torstai 14. tammikuuta 2016

Soros synkkänä: ”Edessä romahdus”

Alkuviikosta maailman huippusijoittaja = keinottelija, soros alkoi synkistellä ja johan alkoi rahamarkkinoilla tapahtua.


Sorosta pidetään rahamaailman globaalijumalana, vähintäänkin puolijumalana. Ihannoinnin huumassa unohtuu, että hän on käyttänyt ja edelleen käyttää härskisti maailmanhätää omien tarkoitusperiensä tukemiseksi = rahaläjän kasvattimiseksi.

Varmasti alla olevankin artikkelin synkistelyllä hän kääräisee muutamia miljardja dollareita omille tileilleen.

Paljon puhutaan globaalimuutosten, lähinnä ilmastonmuutosten yhteydessä "perhosen siiveniskun vaikutuksista Brasilian sademetsissä" koko maailman ilmastoon.

Tekee mieli ottaa vertaus rahamaailmasta, kun "Soros kunnolla pierasee" niin maailman rahatalous on välittömästi sekaisin, kaaoksessa, paniikissa...


Vanhaa nettilainausta Soros-artikkelin taustaksi:

VALUUTTAKAUPPAA KÄYDÄÄN YMPÄRI VUOROKAUDEN

Valuuttakauppa on maailman likvidein markkina. Käsittämättömän suuret valuuttasummat vaihtavat omistajiaan ympäri vuorokauden, kaikkialla maailmassa. Valuuttakaupan suuruus johtuu kahdesta asiasta:
  • yritykset tarvitsevat valuuttaa kansainvälistä kauppaa varten
  • spekulatiivinen valuuttakauppa on lisääntynyt voimakkaasti
Yritykset tarvitsevat vieraita valuuttoja säännöllisesti käydessään kansainvälistä kauppaa. Sen vuoksi pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat tiheään esimerkiksi dollareita, dollari kun on keskeinen kansainvälisten liiketoimien laskutusvaluutta.
Toisaalta yritykset tarvitsevat jatkuvasti erilaisia valuuttajohdannaisia voidakseen suojautua valuuttakurssien vaihtelun tuomalta riskiltä. Valuuttakurssien vaihtelu on nimittäin tavalliselle yritykselle aina ennustamaton ongelma. Sen vuoksi yritykset käyttävät johdannaisia voidakseen ”lukita” valuuttakurssin tietyn suuruiseksi. Suojautumistarkoitukseen sopivat monenlaiset johdannaiset:
  • futuurit
  • termiinit
  • swapit.
Johdannaisten käyttäminen suojautumiseen vaatii kaupalle toisen osapuolen, joka on valmis kantamaan valuuttakurssin liikkeestä aiheutuvan riskin. Tämä osapuoli pyrkii ennustamaan valuuttakurssien liikkeitä, minkä avulla hän yrittää tehdä voittoa kurssivaihteluiden avulla.
Markkinoilla toimii spekulatiiviseen riskinottoon halukkaita pelaajia yrityksiä enemmän. Siten suurin osa valuuttakaupasta käydään kahden spekulatiivisen kaupankävijän välillä. Heidän ansiostaan valuuttamarkkinat ovat likvidejä ja tehokkaita.

YRITYKSET KÄYVÄT KAUPPAA VALTAVILLA SUMMILLA

Yritysten käytössä olevat valuuttamarkkinat edellyttävät suuria kertasijoituksia. Piensijoittajan tuhansilla tai kymmenillä tuhansilla euroilla ei ole asiaa valuuttamarkkinoille, joilla miljoonat dollarit tai niihin perustuvat termiinisopimukset vaihtavat omistajaa puhelinkeskustelun perusteella.
Tällaiset suursijoittajien markkinat eivä ole piensijoittajien ulottuvilla. Kuitenkin valuuttakauppa on viimeisten parin vuoden aikana kasvattanut suosiota myös suomalaisten keskuudessa huomattavasti. Miten tämä oikein on mahdollista?

VALUUTTAKAUPPA ON RISKIPITOISTA JOHDANNAISKAUPPAA

Tyypillisesti piensijoittajat käyvät valuuttakauppaa verkossa toimivien välittäjien kautta. Koska valuuttakaupan mahdolliset tuotot uppoavat suurelta osin kaupankäyntikustannuksiin, haetaan sijoituksille suurempaa tuottoa johdannaisten avulla. Yritysten ja pankkien käyttämät johdannaissopimukset ovat kuitenkin tähän tarkoitukseen turhan järeitä.
Sen vuoksi valuuttakurssien kehityksellä spekulatiivista kauppaa käyviä piensijoittajia varten on luotu uudenlaisia finanssi-instrumentteja. Uusilla sijoituskohteilla käydään tavallisesti kauppaa verkon erilaisilla valuuttakauppaan erikoistuneilla alustoilla. Näiden avulla yksittäisen kaupan transaktiokustannukset saadaan alhaiseksi.
Samalla suuren vipuvaikutuksen avulla kasvatetaan sijoituksen riskiä (volatiliteettiä), mikä mahdollistaa korkeat tuotot ja tappiot myös pienen kurssimuutoksen tapahtuessa.

VALUUTTAKAUPPA EI OLE RISKITÖNTÄ

Valuuttakauppa on loppujen lopuksi vedonlyöntiä siitä, miten eri valuuttojen kurssit kehittyvät. Jos valuuttakauppaa voitaisiin käydä ilman transaktiokustannuksia, kyse olisi nollasummapelistä: toisen voitto on toisen tappio. Käytännössä valuuttakaupan käymiseen liittyy aina erilaisia transaktiokustannuksia: välittäjä vie oman pienen osuutensa joka kaupasta. Siten valuuttakauppa on negatiivisen odotustuloksen sijoittamista.
Tämän vuoksi voitollinen valuuttakauppa edellyttää, että kykenet ennakoimaan markkinoita paremmin valuuttakurssien tulevat muutokset. Tämä on selvä ero esimerkiksi osakemarkkinoihin verrattuna: osakemarkkinat tuottavat keskimäärin selvästi muita sijoituskohteita paremman tuoton, vaikka sijoittaisit täydellisesti hajautettuun markkinaportfolioon. Osakemarkkinoilla sinun ei siis tarvitse edes yrittää muiden sijoittajien voittamista ja saat silti positiivisen tuoton sijoituksellesi.

PIENSIJOITTAJAN VALUUTTAKAUPPA

Piensijoittajat käyvät nykyään valuuttakauppaa omilla, tarkoitusta varten rakennetuilla verkkoalustoilla. Niiden etuna transaktiokustannusten
  • transaktiokustannusten alhaisuus
  • korkeat vipukertoimet
Näiden ansiosta piensijoittaja voi onnistua saamaan merkittäviä tuottoja myös pientä sijoituspääomaa käyttäen.


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Soros synkkänä: ”Edessä romahdus”

  Päivitetty 11.1.2016 12:34
Soros synkkänä: ”Edessä romahdus”
KUVA: GETTY IMAGES
Miljardöörisijoittaja George Soros kehottaa sijoittajia suureen varovaisuuteen. Tilanne tuo mieleen vuoden 2008 romahduksen, Soros sanoo.
Globaaleilla markkinoilla on edessä kriisi, ja sijoittajien on syytä olla nyt hyvin varovaisia, talousfoorumissa Sri Lankassa torstaina puhunut Soros sanoi Bloombergin mukaan.
Kiinalla on vaikeuksia löytää talouteensa uutta kasvumallia, ja juanin arvon heikentäminen siirtää ongelmat maailman muillekin markkinoille, George Soros totesi.
Kiinan kommunistinen puolue pyrkii vapauttamaan maan pääomamarkkinoita ja edistää juanin vapaata vaihdettavuutta lähivuosina.
“Kiinalla on suuria sopeutumisongelmia. Kun katson maailman finanssimarkkinoita, tilanteen haasteellisuus tuo mieleen vuoden 2008 kriisin”, Soros sanoi.
Samaan aikaan kehittyneiden markkinoiden pyrkimys palata nousevien korkojen aikakauteen tuo lisähaasteita taloudelle.
Uusi vuosi on alkanut osakemarkkinoilla suuren epävarmuuden merkeissä. Kiinassa osakemarkkinat on suljettu jo kahtena päivänä osakkeiden kovan halpenemisen vuoksi.
Suursijoittaja George Soros tuli tunnetuksi 1990-luvulla, jolloin hän kävi spekulatiivista valuuttakauppaa useiden pienempien maiden valuutoilla.
Hänen ja monen muun suursijoittajan toimien takia Britannia joutui jättämään Euroopan valuuttakurssijärjestelmän ja devalvoimaan valuuttansa vuonna 1992. Vuoden 2008 tammikuussa Soros ennusti hyvin tarkasti finanssikriisin vaiheet ja ennakoi suuren investointipankin kaatuvan. Ennusteet toteutuivat syksyllä Lehman Brothersin kaaduttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti