perjantai 22. tammikuuta 2016

Juuri näin: Outokumpu kuntoon ja "lentoon"...

Niin kuin tiedät, Solidium on Suomen valtion sijoitusyhtiö, meidän suomalaisten sijoitusyhtiö - Sinun ja minunkin...

Täällä Perämeren pohjukassa ovat erityisen suuret odotukset Outokummun suhteen, sillä Kemin kromikaivos ja Tornion Röyttän tuotantolaitokset on viritetty viime vuosina kovaan iskuun.

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Solidiumin Järvinen: Outokumpu saatava kuntoon


Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen.
Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen. KUVA: TIINA SOMERPURO/KL
Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvisen mukaan valtio-omistajan kärsivällisyys loppuu muutamassa vuodessa.
Sijoitusyhtiö Solidium odottaa pikaisia toimia teräsyhtiö Outokummun uudelta toimitusjohtaja Roeland Baanilta. Teräsyhtiöstä yli 26 prosenttia omistavan Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen sanoi tiedotustilaisuudessa, että Outokummun käänne on saatava aikaan.
”On selvää, että käänne on saatava aikaan lähivuosien aikana. Omalla toiminnalla on pystyttävä kehittämään tarvittava kassavirta. Uuden toimitusjohtajan keskeinen työ on parantaa tehokkuutta, vaikka markkinatilanne säilyisi haastavana, kuten tilanne näyttää”, toimitusjohtaja Järvinen kommentoi Outokumpua.
Outokummun heikko kehitys oli yksi syy siihen, että Solidiumin salkun tuotto jäi heinä-joulukuussa 3,6 prosenttia miinukselle.
Soliumin salkku on voimakkaasti painottunut raaka-aineisiin keskittyneisiin yhtiöihin ja se näkyy salkun tuotoissa. Näiden yhtiöiden kurssikehitys on ollut todella heikko. Teräsyhtiöiden Outokummun ja SSAB:n sekä kaivosalaa palvelevan Outotecin kurssit ovat katsauskauden aikana romahtaneet yli 40 prosenttia.
Solidiumin salkussa painavin, finanssikonserni Sampo sekä teleoperaattori Elisa, tietoyhtiö Tieto ja kemianyhtiö Kemira tuottivat hyvin ja jarruttivat Solidiumin salkun sulamista, mutta eivät riittävästi.
”Solidiumin salkku on hyvin suhdanne herkkä. Tämä erittäin hankala tilanne, joka liittyy sekä raaka-aine- että erityisesti kaivosympäristöön, näkyy meidän tuotoissamme”, Järvinen kommentoi sijoitusyhtiön salkun heikkoa kehitystä tiedotustilaisuudessa.
Solidiumin salkun substanssiarvo heikkeni katsauskauden aikana 6,4 miljardiin euroon vertailukauden 6,6 miljardista eurosta. Yhtiön liikevoitto oli pakkasella 1,7 miljoonaa euroa heinä-joulukuussa, kun vuosi aiemmin liikevoittoa oli 190,5 miljoonaa euroa.

Solidium on vielä lisännyt salkun raaka-aineherkkyyttä katsauskauden aikana ostamalla lisää sekä Metson että Outoteckin osakkeita.
Järvinen ei halua kommentoida lisäostoja.
”Me olemme lisänneet omistustamme molemmissa yhtiöissä siten, että omistusosuus on hieman alle 15 prosenttia. Miten jatkamme ostoja, emme halua kommentoida”, Järvinen sanoo.
”Olemme ihan tyytyväisiä tähän tilanteeseen. Ostot perustuvat siihen, että tehtävämme on vahvistaa omistustamme keskeisissä yhtiöissämme.”
Solidum omistaa yli 26 prosenttia vaikeuksissa kamppailevasta Outokummusta.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti