Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Nousukiidossa olevan Sdp:n ei tarvitse tehdä nyt juuri mitään – mutta Rinne tarvitsisi esiintymiskoulutusta
Pääoppositiopuolueiden on helppo nostaa kannatustaan varsinkin vaalien jälkeen.
KAISA RAUTAHEIMO / HS
Sdp:n menestys kannatusgallupeissa ei ole aiheuttanut juurikaan uhoamista demareiden keskuudessa.
Sen huomasi vuoden ensimmäisessä puoluehallituksen kokouksessa viime torstaina. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti poliittisessa katsauksessaan, että ”nöyrillä mielin tästä eteenpäin vain jatketaan”.
Rinne sanoi toki, että ne puheet voidaan nyt lopettaa, että Sdp:n kannatusta olisi pelkästään hallitus nostanut. Rinteen mukaan demarit ovat tehneet merkittävää työtä kentällä.
Politiikan vaikuttajat ja tutkijat tietävät hyvin, että yleensä varsinkaan suurimman oppositiopuolueen ei tarvitse tehdä erityisesti mitään kannatuksensa eteen. Ongelmat menevät aina hallituspuolueiden piikkiin.Tälle lausunnolle hymähdeltiin varsinkin hallituspuolueiden edustajien piirissä. Mitä työtä kentällä muka on tehty? Tämä on jäänyt hämäräksi.
Otetaanpa esimerkiksi viime kevään eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi noussut keskusta, joka oli neljä vuotta suurin oppositiopuolue.
Keskustan kannatus kevään 2011 eduskuntavaaleissa jäi 15,8 prosenttiin. Kannatus lähti kuitenkin pienen notkahduksen jälkeen lievään nousuun jo samana syksynä.
Kun Jyrki Kataisen (kok) johtama sixpack-hallitus kompuroi, keskusta kasvatti kannatustaan. Hallituksen vaihtuminen Alexander Stubbin (kok) aikaan siivitti edelleen keskustan menestystä. Viime vuodenvaihteen molemmin puolin keskustan kannatus oli jo 26 prosentin tienoilla.
Keskustassa huoli kannatuksen romahduksesta oli vuosi sitten suuri. Kilpailijat moittivat, ettei puolueen kannoista saanut selkoa.
Tärkeintä olikin, ettei puolue pilannut mahdollisuuksiaan. Keskusta voitti viime kevään eduskuntavaalit 21,1 prosentin kannatuksella. HS-gallupissa keskustan kannatus nousi loppukesällä yli 23 prosenttiin, mutta nyt se on pudonnut alle 20 prosenttiin.
Kannatus voi laskea edelleen, sillä hallituksella on edessään vielä kipeitä päätöksiä. Uusia leikkauksia odotetaan jo huhtikuussa hallituksen kehysriihen yhteydessä.
Sdp sai viime kevään eduskuntavaaleissa 16,5 prosentin kannatuksen, eli se on aika lähellä samaa tilannetta kuin keskusta oli edellisten vaalien aikaan.
Sdp:nkin kannatus notkahti vaalien jälkeen mutta lähti syksyllä nousuun.
Vaikka demarit korostavat nyt puheissaan nöyryyttä, hallituksen moittiminen on heidän pääsanomansa.
Hallituksen niin sanottu pakkolakipaketti ja rajut leikkaukset ovat saaneet kansalaisia raivon partaalle, joten pääoppositiopuolue Sdp:n ei tarvitse tehdä juuri mitään kannatuksensa eteen. Tuoreimmassa HS-gallupissa se oli noussut 22,8 prosenttiin.
Työmarkkinakysymykset ovat voineet lisätä Antti Rinteen uskottavuutta. Entinen työmarkkinamies on nyt omalla alueellaan. Se voi selittää pienen osan Sdp:n kannatuksen kasvusta.
Sdp moittii hallitusta erityisesti siitä, ettei se panosta tarpeeksi työllisyyteen. Tämä ei ole mitään uutta.
Sdp:lle voi kuitenkin edelleen ennustaa kannatuksen kasvua jopa muutamalla prosenttiyksiköllä. Jos näin ei käy, puolueessa on syytä huolestua.
Sen sijaan Sdp:tä lähellä oleva vasemmistoliitto ei näytä hyötyneen oppositioasemastaan, vaikka kannatus onkin niukasti parempi kuin vaalitulos.
Puheenjohtajakisa voi ehkä piristää vasemmistoliittoa, mutta tuskin johtaa suureen kannatuksen nousuun.
Oppositiopuolueidenkin pitää tietysti huolehtia siitä, etteivät niiden johtohenkilöt tee sellaisia virheitä, joista koko puolue kärsii.
Jos puolueen johtohenkilö mokaa, vastustajat pitävät kyllä huolen siitä, että törttöily saa maksimaalisen huomion.
Kuntavaaleihin on vielä runsas vuosi aikaa. Siihen mennessä politiikassa voi tapahtua mitä vain.
Puoluejohtajien persoonat nousevat vaaleissa aina esille. Siinä piilee riskejä, vaikka heille ei isoja mokia sattuisikaan.
Sdp:n Rinteen pitkää puhetta kuunteli torstaina joukko toimittajia kaikista keskeisistä medioista.
Rinne käsitteli puheessaan kaikki mahdolliset politiikan ajankohtaiset asiat maahanmuutosta soteen.
Puheessa ei ollut nousuja eikä laskuja, ei minkäänlaisia kohokohtia – eikä juuri uutisiakaan.
Rinne tarvitsisi tehokasta esiintymiskoulutusta, jos hän aikoo pärjätä tulevissa koetuksissa.
Vaikka kuntavaalit ovatkin paikalliset, puolueen puheenjohtajan esiintymisilläkin on jonkinlaista vaikutusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti