torstai 14. tammikuuta 2016

Kemissä merivesi käväisi ennätysmatalalla...

Niinpä näyttää käyneen. Rantajäät olivat romahtaneet. Kävin hetki sitten vaimoni kanssa katsomassa, onko järkevää lähteä Selkäsaareen viikonvaihteessa. Hankalalta näytti nimenomaan jäälle meno rannasta, koska vettä oli myös noussut rantajään päälle.

Käväisin tänään perjantaina 15.01.2016 iltapäivällä vilkaisemassa, mikä on tilanne rannalla. En ole koskaan nähnyt jäiden rannalla lohjenneen niin pahasti kuin näkemäni. Jää toki kestää, siitä ei ole epäilystä, mutta rannalta on tällä hetkellä hankala mennä jäälle. Moottorikelkka-reki- yhdistelmä oli liikkunut mm. Hahtisaaresta...
Vuosi sitten oli myös tähän aikaan vaikeuksia. Silloin vesi oli korkealla ja se meni osittain jään ja lumipinnan väliin...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kemissä merivesi käväisi ennätysmatalalla

NINA SUSI
Merivesi kävi torstain vastaisena yönä ennätysmatalalla. Perämeren aurinko kuvattiin jouluaattona.
Merivesi on ollut hyvin matalalla Perämerellä, Merenkurkussa ja Selkämerellä.
– Merivesi on laskenut tiistaista lähtien ja ollut alimmillaan torstai-aamuyöllä. Kemissä torstaina klo 4 mitattu -128 cm on alhaisin kyseisellä mittausasemalla havaittu vedenkorkeus.
Edellinen ennätys on vuonna 1923 mitattu -125 cm. Mittausasema on ollut toiminnassa vuodesta 1922 lähtien, kertoo Ilmatieteen laitoksen merisääpäivystäjä Anni Montonen
Kaikkien aikojen alhaisin Suomen rannikolla mitattu merivedenkorkeus on mitattu Oulussa vuonna 1929. Tällöin vesi oli 131 cm nollatasona käytettävän teoreettisen keskiveden alapuolella.
– Tällä kertaa Oulun havainnot ovat jääneet kuitenkin noin -110 senttimetriin, Montonen totea.
Raahessa merivesi kävi alimmillaan -112 cm, Pietarsaaressa -89 cm, Vaasassa -71 cm ja Kaskisissa -63 cm. Muualla rannikollamme vesi on ollut tätä korkeammalla. Merivesi on Pohjanlahdellakin lähtenyt nousuun ja ennusteen mukaan se palaa perjantaipäivään mennessä -20cm …-40 cm:n korkeudelle, missä se pysyy loppuviikon.
Matalaan vedenkorkeuteen ovat syynä kovat pohjoisen puoleiset tuulet, jotka ovat painaneet vettä pois Perämeren pohjukasta. Eniten haittaa alhaisesta merenkorkeudesta on laivaliikenteelle. Ilmatieteen laitos mittaa meriveden korkeutta Suomen rannikolla neljällätoista asemalla eli mareografilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti