torstai 7. tammikuuta 2016

YK:n turvallisuusneuvosto yksimielinen - kerrankin - hyvä niin...

Yksikään turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista ei käyttänyt veto-oikeutta käsiteltäessä/päätettäessä Pohjois-Korean viimeisimmän ydinkokeen tuomitsemisesta.

Entä sitten?

Mitkä ovat "ryhtyvänsä huomattaviin toimenpiteisiin"- YK:n sanktiot - muuta kuin jatkuvaa, toistuvaa "sananhelinää"...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean ydinkokeen yksimielisesti

ULKOMAAT 
YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi keskiviikkona Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen. Päätös oli yksimielinen, vaikka Pohjois-Korean ainoa liittolainen Kiina olisi voinut käyttää pysyville jäsenmaille kuuluvaa veto-oikeuttaan.
Turvallisuusneuvosto ”tuomitsi voimakkaasti” kokeen ja kuvaili sitä ”selväksi uhaksi kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle”, uutistoimisto Reuters kertoi.
”Turvallisuusneuvoston jäsenet – – muistuttavat tehneensä aiemmin selväksi ryhtyvänsä huomattaviin toimenpiteisiin, jos Pohjois-Korea tekee uusia ydinkokeita”, neuvoston puheenjohtajavuorossa ollut Uruguayn YK-lähettiläs Elbio Rosselli sanoi kokouksen päätyttyä.
”Tähän sitoutuneina turvaneuvoston jäsenet alkavat heti työskennellä uuden turvallisuusneuvoston päätöslauselman muotoilemiseksi”, Rosselli sanoi.
Pohjois-Korea ilmoitti keskiviikkona räjäyttäneensä ensimmäistä kertaa pienen vetypommin. Asiantuntijat kyseenalaistivat Pohjois-Korean kyvyn nimenomaan vetypommin kehittämiseen, mutta jonkinlainen ydinkoe Pohjois-Koreassa seismisten mittausten perusteella suoritettiin.
Kyseessä olisi eristäytyneen kommunistidiktatuurin neljäs ydinkoe.
Valkoinen talo ilmoitti turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhuu Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa ”säännöllisesti” Pohjois-Koreasta.
”Me puhumme varmasti Kiinan kanssa siitä, minkälaista roolia he voivat näytellä”, Valkoisen talon tiedottaja sanoi.
Jo ennen kokousta Yhdysvaltain ja Etelä-Korean puolustusministerit päättivät keskinäisessä puhelinkeskustelussa, että Pohjois-Korealle koituu kokeesta ”seuraamuksia”.
Yhdysvaltain puolustusministerin Ash Carterin ja hänen eteläkorealaisen kollegansa Han Min-Koon mukaan ydinkoe oli ”vastuuton provokaatio, jota ei voi hyväksyä”, uutistoimisto Reuters kertoi.
Pohjois-Korean väite nimenomaan vetypommin räjäyttämisestä asetettiin heti keskiviikkona kyseenalaiseksi. Atomipommia paljon voimakkaampi vetypommi olisi todennäköisesti aiheuttanut voimakkaamman maanjäristyksen.
”Alustavat analyysit eivät ole yhtäpitäviä sen väitteen kanssa, että Pohjois-Korea olisi olisi tehnyt onnistuneen vetypommikokeen”, Valkoisen talon tiedottaja sanoi Reutersin mukaan.
Räjähdys oli alustavien tietojen mukaan hieman heikompi kuin Pohjois-Korean vuonna 2013 tekemässä ydinkokeessa.
Ydinkokeiden kieltoa valvovan CTBTO-järjestön mukaan keskiviikon kokeen aiheuttaman maanjäristyksen voimakkuus näyttää olleen 4,8 tai 4,9 magnitudia, kun vuonna 2013 tehdyn koe aiheutti 5,1 magnitudin järistyksen.
Ydinkoe tuomittiin keskiviikkona kaikkialla maailmassa voimakkaasti.
Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta havittelevat poliitikot käyttivät tilaisuuden hyväkseen moittiakseen demokraattipresidentti Barack Obamaa. ”Vihollisemme kaikkialla maailmassa käyttävät hyväkseen Obaman heikkoutta”, senaattori Marco Rubio sanoi.
”Pohjois-Korea on kuin kristallipallo. Se näyttää meille, että myös Iran päätyy samaan, jos jatkamme samalla harhaanvievällä polulla”, sanoi toinen presidenttiehdokkuutta havitteleva republikaani, senaattori Ted Cruz. Hän viittasi Obaman Iranin kanssa runnomaan ydinsopimukseen, jonka mukaan Iran vapaaehtoisesti rajoittaa ydinmateriaalinsa rikastamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti