maanantai 25. tammikuuta 2016

Ikean tuulipuiston pääurakka suomalaiselle Empowerille...

Ensimmäinen suomalainen pioneerityö tuulivoimabusineksessä karahti komeasti karille.


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kotimaa  | 

Ikean tuulipuiston pääurakka suomalaiselle Empowerille

Ruotsalainen tuulivoimayhtiö OX2 ja suomalainen Empower PN ovat sopineet kymmenen vanhan tuulivoimalan purkamisesta ja kolmentoista uuden voimalan rakentamisesta Kemin Ajoksessa. Valmiit voimalat myydään Ikealle ensi vuoden lopussa.




Tuulivoimaloita merellä ja Kemin sataman tuntumassa.
Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Ruotsalainen OX2 ja suomalainen Empower PN ovat perjantaina kertoneet sopineensa kymmenen vanhan tuulivoimalan purkamisesta ja kolmentoista uuden voimalan rakentamisesta. Valmiit voimalat myydään ensi vuoden lopulla huonekalujätti Ikealle.

Kymmenien miljoonien urakka

Kemin Ajoksen tuulipuiston rakentaminen on kymmenien miljoonien eurojen urakka. Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan tuulivoiman investointikustannukset voidaan karkeasti laskea puoleksitoista miljoonaksi megawattia kohden.
Ajoksen voimaloiden teho on 42 megawattia, mistä laskettuna kustannukset ovat 63 miljoonaa euroa.
Ajoksen urakan tarkat luvut pidetään Ikean vaatimuksesta liikesalaisuutena.

Töitä paikallisille

Ajoksen hanke työllistää merkittävästi myös paikallisia yrityksiä.
– Paikallisten työllistäminen on myös OX2:n tahto. Työllistämme paikallisia mahdollisimman paljon, sanoo Empower PN:n johtaja Juha Lamberg.
Rakentamisvaiheessa hanke työllistää 50 - 60 henkilötyövuotta. Valmiiden tuulivoimaloiden arvellaan työllistävän 4 - 5 henkilöä.
Uudet voimalat tuottavat energiaa yhteensä 160 GWh. Ikea kertoo haluavansa tuottaa Suomessa sen kulutusta vastaavan sähkömäärän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti