tiistai 26. tammikuuta 2016

Venäjä > Norja - Venäjä > Suomi - turvapaikkahakijakriisi itärajalla on fakta...

Alla olevassa artikkelissa todetaan muun muassa:

”Suomi ja Norja pitävät kestämättömänä tilannetta, jossa tulijat hakevat turvapaikkaa ilman perusteita”, sanoi Brende.

Venäjältä viranomaisten ilmeisellä myötävaikutuksella rajan yli tulevat turvapaikanhakijat ovat ongelma nimenomaan Norjalle ja Suomelle.

Kumpikaan ministeri ei halunnut arvioida lainkaan Venäjän mahdollisia poliittisia motiiveja.

_______________________________________________________________________

Suut ovat supussa, vaikka nyrkkiä puidaan housuntaskussa. Tämä on sitä tyypillistä suomettumissuhtautumista - suomalaisten osalta. Ymmärtääkseni norjalaiset ovat olleet räväkämpiä - tähän saakka.

Katselin hetki sitten Moskovasta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ylimielistä paatosta, jota kuulemma nimitettiin lehdistötilaisuudeksi. Ylen Moskovan kirjaanvaihtajan Kerstin Kronvallin mukaan kysymykset oli pitänyt lähettää jo kuukausi etukäteen.

Ylen sivuilta on luettavissa Kerstin Kronvallin toteamus: "Olisipa hienoa, jos pääsisi kysymään Lavrovilta jotakin ja vielä saisi esittää jatkokysymyksiä. Nyt saa vain kuunnella."

Kolmituntisen rupeaman aikana toimittajamme toive ei toteutunut...

Kyseisessä tilaisuudessa Venäjän ulkoministeri totesi, että Venäjä ei ota takaisin Venäjän kautta Norjaan laittomasti menneitä pakolaisia. Tilanne lienee lähiaikoina sama Suomen osalta...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Suomi ja Norja rauhoittelevat pakolaiskiistaa Venäjän kanssa – Soinin mukaan ”tilanne on nyt hyvin herkkä”

POLITIIKKA 
PERNILLE INGEBRIGTSEN / ARCTIC FRONTIERS 2016
Ulkoministeri Timo Soini osallistui maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa konferenssiin, jonka varsinaisena aiheena oli yhteistyö arktisilla alueilla.
Ulkoministeri Timo Soini osallistui maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa konferenssiin, jonka varsinaisena aiheena oli yhteistyö arktisilla alueilla.

TROMSSA. 

En halua spekuloida, sanoo Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps).
Haluamme jatkaa rakentavaa dialogia, sanoo Norjan ulkoministeri Børge Brende.
Suomen ja Norjan hallitukset kommentoivat äärimmäisen varovaisesti Venäjän vastaisella rajalla syntynyttä kiistaa turvapaikanhakijoista samalla, kun molemmat maat valmistautuvat neuvotelemaan ratkaisuista Venäjän kanssa lähipäivinä.
Soinin ja Brenden oli määrä keskustella kahdestaan yhteisestä pakolaisongelmasta maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa järjestetyssä konferenssissa, jonka varsinaisena aiheena oli yhteistyö arktisilla alueilla.
Soini sanoi viikonvaihteessa, että jopa rajan sulkeminen on mahdollista. Tromssassa hän kuitenkin sanoi, ettei se ole nyt ajankohtaista. Kumpikaan ministeri ei halunnut arvioida lainkaan Venäjän mahdollisia poliittisia motiiveja.
Venäjältä viranomaisten ilmeisellä myötävaikutuksella rajan yli tulevat turvapaikanhakijat ovat ongelma nimenomaan Norjalle ja Suomelle.

Muihin Venäjän rajanaapureihin ei ole tullut rajan yli samalla tavalla turvapaikanhakijoita.
Tromssassa tuli kuitenkin selväksi, että Norja ja Suomi eivät ainakaan tähän mennessä ole erityisemmin keskenään koordinoineet Venäjän kansa käymiään keskusteluja kiistasta.
”Puhumme keskenämme. Meillä on dialogi Venäjän kanssa. Tiedämme, että myös Suomella on”, Brende vastasi HS:n kysymyksen yhteistyöstä.
Brende kertoi puhuneensa Venäjän kautta tulevista turvapaikanhakijoista myös presidentti Sauli Niinistön kanssa muutama päivä sitten Davosin talousfoorumissa.
”Suomi ja Norja pitävät kestämättömänä tilannetta, jossa tulijat hakevat turvapaikkaa ilman perusteita”, sanoi Brende.
”Tilanne on nyt hyvin herkkä”, sanoi Soini saavuttuaan Tromssaan. Hän korosti, että Suomen ja Venäjän sisä- ja pääministerit keskustelevat rajan kriisistä tällä viikolla.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapaa venäläisen virkaveljensä Vladimir Kolokoltsevin Suomessa tiistaina. Sitä ennen maanantaina Orpo osallistuu EU:n sisäministerien kokoukseen Hollannin Amsterdamissa, jossa hän niin ikään nostaa esiin Suomen kohtaamat ongelmat Venäjän-rajalla.
Perjantaina taas pääministerit Juha Sipilä ja Dmitri Medvedev keskustelevat Pietarissa.
Norjalla ja Suomella on meneillään kiistassa eri vaiheet. Norja yrittää palauttaa turvapaikanhakijoita Venäjälle, joka ilmoitti perjantaina, ettei se toistaiseksi suostu ottamaan heitä takaisin.
Norjaan tuli Venäjältä viime vuoden puolella yhteensä yli 5 400 turvapaikanhakijaa, joista joitakin satoja halutaan palauttaa nopeasti. Brenden mukaan pakolaisvirta katkaistiin neuvotteluilla.
Suomi vuorostaan yrittää yhä katkaista turvapaikanhakijoiden tulon rajan yli. Pohjois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen on tullut noin tuhat turvapaikanhakijaa.
Soini sanoi, että pakolaiskriisiin tarvitaan Euroopan laajuinen kestävä ratkaisu.
”Suomi on EU:n ulkoraja samalla tavalla kuin Kreikka”, hän sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti