torstai 5. marraskuuta 2015

Nyt menee turhan tiukaksi!

Nykyisen kolmen puolueen hallituksen alkutaival ja varsinkin ns. Kolmen Ässän yksituumaisuus oli poikkeuksellisen, jopa epäilyttävän auvoista. Hallitustyöskentelyn arki on tullut konkreettisesti vastaan paljon puhutussa Sote-uudistuksessa, josta halutaan vihdoinkin ratkaisu.

Katselin hetki sitten eli klo 21 televisiossa alkaneen pääministerin tiedotustilaisuuden ensimmäiset kymmenen minuuttia. Hän painotti useaan kertaan Sote-ratkaisun kokonaisuutta ja pitkän aikavälin vaikuttavuutta. Hän vakuutti, että hänen esittämällä mallilla siihen päästään.

Kyllä nyt askelmerkit ovat niin selvät, että Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen ministereillä/ydinjoukolla on uneton yöneuvottelurupeama edessä. Huomiseen päivään mennessä selviää, jatkaako hallitus tässä koostumuksessa. Ken elää, hän näkee... 

Kävi miten kävi, ei maailma siihen Suomessa kaadu, kukaties päinvastoin.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna: 

Sipilä antoi kokoomukselle aamuun asti aikaa sote-kiistassa 

POLITIIKKA  

Pääministeri 
Juha Sipilä (kesk) ilmoitti torstai-iltana, että hallituskumppani kokoomuksen kanssa nousseesta kiistasta sote-alueiden määrästä neuvotellaan perjantaiaamuun saakka. Jos ratkaisua ei löydy, Sipilä sanoi olevansa valmis ”kävelemään presidentin luo”. Tämä tarkoittaisi hallituksen hajoamista.
Keskustan eduskuntaryhmä on kutsuttu koolle asiaan tiimoilta perjantaiaamuksi kello 9.30.
Kokoomus oli pyytänyt lisäaikaa sote-ratkaisulle. Kokoomuksella on lauantaina puoluevaltuusto, jonka halutaan päättävän isoista asioista – niin hallitukseen jäämisestä kuin sieltä lähtemisestäkin. Keskustassa kokoomuksen toiminta nähdään ”iltalypsynä”.
Keskusta ja kokoomus ovat kiistelleet sote-alueiden määrästä. Sipilän tiukasti junttaamassa mallissa alueita olisi 18. Kokoomus on ajanut enintään 12 alueen mallia.
Kaikki on nyt kuitenkin kiinni Sipilästä ja keskustasta. HS:n tietojen mukaan keskustassa on jo laskettu, että jos kokoomus ei myönny keskustan esittämään 18 sotealueeseen, kokoomus saa lähteä hallituksesta ja tilalle otettaisiin Rkp ja kristillisdemokraatit.
Näin muodostettavalla keskustan, perussuomalaisten ja pikkupuolueiden hallituksella olisi eduskunnassa hyvin niukka enemmistö, 101 kansanedustajaa.
”Tilanne on vakava. Nyt Sipilältä odotetaan johtajuutta”, eräs keskustalainen sanoi HS:lle illalla.
Keskustassa nähdään, että kokoomukselle on jo annettu sote-neuvotteluissa periksi, koska on päädytty viiteen vahvaan erikoissairaanhoidon erva-alueeseen.
Artikkeliin liittyvät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti