perjantai 29. tammikuuta 2016

Terrafame: Talvivaara-sijoittajille takaportti vielä auki...

Eräässä toisessa artikkelissa on luettavissa > Pekka Perä: Uusi alku Talvivaaralle – valtion Terrafame ostaa pörssiyhtiön omaisuutta ja velkoja. 

Ratkaisu edistää Talvivaaran velkojen mitätöintiä ja voi tarkoittaa yrityssaneerauksen päättymistä.

Uusi alku Talvivaaralle? Toivottavasti, sillä yli 80.000 suomalaista piensijoittajaa on killunut löyhässä hirressä pitkään. Talvivaaran suurin omistaja noin 15%:n osuudella on Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium = me suomalaiset - Sinä ja minä.

Kirjoitan tämän ännännen kerran: Jos Suomen valtio olisi nimenomaan suurimman omistajan roolissa ottanut Talvivaarasta kunnon otteen noin kolme-neljä vuotta sitten, tilanne ei olisi ryöstäytynyt käsistä mutta...

Hyvä jos edes nyt löytyy kokonaisuuden kannalta siedettävä ratkaisu.

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Terrafame: Talvivaara-sijoittajille takaportti vielä auki

 28.1.2016 13:56 | Päivitetty 28.1.2016 14:52
Sotkamon kaivos
Sotkamon kaivos KUVA: LAURI OLANDER/KL-ARKISTO
Mikäli esisopimuksen edellyttämiä sopimuksia ei saada aikaan, joutuu Talvivaara konkurssiin.
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö on tehnyt esisopimuksen Terrafame Groupin ja sen tytäryhtiöiden Terrafamen ja Winttalin kanssa siitä, että Talvivaaran omistamat Sotkamon kaivoksen toimintaan liittyvät omaisuuserät myydään Terrafamelle.
Myytäviä omaisuuseriä ovat muun muassa kaivoksen tuotantoprosessissa tarvittava kalkkilaitos, laboratorioliiketoiminta sekä kaivokseen liittyvän geologisen datan omistusoikeus.
Esisopimuksessa sovittiin myös laboratorion henkilöstön siirtymisestä Terrafamen palvelukseen vanhoina työntekijöitä. Terrafamelle annetaan myös mahdollisuus rekrytoida kaivoksella työskenteleviä Talvivaaran avainhenkilöitä.
Sopimuksen toteutumisesta ei kuitenkaan ole mitään takeita, sillä se edellyttää Talvivaaran ja Terrafamen pääsevän sopimukseen useista järjestelyn edellyttämistä yksityiskohtaisista sopimuksista.
Jos sopimuksiin ei päästä, Talvivaara menee todennäköisesti konkurssiin.
Takaraja neuvotteluille on helmikuun kolmas päivä.

Lopullinen kauppasumma 3,8 miljoonaa euroa

Ensimmäisessä vaiheessa Terrafame maksaa Talvivaaralle 3,8 miljoonaa euroa. Toisessa vaiheessa Terrafame maksaa Talvivaaralle kalkkilaitoksesta 12,5 miljoonaa euroa. Samassa yhteydessä Talvivaara maksaa Terrafamen tytäryhtiölle Winttalille 3,8 miljoonaa euroa lopullisena korvauksena Talvivaaraan kohdistuvista saatavista ja vastuista, jotka siirtyivät Winttalille Nyrstarilta joulukuussa 2015.
Osana kokonaisjärjestelyä Terrafame hankkii omistukseensa talvivaaraan kohdistuvat liikepankkien ja Finnveran saatavat, jotka ovat nimellisarvoltaan yhteensä noin 129,6 miljoonaa euroa.
Nämä saatavat ja vastuut käsittävät noin 12,8 miljoonan euron suuruisen Talvivaaran takausvastuun liittyen laina- ja tuotevirtasopimuksen väliaikaiseen keskeytyssopimukseen ja noin 203,4 miljoonan euron suuruisen sinkin tuotevirtasopimuksen päättymiskorvauksen takausvastuun, jotka näin ollen lakkaavat järjestelyn toteutuessa.
Mikäli järjestelyn toinen vaihe toteutuu, Talvivaara suorittaa saatavista Terrafamelle yhteensä 8,7 miljoonaa euroa.
Lopullinen ja kertakaikkinen korvaus, jonka Terrafame maksaa Talvivaaralle nettomääräisenä kauppahintana, on 3,8 miljoonaa euroa.
Esisopimuksessa sovittiin myös alustavasti Talvivaaran mahdollisuudesta tulla myöhemmin Terrafamen omistajaksi vähintään 10,1 prosentin omistusosuudella osakkeista ja äänistä, mikäli Talvivaara onnistuu keräämään sijoitukseen tarvittavat varat.
Mahdollisuus tulla omistajaksi on marraskuun 2016 ja huhtikuun 2017 välisenä aikana. Mikäli Talvivaaraa ei haluta Terrafamen omistajaksi, voi Terrafame ostaa Talvivaaralta lunastusoikeuden maksamalla erillisen 3,8 miljoonan korvauksen Talvivaaralle.
Kaikki sopimukset edellyttävät Talvivaaran mukaan sitä, että Vaasan hallinto-oikeudesta lähiaikoina annettavaksi odotettu Nuasjärven purkuputkea koskeva päätös mahdollistaa Terrafamen kaivostoiminnan jatkamisen.
Kauppalehden Analyytikko Ari Rajalan laskelmien mukaan Terrafame siis maksaa Talvivaaralle laboratoriosta 3,8 miljoonaa euroa ja kalkkilaitoksesta 12,5 miljoonaa euroa. Yhteissummaksi tulee siis 16,3 miljoonaa euroa.
Talvivaara puolestaan maksaa Terrafamelle siirtyneistä vastuista 3,8 miljoonaa euroa ja saneerausveloista 8,7 miljoonaa euroa, eli yhteensä 12,5 miljoonaa euroa.
Näiden erotuksena muodostuu nettokauppahinta 3,8 miljoonaa euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti