lauantai 16. tammikuuta 2016

Mielenkiintoinen opinnäytetyö messukäyttöön...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Tekniikka 

Insinöörin opinnäytetyöstä tulikin robotti – vekkuli valopää maksoi 400 euroa

Ammattikorkeakoulusta insinööriksi valmistuneen Matti Jokitulpon opinnäytteestä ei tullutkaan kirjallista työtä vaan robotti. Opinnäytetyö sisältää toki myös kattavan kuvauksen robotin rakentamisesta. Robotin liikkeitä ja ledivalosta rakennettujen silmiä voi ohjata vaikka älypuhelimella. Robotti myös puhuu kirjoitettua tekstiä.


Jokitulpon robotti räpsyttelee ledislimiään valovoimaisesti.
Jokitulpon robotti räpsyttelee ledislimiään valovoimaisesti. Kuva: Matti Jokitulppo
Jokitulpon opinnäytetyö liittyy ohjelmistotekniikan koulutusohjelmaan Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa.
– Olin tehnyt aikaisemmin lähes samanlaisen robotin Android-ohjelmointikurssilla. Kurssin opettaja Pasi Manninen innostui robotista ja pyysi minua tekemään JAMKille oman robotin opinnäytetyönä, Jokitulppo kertoo.
Työn tuloksena JAMK sai toimivan robotin ja mobiilisovelluksen, jonka avulla robottia voidaan helposti käskyttää ja esitellä messuilla tai muissa vastaavissa tilaisuuksissa. 

Robottia pystyy ohjaamaan millä tahansa Android-yhteensopivalla puhelimella tai tabletilla.
Tieto liikkuu bluetooth-teknologian avulla. Robottiin asennettu web-kamera lähettää käyttäjälle livevideota ohjaamisen helpottamiseksi. Lisäksi robotissa on puhesyntetisaattori, jonka avulla se "puhuu" ohjaussovellukseen kirjoitettua tekstiä.
– Robotti on tehty lähinnä markkinointikäyttöön esimerkiksi messuille, minkä vuoksi tärkeimpänä tavoitteena oli tehdä siitä mielenkiintoisen ja huomiota herättävän näköinen, Matti Jokitulppo kertoo.

Sähkön riittävyys haasteena

Robotin rakentaminen kesti noin kolme kuukautta ja sen osat maksoivat noin 400 euroa.
– Suurin haaste oli sähkön riittävyys. Uudessa robotissa on sen verran paljon valoja, että sähköä kuluu enemmän kuin sen edeltäjältä.
Elektroniikka on paljon muutakin kuin logiikkapiirien kokoamista.
– Matti Jokitulppo
Matti Jokitulppo työskentelee parhaillaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa oppimisympäristöjen tutkimusryhmässä. Hän työskentelee koodaajana jatketun todellisuuden parissa ja tekee myös tavallista web-kehittämistä.
– Toivottavasti robotti herättää kiinnostusta ohjelmointia ja elektroniikkaa kohtaan. Elektroniikka on paljon muutakin kuin logiikkapiirien kokoamista leipälaudalle ja jännitteiden laskemista. Se voi olla jopa hauskaa, Jokitulppo toteaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti