lauantai 28. marraskuuta 2015

Ei ku ajatusherkuttelemaan...

Varmaan jälleen kerran pitkästi yli 2 miljoonaa suomalaista on television ääressä katsomassa ensi viikolla Presidentinlinnan Suomen itsenäisyyspäivän juhlia. Rahvaskin televisioiden ääressä pääsee ajatusherkuttelemaan juhlaväen mukana alla olevan artikkelin herkuilla.

Makeiden ruokien listassa kiinnitin huomiota kuusenkerkkä-termiin. Miksi? Siksi, että vaimoni teki viime kesänä ensimmäistä kertaa Kemin Selkäsaaressa keräämistään kuusenkerkistä siirappia. Sitä on nyt pakastimessa ja se on hyvää. Sulatettuna ja laimennettuna erinomaista mehua...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:


Linnanjuhlien ruokalista julki – Mukana todellinen erikoisuus

MARKKU OJALA
Keittiömestari Pipsa Heismaa on laatinut Linnanjuhlien ruokalistan. Mukana ruokalistalla on ensimmäistä kertaa ahvenanmaalainen tuote.
Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Presidentinlinnassa on tänä vuonna teemana kulttuuri. Tänä vuonna vietetään Jean Sibeliuksen, Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen syntymän 150-juhlia, ja ruokatarjoilu on sen mukaista.
Juhlien keittiöpäällikkö Pipsa Heismaa kertoo selvittäneensä Sibeliuksen, Gallen-Kallelan ja Halosen ruokamieltymyksiä, ja heitä yhdistää yksi mieltymys: kinuski.
- Herrat olivat herkkusuita, ja suosikki oli kinuski. Sen vuoksi meillä on tarjolla kinuskikakkua.
Muita taiteilijoihin viittaavia herkkuja ovat ainakin Sibelius-kakku ja Sibelius-ässät. Pekka Halosen kuuluisa tomaattitaulu on ollut inspiraationa tomaattikakkuun, jota on myös tarjolla kahvipöydissä.
Ruokalistalla on painotettu kotimaisia pientuottajia ja pienpanimoita. Ruokia on tuotettu ympäri Suomea, ja tänä vuonna ruokalistalta löytyy myös yksi erikoisuus: ahvenanmaalaista limonadia.
- Ensimmäistä kertaa saatiin mukaan tuote myös Ahvenanmaalta. Se oli hauska juttu, Heismaa sanoo.
Heismaa sanoo, etteivät he kerro julkisuuteen tuottajien nimiä. Ahvenanmaalaisesta juomasta kerrotaan julkisuuteen vain sen verran, että se on mustikkalimonadia.
Keittiöpäällikkö sanoo aloittaneensa ruokalistan suunnittelun jo heinäkuussa ja perehtyneensä paljon Sibeliuksen, Gallen-Kallelan ja Halosen historiaan.
- Aloin kesällä tutkia heidän elämänkertojaan ja olen ollut yhteydessä heidän museoihinsa. Sen jälkeen pyysin meidän tuottajia lähtemään kehittämään tuotteita teeman mukaisesti.
Heismaa kertoo, että herkkujen lisäksi taiteilijat söivät paljon metsän antimia, mikä näkyy ruokalistalla muun muassa marjoina ja sieninä.
- He ovat myös itse kasvattaneet ruokia. Jokaisella on ollut oma puutarha, josta puoliso on valmistanut ruokia.
Keittiöpäällikön mukaan ruokalista lyötiin lukkoon pari viikkoa sitten.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu 2015

Suolaiset ruoat
Lohivoileipäkakkua
Kylmäsavulohileipäsiä
Savuporovoileipäkakkua
Maalaishyytelöä
Vorschmack-kakkusia
Tomaattikakkua
Punajuuri-keltajuuriterriiniä
Metsäsieni-ohramukkusia
Tattihyytelöä
Punajuurikukkia sinihomejuustotäytteellä
Kotimaisia pienjuustoloiden juustoja

Makeat ruoat Kinuskikermakakkua Ellen Svinhufvud -kakkua Sibelius-kakkua Marjakakkua Puolukka- ja mustikkaruiskukkoja Sibelius-ässiä ja Sampo-keksejä Kuusenkerkkämarenkeja Tyrni- ja mustaherukkamarmeladia

Juomat Reilun kaupan luomukahvi ja -tee Linnan perinteinen booli Puna- ja valkoviiniä (myös alkoholiton) Mustikkalimonadi Pienpanimo-olutta Kivennäisvesi ja vesi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti