perjantai 27. marraskuuta 2015

Wahlroosin rikkiviisaita neuvoja tuutin täydeltä...

Ruotsiin perintöveropakolaiseksi siirtynyt Björn Wahlroos käy tämän tästä neuvomassa meitä piruparkoja ja nynnerönyhveröitä lahden toisella puolella. Hän on suosittu puhuja erilaisissa talouselämän seminaareissa. Miksi? Siksi, että takuuvarmasti aina hän sanoo jotain "superviisasta", josta kannattaa ottaa vaarin...

Kyllä Suomenkin tilanne olisi varmasti aivan toisenlainen, jos vuosikymmeniä sitten - silloinen taistolaisnuorukainen - olisi lähtenyt politiikkaan eikä rahantekoon pankkimaailmaan. Hänen kristallinkirkkailla ajatuksiaan olisi varmasti ollut Suomen politiikassa käyttöä. Näin hän tuntuu ainakin itse vahvasti uskovan...


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Wahlroos: "Ette tiedä, miten suuret muutokset ovat edessä"


Björn Wahlroos
Björn Wahlroos KUVA: LAURI OLANDER/KL
Ruotsissa uudistukset on viety läpi 15 viime vuoden aikana pikkuhiljaa. Suomesta puuttuu toimiva toteutus.
"Viiden viime vuoden aikana on tullut suosituksi sanoa, että ongelma ei ole työn tekemisen määrässä eikä hinnassa eikä talouspolitiikassa, vaan että meillä on ollut huonoja johtajia. Tämä on harvinaista roskapuhetta", toteaa Björn Wahlroos.
Wahlroosin mukaan suomalaisia yhtiöitä johdetaan pääasiassa hyvin. Valtaosa yhtiöistä menestyy, eikä johtamisen kanssa ole ongelmaa.
"Yksi asia, joka puuttuu, on hyvät yhteiskunnalliset politiikan johtajat. On puuttunut näihin päiviin saakka", Wahlroos sanoo.
Hänen mielestään Suomi ja sen kansalaiset ovat todella suurten ongelmien keskellä.
"Tänne ei investoida, täällä ei ole työtä, täällä ei uskota tulevaisuuteen."
"Olen viettänyt karriäärini haukkumalla ruotsalaisia. Nyt joudun toteamaan, että ne voitti tän skaban."
Wahlroosin mukaan Ruotsissa uudistukset aloitettiin jo 15 vuotta sitten ja ne aloitti Göran Persson ja sosiaalidemokraatit.

"Persson huomasi, että tämä menee päin helvettiä."
Uudistuksia ovat jatkaneet porvarit, ja ne on viety läpi ilman suurta mullistusta ja vastakkainasettelua.
"Meiltä puuttuu poliittinen johto, joka toteaa yksiselitteisesti ja selkeästi, että me tiedämme, mitä pitää tehdä. Lähes joka ikinen ihminen tietää, mitä tälle maalle pitäisi tehdä. It's all in the execution. Vielä ei ole nähty hyvää toteutusta."
Wahlroosin mukaan poliittinen päätöksenteko vaatii uskottavuutta.
"Jos riittävän monta kertaa näytät, että päätös ei ole ollut hyvin perusteltu, menetät valtavasti uskottavuutta. Älä tuo hihasta vedettyjä päätöksiä, yritä miettiä ensin."
Mikäli uudistuksia ei viedä nyt läpi, ovat Wahlroosin mukaan Suomella edessä vielä vaikeammat ajat.
"Ette tiedä, miten suuret muutokset ovat edessä kymmenen seuraavan vuoden aikana. Joudutaan tekemään vielä vaikeampia ratkaisuja vielä tiukemmassa aikataulussa."
Sampo-konsernin, UPM:n ja Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos puhui torstaina Keskuskauppakamarin järjestämässä Rytminmuutos-tapahtumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti