sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Chaplinin elokuva Parrasvalot - yksinkertaisesti erinomainen...


Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna: 


Parrasvalot





Buster Keaton ja Charles Chaplin elokuvassa Parrasvalot
Buster Keaton ja Charles Chaplin
Lontoon teatterimaailmaan sijoittuva elokuva, jossa Chaplin jätti haikean surumielisiä jäähyväisiä koomikon elämäntyölleen.

Kino Klassikko: Parrasvalot

Esitetty viimeksi
Yle Teema
Katso ohjelma
Kuten Ylen sananvapausviikolla Teeman monissa elokuvissa todettiin, monet kuuluisuudet joutuivat 1950-luvun Yhdysvalloissa poliittisen tutkinnan kohteeksi epäiltynä epäamerikkalaisesta eli käytännössä vasemmistolaisesta toiminnasta. Heidän joukossaan oli maailman suosituin koomikko Charles Chaplin, joka vuonna 1952 matkustaessaan Englantiin sai tietää, ettei hän välttämättä saisi lupaa palata Yhdysvaltoihin. Tympääntynyt Chaplin päätti jäädä Eurooppaan pysyvästi ja teki siellä myös uransa viimeiset elokuvat.
Chaplinin Englannin-matkan syynä oli ollut hänen uusimman elokuvansa Parrasvalojen Lontoon ja samalla koko maailman ensi-ilta. Tästä vuoden 1914 Lontooseen sijoittuvasta elokuvasta tuli näin paitsi tarinaltaan, myös tosielämässä Chaplinin paluu Englantiin, josta hän oli ennen ensimmäistä maailmansotaa lähtenyt etsimään menestystä Yhdysvalloista.
Parrasvalot on koskettava kertomus iäkkään klovnin ja nuoren ballerinan suurista menestyksen ja epätoivon hetkistä. Klovni on jo kokenut uransa huippuhetket ja muistelee kaihoisasti entistä suosiotaan. Ballerina uskoo rampauteneensa pysyvästi ja vajoaa suurimman epätoivon valtaan.
Näistä surullisista lähtökohdista Chaplin luo tunteellisen ja sykähdyttävän, lopulta myös elämänvoittoisen draaman viihdyttäjien kyyneleistä maskien, naurun ja ihomaalin takana. Chaplinin sentimentaalinen ote on päällekäyvää mutta tehokasta, ja vaikka huumori jää tässä melankolisessa melodraamassa taka-alalle, sisältää elokuva myös muutamia klassisia sketsejä, kuten Chaplinin ja Buster Keatonin kuuluisan ja ainoan yhteisesiintymisen.
Parrasvaloja vastaan järjestettiin laaja boikotti Yhdysvalloissa minkä vuoksi se sai ensi-iltansa Los Angelesissa vasta vuonna 1972. Tämä merkitsi että elokuva voitiin tuolloin asettaa Oscar-ehdokkaaksi ja yllättäen Charles Chaplin saikin Oscarin tämän yli 20 vuotta aikaisemmin tekemänsä elokuvan musiikista. Edellisenä vuonna hän oli vihdoin palannut Amerikkaan noutamaan hänelle elämäntyöstään annettua kunnia-Oscaria.
Esittelyteksti: Vesa Nykänen
  • (Limelight/USA 1952) O: Charles Chaplin. N: Charles Chaplin, Claire Bloom, Buster Keaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti