sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Aika haipakkaa!

Nauhoitin monta vuotta sitten erään televisio-ohjelman, 2-osainen dokumentin, jossa kerrottiin erään suihkumoottoreilla varustetun auton "ennätysjahdista", johon liittyi monia vaikeuksia , lähinnä teknisiä ongelmia ja epäedullisia sääolosuhteita.

Kyseessä oli seuraava tapahtuma:
Maa-ajoneuvojen nopeusennätys on tehty Super Sonic Car -nimisellä erikoisvalmisteisella autolla, josta käytetään lyhennettä SCC. Nimensä mukaisesti se voi ylittää äänen nopeuden eli rikkoa äänivallin. Andy Green teki sillä lokakuussa 1997 Nevadan autiomaassa nykyisen maa-ajoneuvojen nopeusennätyksen: 1230 kilometriä tunnissa. Äänivalli rikkoutuu, kun kappaleen nopeus on 1200 kilometriä tunnissa eli noin 340 metriä sekunnissa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että matkustajalentokoneiden matkanopeus on yleensä 850–950 kilometriä tunnissa. SSC on suunniteltu ensisijaisesti nopeusajoon. Sitä voi tuskin pitää varsinaisena autona, sillä se muistuttaa lähinnä pyörien varassa liikkuvaa rakettia. Sen kapeaan, teräväkärkiseen runkoon on asennettu kaksi sotilaslentokoneissa käytettävää suihkumoottoria, jotka kiidättävät suhteellisen kevytrakenteista ajoneuvoa tasaisella alustalla samaan tapaan kuin lähtökiidossa olevaa lentokonetta.

Varsinaisista autoista nopeimpia ovat urheiluautot, joita käytetään mm. Formula 1 -kisoissa ja Le Mansin 24 tunnin ajoissa. Formula 1 -kuljettaja David Coulthard saavutti McLaren Mercedes MP4-1-kilpa-autolla vuonna 1998 peräti 356,5 kilometrin tuntinopeuden Hockenheimin radalla Saksassa.

__________________________


Alla olevassa artikkelissa kiinnitin huomiota seuraavaan: Täydessä vauhdissaan Bloodhound-yliääniauto etenee noin 450 metriä sekunnissa.

Asun Kemissä Haukkarin kaupunginosassa Kainuunkadun varrella. Kainuunkatu on rapiat 400 m pitkä. Kyllä totta tosiaan yliääniauto kulkee aika haipakkaa - kadunpätkän pituuden jotakuinkin silmänräpäyksessä...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Tällä autolla voi paahtaa 1600 kilometriä tunnissa


Bloodhound kulkee 1600 kilometriä tunnissa.
Bloodhound kulkee 1600 kilometriä tunnissa. KUVA: EPA
Maailman nopein auto saavuttaa pian tuhannen mailin eli noin 1 600 kilometrin tuntinopeuden.
Monialayhtiö Aspoon kuuluvan Telkon toimitusjohtaja Kalle Kettunen kertoo Bloodhound-yliääniautosta, joka rikkoo aiemmat nopeusennätykset.
”Telko on mukana hankkeessa Castrolin ansiosta, ja Castrol on meille erittäin tärkeä partneri. Castrol voiteluaineineen on Bloodhound-autoprojektissa pääsponsorina”, Kettunen kertoi Aspon pääomamarkkinapäivillä.
Bloodhound-autossa on kaikkiaan kolme tehonlähdettä. Yhdessä sen moottorit moottorit muodostavat yhtä paljon voimaa kuin 180 F1-autoa.
Polttomoottorin voimin Bloodhound saavuttaa noin 300–400 kilometrin tuntivauhdin, ja lopusta pitää huolen suihkumoottori.
Ennätysvauhti on tarkoitus saavuttaa Etelä-Afrikan Hakskeen Panin hiekkatasangoilla, ja Bloodhound on parhaillaan rakenteilla Britannian Bristolissa. Castrolin markkinointiaineiston mukaan ”Land Speed Racing” -nopeuskilpailun ennätys on rikottu 21 kertaa Castrolin sponsorointiaikoina.
Bloodhoundin luvut ovat kerrassaan vaikuttavia. Castrol kertoo, että täydessä vauhdissaan Bloodhound-yliääniauto etenee noin 450 metriä sekunnissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti