maanantai 2. marraskuuta 2015

Elintasojoutilaat = Greenpeace taas kiusanteossa Helsingissä...

"Aktivistit poistetaan alueelta työturvallisesti ja niin, ettei kenellekään käy vahinkoa", poliisi vakuuttaa vielä Twitter-tilillään.

Kiinnitin huomiota yllä olevaan poliisin toteamukseen ja samalla kävi mielessä opettajakollegani taannoiset kommentit, jotka liittyivät kotimaisiin metsämielenosoittajiin.

Mikäli oikein muistan, kyseessä olivat Kuusamon yhteismetsissä toteutetut hakkuut. Sinne oli ilmestynyt mielenosoittajia, jotka olivat kahlinneet itsensä mm. metsäkoneiden teloihin. Opettajakollegani totesi: " Jos olisin metsäkoneen omistaja/kuljettaja pistäisin vielä varmemmaksi vakuudeksi oman Abloy-lukon kettinkeihin, siinäpähän kärviskelkööt!" 
 
Edessä oli viikonvaihde ja kovat yöpakkaset...

Ilmeisesti edellä mainitutkin kiusantekijät poistettiin työturvallisesti paikalta ja metsähakkuut jatkuivat...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Greenpeace estää jo kolmatta kertaa hiililastin purkamista Helsingissä – poliisi poistaa aktivisteja yläilmoista

KAUPUNKI  
Greenpeacen aktivistit virittivät ison banderollin hiilenpurkulaitteen huipulle.
Greenpeacen aktivistit virittivät ison banderollin hiilenpurkulaitteen huipulle.
Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit pysäyttivät jälleen maanantaiaamuna rahtilaiva Alppilan hiililastin purkamisen Salmisaaren voimalaitoksella Helsingin Ruoholahdessa. Sunnuntaina aktivistit estelivät kahteen otteeseen Alppilan kulkua.
Sekä Greenpeace että Helsingin poliisi kertoivat maanantaina aamupäivällä, että kivihiililastin purkamisen keskeyttänyt mielenosoitus on käynnissä. Aktivistit ovat kiivenneet hiilenpurkulaitteisiin.
Helsingin poliisi ilmoitti kello 14.20, etteivät aktivistit suostu poistumaan alueelta vapaaehtoisesti. Poliisi aloittaa rakennelmissa roikkuvien mielenosoittajien poistamisen. Helsingin pelastuslaitos avustaa poliisia nostolava-autonsa kanssa.
"Aktivistit poistetaan alueelta työturvallisesti ja niin, ettei kenellekään käy vahinkoa", poliisi vakuuttaa vielä Twitter-tilillään.
Greenpeacen tiedottajan Mia Pajun mukaan paikalla on suomalaisten ympäristöaktivistien lisäksi Greenpeace-väkeä myös Norjasta, Tanskasta, Ruotsista ja Hollannista. Myös useista aiemmista Greenpeacen mielenosoituksista tuttu Sini Saarela on kiivennyt korkealle satamarakennelmaan.
Mielenosoitus on sujunut niin aktivistien kuin viranomaistenkin mukaan rauhallisesti. Tällä kertaa kiipeämisen taktiikakseen valinneet aktivistit keskittyvät Pajun mukaan paitsi kivihiilen polton lopettamisen vaatimiseen myös omaan turvallisuuteensa.
”Siellä on hyvinkin kokeneita kiipelijöitä. Mitään kokemattomia henkilöitä ei lähetetä koskaan tällaisiin”, Paju sanoo.
Ylikomisario Seppo Kujala kertoo, että poliisi ja Rajavartiolaitos ovat parhaillaan selvittämässä tilannetta ympäristöaktivistien kanssa. Poliisi ei ole ottanut ainakaan toistaiseksi ketään kiinni.
Greenpeace kuvailee tiedottaja Pajun välityksellä keskusteluyhteyden viranomaisten kanssa olevan ”varmaan ihan hyvä”.
Poliisi otti Sini Saarelan kiinni sunnuntaina. Saarela oli Pajun mukaan kiinniotettuna vain puolisen tuntia.
”Esitutkintoja on käynnissä, mutta ketään ei ole täällä meillä (kiinniotettuna tai pidätettynä poliisilaitoksella)”, Kujala kertoi maanantaina aamupäivällä.
Greenpeace painostaa Helsingin kaupunkia luopumaan kivihiilen poltosta vielä tämän vuoden aikana. Kivihiilen polton on todettu kiihdyttävän ilmastonmuutosta.
Salmisaaren voimalaitoksen siiloissa on varastossa useiksi viikoiksi kivihiiltä eli lämmön- ja sähköntuotannossa käytettävää polttoainetta. Kuluvan vuoden alusta lähtien Salmisaaressa on poltettu myös pellettejä 5–7 prosentin osuudella.Helenin eli entisen Helsingin Energian voimalaitoksista Helsingissä vastaava tuotantojohtaja Ari Laine kertoo, että yhtiön valmistamasta kaukolämmöstä noin puolet tuotetaan kivihiilellä, ja sähköntuotannossa osuus on kolmanneksen verran.
Ympäristöaktivistien toiminta häiritsee Laineen mukaan lähinnä laivaliikennettä.
”Tällä ei ole vaikutusta voimalaitoksen käyttöön tai tuotantoon”, hän sanoo.
Alppila-aluksen hiililastin purkamisen viivästymisestä voi aiheutua taloudellista haittaa Helenille. Laine kertoo, että vastuukysymykset ja mahdolliset rikosoikeudelliset seuraamukset tulevat puntarointiin vasta sitten, kun akuutti tilanne on rauhoittunut Salmisaaressa.
Rahtilaiva voi tuoda kivihiiltä Salmisaaren voimalaitokseen tiheimmillään viikon tai kahden välein. Hiilikuljetusten määrä vaihtelee vuodenajan mukaan – esimerkiksi kesäisin varastot pidetään mahdollisimman tyhjinä.
”Tähän aikaan vuodesta ajetaan tietysti varastoja täyteen talven varalle”, Laine kertoo.
Kivihiililastia Venäjältä Suomeen kuljettavaan Alppila-laivaan kohdistuneet mielenosoitukset alkoivat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun Sini Saarela kiipesi aluksen kyytiin. Greenpeace järjesti sunnuntaina myös kajakkimielenosoituksen, jossa aktivistit yrittivät estää laivan kiinnittymisen Salmisaaren voimalan purkulaituriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti