lauantai 23. tammikuuta 2016

Sijoittajien levottomuus alkoi hellittää - osakkeet vahvistuvat...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Merkittävä syy sijoittajien mielialan muuttumiseen oli Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin vihjaus rahapoliittisen elvytyksen lisäämisestä maaliskuussa.

Se on pienestä kiinni, jatkuuko nousukiito ensi viikolla, jää nähtäväksi...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Sijoittajien levottomuus alkoi hellittää – osakkeet vahvistuvat

Osakkeet ja raakaöljy kallistuivat selvästi perjantaina. Euroopan keskuspankin vihjaus palautti luottamusta.

TALOUS 


Poikkeuksellisen 
epävakaa viikko arvopaperimarkkinoilla päättyi perjantaina nousukiitoon.
Merkittävä syy sijoittajien mielialan muuttumiseen oli Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin vihjaus rahapoliittisen elvytyksen lisäämisestä maaliskuussa.
Osakkeiden vahvistuminen alkoi perjantaina Aasiasta ja tarttui päivän aikana Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Euroalueella laaja Euro stoxx -osakeindeksi vahvistui kolme prosenttia, mikä on suuri muutos.

Lisäksi raakaöljyn Brent-viitelaatu kohosi yli 30 dollariin barrelilta sijoittajien huolien hellittäessä.
Yhdysvalloissa 500 suuren yhtiön osakkeiden hintakehitystä mittaava S&P 500 oli kello 20.30 Suomen aikaa vahvistunut 1,8 prosenttia.
Osakkeet ja raaka-aineet ovat halventuneet selvästi alkuvuonna, koska sijoittajat ovat huolissaan maailmantalouden kehittymisestä.
Painavin yksittäinen syy sijoittajien levottomuuteen on maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan hidastuva talouskasvu.
Pääjohtaja Mario Draghi vihjasi torstaina lehdistötilaisuudessaan monta kertaa, että EKP on tarvittaessa valmiudessa uusiin toimiin jo maaliskuussa.
Keskuspankin viime vuoden maaliskuussa aloittama rahapoliittinen elvytys ei ole vaikuttanut aivan toivotulla tavalla, sillä euroaluetta vaivaa yhä uusien investointien vähäisyys. Rahan tarjontaa lisäämällä ja asettamalla liikepankkien talletuskoron negatiiviseksi EKP on kannustanut pankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.
Perjantaina pääjohtaja Draghi ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan Maailman talousfoorumissa Sveitsissä, että EKP:lla on jäljellä useita keinoja kiihdyttää euroalueen inflaatiovauhti lähelle tavoitettaan. EKP:n tavoitteena on, että inflaatiovauhti on hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.
”Meillä on keskuspankkina etenkin päättäväisyys, halukkuus ja kyky toimia”, Draghi sanoi Davosissa sanomalehti Financial Timesin mukaan.
Euroopan keskuspankki on turvautunut poikkeustoimiin myös jouduttaakseen euroalueen talouskasvua.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tiistaina julkistaman uuden suhdanne-ennusteen mukaan euroalueella talouskasvu on yhä selvästi hitaampaa kuin Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti