sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Henkireikä...

Henkireikä suomenkielen sanana on mielenkiintoinen. 

Netissä Wiktionary määrittelee termin näin: henkisen terveyden kannalta erittäin merkityksellinen aika, tapahtuma tai paikka , joka auttaa kestämään arjen paineita. 

Esimerkkejä:

Tasavallan presidentin Mauno Koiviston mukaan liikuntaharrastus ja erityisesti lentopalloilu on ollut hänelle tärkeä henkireikä viimeiset 60 vuotta.

Netti on monille henkireikä ulkomaailmaan.

Nuorten naisten piiri on henkireikä. 

Jne. ...
_____________________________________________________________________

Tunnustan, että minulle kirjoittaminen on oma henkireikäni. Nimenomaan 1990-luvun alkupuolella aloittamani kohtalaisen aktiivinen kirjoittaminen on muokannut ajatuksiani ja toimintaani myönteisesti - näin ainakin itse haluan vahvasti uskoa - asiasta saa olla myös eri mieltä...
Siitä alkaen olen kirjoittanut aika monta tekstiä, käytännössä myös eräästä talousprosessista kirjan, jota toistaiseksi ei ole julkaistu. 
Omakustannekuviot ovat nykyään kovasti muotia ja saatavilla on hyviä, kukaties maallikonkin hallittavissa olevia taitto-ohjelmia, jolla minäkin "pöytälaatikkokirjani = kovalevyllä olevan tekstini" saisin paperiversioiksi. Toisaalta voisihan sen julkaista netissäkin. Tämä ei ole elämässäni tällä hetkellä priorisoituna kovin korkealle.

Toki itselläni on ollut muitakin merkittäviä henkireikiä, joista vuosikymmenien aikainen jigionginta/-laahaus, kesäpilkkiminen ja katiskoiden pito Kemin edustan lähivesillä ovat tärkeitä.
Minulle ja vaimolleni on Selkäsaari muodostunut aivan viimeisten vuosien aikana todelliseksi henkireiäksi, jota molemmat arvostamme...

Henkireikä käsitteenä tulee nimenomaan silloin voimallisesti esiin, kun tapahtuu jotain yllättävää, toisin sanoen jokin asiakokonaisuus - yleensä negatiivinen - tulee niin sanotusti puun takaa...

Varmaan monelle lukijalle myös minulle kirjoittajana on tuttu asia: Juuri kun elämän palikat ovat - omasta mielestä - loksahtaneet positiivisesti paikoilleen, niin kohta rysähtää.
Näin tapahtuu varmaan jokaiselle elämän aikana useita kertoja - toisin sanoen eri mittaluokan rysähdyksiä - joista on vaan selvittävä. 

Ne ovat niitä hetkiä, jolloin elämän arvot on pakko pistää uuteen järjestykseen, asentoon ja jatkettava matkaa. Silloin perhe ja lähimmät ihmiset ovat tärkeitä...







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti