torstai 12. marraskuuta 2015

Sotilaallinen suuroperaatio käynnissä Irakissa ...

Alla olevan Helsingin Sanomien erinomaisen artikkelin myötä olemme taas niin sanotusti kartalla, missä Syyriassa ja Irakissa mennään. Osittain asia liittyy myös Iraniin. Tilanne näyttää olevan vähintäänkin yhtä sekava kuin aikaisemminkin. Toivottavasti kartan värikirjo lähitulevaisuudessa vähenee olennaisesti...

Pienenä yksityiskohtana todettakoon, että Suomen pinta-ala on yli puolet Syyrian ja Irakin yhteenlasketusta pinta-alasta. Sen sijaan Suomen väkiluku on noin kymmenesosa Syyrian ja Irakin yhteenlaskettuun väkilukuun verrattuna... 


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

USA ja kurdit käynnistivät suuroperaation Irakissa – tavoitteena vapauttaa Sinjarin kaupunki Isisin käsistä

ULKOMAAT 
STRINGER / IRAQ
Kurdien peshmerga-joukot tulittivat Isisin asemia Sinjarin lähellä Irakissa torstaina.
Kurdien peshmerga-joukot tulittivat Isisin asemia Sinjarin lähellä Irakissa torstaina.
Kurdien maajoukot ovat aloittaneet Irakissa suuroperaation, jonka tavoitteena on vapauttaa strategisesti tärkeä Sinjarin kaupunki jihadistijärjestö Isisin hallinnasta. Torstaiaamuna alkanutta kurdien maajoukkojen hyökkäystä edelsi Yhdysvaltojen johtaman liittouman tekemät raskaat ilmaiskut Isisin kohteisiin Sinjarissa viime yönä.
Isisin ajaminen Sinjarista katkaisisi tärkeän huoltoyhteyden Mosulin ja Raqqan välillä, mikä horjuttaisi Isisin asemaa Irakissa ja Syyriassa.
Noin 7 500 kurdien erikoisjoukkojen sotilasta saapui sotilasajoneuvoilla etulinjalle varhain torstaiaamuna Sinjarin pohjoispuolella sijaitsevalta Sinjarvuorelta, kertoo uutistoimisto Reuters. Kurdistanilainen uutismedia Rudaw puolestaan kertoo, että operaatioon osallistuu jopa 20 000 kurdisotilastasotilasta.
Advertisement
Maajoukkojen saapumista säesti raskas tykkituli Isisin asemia vastaan.
Yhdysvaltojen ja kurdijoukkojen mukaan Sinjarissa on arviolta 600 Isisin taistelijaa. Isis on viime viikkoina pyrkinyt vahvistamaan asemiaan kaupungissa merkkinä siitä, että se on ollut tietoinen liittouman valmistelemasta operaatiosta.
Operaation alkamista on ennakoitu viikkojen ajan, mutta huono sää sekä erimielisyydet monenlaisista ryhmittymistä koostuvien kurdi- ja jesidijoukkojen välillä ovat viivästyttäneet hyökkäyksen alkamista.
Operaatio käynnistyy tilanteessa, jossa Yhdysvallat pyrkii nostamaan profiiliaan taistelussa Isisiä vastaan. Yhdysvallat ajautui katveeseen syyskuun lopussa, kun Venäjä käynnisti ilmaiskut Syyrian puolella ja on sen jälkeen pyrkinyt esiintymään kuninkaantekijänä Syyrian ja Irakin sodassa.
Yhdysvalloilla on Irakissa pieni joukko erikoisjoukkojen sotilaita, jotka toimivat neuvonantajina erikoisoperaatioissa. Lokakuun lopussa Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä noin 50 erikoisjoukkojen sotilasta Irakin lisäksi myös Syyriaan.
Hyökkäyksen tavoitteena on lisätä painetta Isisille, jonka joukkoja puserretaan sotilaallisesti samaan aikaan myös Syyrian koillisosissa. Isis on äskettäin onnistuttu ajamaan ulos tärkeästä Baijin öljykaupungista Irakissa ja äärijärjestön kannatuksen sydänmailla Anbarin maakunnassa Isisin valtaamaa Ramadin kaupunkia saarretaan.
Sinjarin valtaaminen olisi Isisille paha takaisku. Se katkaisisi jihadistijärjestön huoltoyhteydet ”pääkaupunkinsa” Raqqan ja miljoonakaupunki Mosulin välillä. Raqqa ja Mosul ovat suurimmat Isisin hallinnassa olevat kaupungit Syyriassa ja Irakissa.
”Se hidastaisi Islamilaisen valtion [Isisin] liikennevirtaa Mosulista sisään ja ulos”, sanoi ajatushautomo Washington Institute for Near East Policin sotilasasiantuntija Michael Knights The New York Timesille. ”Liikenne pakotettaisiin siirtymään autiomaan teille ja paikallisteille Sinjarista etelään, mikä hidastaisi virtaa merkittävästi.”
Lähestyvän talven sateet puolestaan saattavat muuttaa autiomaiden pikkutiet ajokelvottomiksi.
Isis valtasi Sinjarin vuosi sitten elokuussa. Isisin jihadistit tappoivat, orjuuttivat ja raiskasivat tuhansia Sinjarin asukkaita, joista valtaosa kuuluu uskonnolliseen ja etniseen jesidivähemmistöön.
Jesidejä uhkaava kansanmurha Sinjarissa ja muualla Irakin pohjoisosissa käänsi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman pään, minkä jälkeen Yhdysvaltain johtama liittouma käynnisti pommitukset Isisiä vastaan ensin Irakin puolella ja myöhemmin Syyriassa. Sinjarin takaisin valtaamisella olisi siten suuri symbolinen merkitys Yhdysvalloille ja myös Pohjois-Irakin Kurdistanin itsehallinnolle, jota jesidit syyttivät vuosi sitten Sinjarin epäonnistuneesta puolustuksesta.
Kurdit yrittivät vallata Sinjarin Isisiltä myös viime joulukuussa, mutta sekin epäonnistui. Kurdeilla on ollut hallinnassaan pieniä osia raunioksi tuhotusta Sinjarista, mutta valtaosa kaupungista on Isisin hallinnassa.
Isisillä on ollut vuosi aikaa vahvistaa asemiaan Sinjarissa ja tehdä suunnitelmia vastahyökkäyksistä. Isisin uskotaan viritelleen moniin Sinjarin rakennuksiin pommeja, kertoo The New York Times. Järjestön uskotaan vastaavan hyökkäykseen myös itsemurhapommittajien hyökkäyksillä läheisistä kaupungeista.

Lisäystä edelliseen perjantaina13.11.2015:

Kurdit kertovat vallanneensa Sinjarin kaupungin takaisin Isisiltä

ULKOMAAT  
ARI JALAL / REUTERS
Kurdien peshmergajoukot aloittivat torstaina operaation Sinjarin kaupungin takaisin valtaamiseksi.
Kurdien peshmergajoukot aloittivat torstaina operaation Sinjarin kaupungin takaisin valtaamiseksi.
Irakin kurdijoukot ovat tiettävästi saaneet takaisin hallintaansa Sinjarin kaupungin. Joukot iskivät äärijärjestö Isisin hallussa olevaan Sinjarin kaupunkiin perjantaiaamuna voimakkaasti, kertoivat uutistoimistot.
Tuoreessa Twitter-viestissä Kurdistanin alueellinen turvallisuusneuvosto ilmoitti Isisin olevan ”päihitetty ja pakomatkalla”. Neuvoston mukaan peshmergat ovat onnistuneet suojaamaan muun muassa sairaalan, sementtitehtaan ja useita muita julkisia rakennuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti