä rooli Suomen itsenäisyydelle, ja tämä oli yksi valintaperusteista. Suomussalmella järjestettiin huhtikuussa 1917 kansalaiskokous, jossa vaadittiin Suomen julistamista itsenäiseksi. Kunnan alueella käytiin myös kuuluisa Raatteen taistelu. Lisäksi seutu oli Elias Lönnrotin runonkeruualuetta, joten alue on tärkeä myös kansalliseepos Kalevalan synnyssä.
Ympäristöministeriön mukaan Hossan valintaan vaikutti myös se, että seudulla kannatetaan yksimielisesti kansallispuiston perustamista sekä se, että alueella käy jo nyt paljon retkeilijöitä. Kansallispuistoksi pääsyn odotetaan lisäävän matkailua alueella ja sitä kautta piristävän seudun taloutta.
Hossa, Moilasenvaara ja Julma-Ölkky muodostavat monipuolisen ja luonnoltaan rikkaan kokonaisuuden. Hossassa on karuja, mäntyvaltaisia kankaita ja harjuja sekä kirkasvetisiä jokia ja järviä, suppalampia ja suopainanteita. Moilasenvaaralla taas on kuusivaltaista aarnimetsää, luonnontilaisia aapasoita ja runsas kääpälajisto.
Alueen ehkä vaikuttavin yksittäinen paikka on noin kolme kilometriä pitkä kanjonijärvi Julma-Ölkky, jonka reunoilla kohoavat pystysuorat kallioseinämät. Julma-Ölkyn alueella on myös Värikallio tuhansia vuosia vanhoine kalliomaalauksineen.
Hossan alue on pitkään ollut suosittua retkeilyseutua. Kansallispuiston perustaminen sinne onkin helppoa, sillä alueella on jo valmiiksi rakennetut reitit, laavut, opasteet ja tuvat.
Toisena ehdokkaana uudeksi kansallispuistoksi oli ehdolla Porkkalan alue, jonka valtion omistalle maille suunnitellaan nyt luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualueeseen kuuluisivat Kirkkonummen ja Inkoon saaristojen Natura-alueet ja niiden lisäksi avomeren yleisiä vesialueita.
Ympäristöministeriö aikoo nyt teettää selvityksen Kirkkonummen, Inkoon ja Siuntion rannikko-, ja saaristoalueiden suojelusta ja niiden virkistyspalvelujen kehittämisestä.
Ministeriö alkaa kevään aikana valmistella myös lakiesitystä Hossan kansallispuistosta. Samalla päätetään kansallispuiston lopullisesta nimestä ja alueen rajoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti