tiistai 19. tammikuuta 2016

Mikä ihmeen Startup-yritys?

Pätkä Wikipediatekstiä:


Startup-yritys

Startup-yritys tarkoittaa nuorta kasvuhakuista yritystä. Siitä käytetään toisinaan myös nimitystä kasvuyritys. Kasvuyrityksellä voidaan kuitenkin tarkoittaa mitä tahansa kasvavaa yhtiötä, myös suurehkoa pörssilistattua kasvuyritystä erotukseksi ns. arvoyhtiölle, joka ei kasva merkittävästi. Yleisesti hyväksyttyjä tarkkoja määritelmiä ei ole.
OECD:n ja Euroopan unionin määritelmän mukaan kasvuyrityksen lähtötyöllisyys on vähintään 10 henkeä, ja seuraavana kolmena vuonna työllisyyden keskimääräinen vuosikasvu ylittää 20 prosenttia.
Startup-yrityksellä voidaan tarkoittaa yritystä, joka vasta kehittää ensimmäistä tuotettaan eikä tuota vielä voittoa. Termiä käytetään usein enintään muutaman vuoden ikäisistä yrityksistä tai kunnes yrityksen osakkeiden omistajiksi on tullut muita kuin perustajajäseniä. 
Startup-yrityksen omistajiin voi kuitenkin kuulua ulkopuolisia ns. bisnesenkeleitä. Yrityksen nuori ikä tai esimerkiksi teknologia-alalla toimiminen ei riitä määrittelemään yritystä startup-yritykseksi, vaan olennainen piirre on nopean kasvun tavoitteleminen. 
Startup-yrityksille on viime aikoina ladattu Suomessa suuria odotuksia ja toiveita, ja Aalto-yliopiston yrityshautomon Miki Kuusen mukaan niistä toivotaan mm. Suomen kansantalouden uusia pelastajia. 
Yritykset kulkevat nk. kuolemanlaakson kautta toimintansa alkuvaiheessa. Yrityksen ja sen tuotteen tai palvelun luominen ja markkinointi kuluttaa rahaa, mutta tuloja ei ole tai ne eivät ainakaan riitä kattamaan kuluja. Muutamassa vuodessa yrityksen tulojen tulisi kattaa myös tämä alun pääoman kulutus, eli saavuttaa nk. break even –piste. Tämän jälkeen yrityksen tulisi tuottaa voittoa tai kattaa tappionsa muiden vuosien voitoilla.
Ennen voitollisen yritystoiminnan saavuttamista yrittäjät panostavat tavallisesti omia varojaan, ottavat lainaa yritykselle yksityishenkilönä, tai hankkivat rahoitusta riskisijoittajilta. Lainaamisen ongelmana on yleensä takuiden puute. Yritys toimii yleensä vuokratuissa tiloissa. Sen tuotteet eivät välttämättä ole keskeneräisinä minkään arvoisia, eikä sillä välttämättä ole rahaksi muutettavia patentteja.
Eräänä rahoitustapana on maailmalla yleistynyt ns. osakepohjainen joukkorahoitus. Tällä tarkoitetaan, että suurelta määrältä ihmisiä kerätään pieniä sijoituksia, joilla saa vastineeksi osakkeen tai osakkeita yritykseen.
Alan tunnetuimpia toimijoita Suomessa ovat Vauraus SuomiInvesdor ja alan vanhimpiin toimijoihin Euroopassa kuuluva Venture Bonsai.

Suomalaisia startup-yrityksiä

3 kommenttia:

  1. Hei,
    Pienenä korjauksena Vauraus Suomi Oy ei tee osakepohjaista joukkorahoitusta vaan lainoittaa toiminnassa olevia yrityksiä joukkolainaperiaatteella. Olet varmaankin sekoittanut sen Kansalaisrahoitus Oy:öön?

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista asiaa. Tuttu juuri mainitsi start-up yrityksen perustamisesta. Kirjanpito on hänellä vielä sellainen, joka tulee selvittää, hänellä ei taitoja siihen kuulemma riitä. Minusta on hienoa, että ihmiset tuntuvat nykyään olevan rohkeampia mitä tulee omaan yrittäjyyteen.

    VastaaPoista
  3. Kiitos postauksesta. Meilläkin tätä mietitty, ja myös eri tahoja joita ehkä tarvitaan jotta saadaan toimiva kokonaisuus, kuten kirjanpito ja muut. https://www.tilikeskus.net/tilitoimisto

    VastaaPoista