sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Tutkimus: Tuoksu­kynttilät saattavat aiheuttaa...

Liiallinen käyttö, saattaa aiheuttaa, hmmmmm, syytä ottaa huomioon...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tutkimus: Tuoksu­kynttilät saattavat aiheuttaa syöpää

Eteeriset öljyt saattavat täyttää asunnot vaarallisella formaldehydillä. Ongelmaan on kuitenkin yksinkertainen ratkaisu, tutkijat arvioivat.

TIEDE 
LIISA TAKALA
Tuoksukynttilöiden eteeriset öljyt saattavat vaarantaa terveyden, varoittaa brittitutkimus.
Tuoksukynttilöiden eteeriset öljyt saattavat vaarantaa terveyden, varoittaa brittitutkimus.

Talvella monessa asunnossa syttyvät tunnelmalliset tuoksukynttilät. Niiden liiallinen käyttö saattaa kuitenkin altistaa monenlaisille sairauksille – jopa syövälle – varoittaa Britannian Yorkin yliopiston professori Alastair Lewis.
Lewisin tutkimuksen mukaan tuoksukynttilöiden ja esimerkiksi hajusteita sisältävien pesuaineiden ainesosat voivat muodostaa ilmassa formaldehydiä eli metanaalia.
Tutkimuksesta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekäThe Telegraph -lehti.
Yliopiston tutkijat löysivät monista tutkimuksen kohteena olleesta asunnosta jäämiä eteerisissä öljyissä sitruksentuoksun tuottavasta limoneenista.
Limoneeni ei ole sinänsä vaarallinen kemikaali, Lewis huomauttaa. Reagoidessaan huoneilmassa otsonin kanssa se voi kuitenkin muuttua formaldehydiksi.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan formaldehydin vaaraominaisuudet riippuvat sen pitoisuudesta. Se voi muun muassa ärsyttää ihoa ja silmiä.
Maailman terveysjärjestö WHO:n on määritellyt formaldehydin kuuluvan syöpää aiheuttavien aineiden joukkoon. Syövän muodostuminen vaatisi kuitenkin pitkäaikaista altistumista kaasulle. Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa ei ole todettu yhtään formaldehydin aiheuttamaa syöpää.
Alastair Lewisin tutkimusryhmä huomasi kokeissaan, että eteeristen tuoksujen aiheuttamaan formaldehydiongelmaan saattaa olla kuitenkin varsin yksinkertainen ratkaisu: jotkin kasvit vaikuttavat sitovan kaasua.
Esimerkiksi laventelin huomattiin laskevan tutkittujen asuntojen formaldehydipitoisuuksia.
Keinotekoisten hajusteiden vähentämisen lisäksi hyvä neuvo olisikin siis raikastaa ilmaa hyväntuoksuisella laventelilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti