keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Nastat vai kitkat - Suomessa?


Kaupallinen yhteistyö

Nastat vai kitkat?

Näin syksyn tullen ja talvirengasajan lähestyessä mietimme talvirenkaiden valintaa. Käymme myös ystävien ja työkavereiden kanssa keskusteluja rengasvalinnasta. Suomi on jakautunut tältä osin kahtia. On autoilijoita, jotka vannovat nastarenkaiden nimeen ja on autoilijoita, jotka pitävät kitkarenkaita ainoana järkevänä vaihtoehtona. Miten on, mikä on se ”oikea valinta?
Kitkarenkaiden ehkä isoin etu verrattuna nastarenkaisiin on se, että ne voi hyvällä omalla tunnolla asentaa auton alle hyvissä ajoin ennen ensilumen tuloa. Kitkarenkaat voivat olla jopa äänettömämmät kuin kesärenkaat ja ne eivät kuluta asfalttia yhtä paljon kuin nastarenkaat. Toki on harhaluulo, että kitkarenkaat toimisivat lämpimässä ja kuivalla asfaltilla yhtä hyvin kuin kesärenkaat.
Kitkarenkaiden kumiseos on myös hyvin pehmeä, joten lämpimällä kelillä kitkarenkaat kuluvat hyvin nopeasti. Kitkarengasta ei ole siis järkevä käyttää vuoden ympäri.
Kuulen usein kommentteja, että erityisesti Etelä-Suomessa kitkarenkaat ovat parempi valinta kuin nastarenkaat. Uskallan olla kuitenkin tässä kohtaa eri mieltä. Kitkarenkaiden paras pito löytyy ajettaessa lumessa. Etelä-Suomen usein vähälumiset, mutta jäiset tiet vaativat maksimipitoa, joten oma valintani kohdistuu nastarenkaisiin. Jos ajat paljon Pohjois-Suomen lumisilla teillä, kitkarengas voi olla hyvä valinta. Kitkarenkaiden pito ei ole kuitenkaan lumessakaan aivan nastarenkaiden tasoa, joten jos autossasi ei ole nykyaikaista ajonhallintajärjestelmää, niin nastarenkaat voivat olla turvallisempi vaihtoehto. Myös aloittelevalle kuljettajalle nastarenkaat on varmasti paras valinta.
Renkaiden ostossa on hyvä olla myös tarkkana. Aina ei kannata tuijottaa pelkkää hintaa. Varo erityisesti ulkomaisia verkkokauppoja. Esimerkiksi Suomessa ja Saksassa myytävissä talvirenkaissa voi olla isoja eroja.
Niin sanotut Keski-Euroopan kitkarenkaat ovat aivan erilaiset kuin Suomessa myytävät. Keski-Euroopan kitkarenkaiden kumiseos on paljon kovempi kuin meillä myytävissä renkaissa, joten pakkaskelillä renkaiden pito on erittäin huono. 
Joskus pito on jopa huonompi kuin hyvien kesärenkaiden. Renkaiden valinnassa kannattaakin hyödyntää asiantuntijoita. Autojen merkkiliikkeet tietävät parhaiten kuhunkin automerkkiin sopivat talvirenkaat ja apua löytyy myös asiantuntevista rengasliikkeistä.
Silloin tällöin hieman sotkemme Suomen talvirengaspakon ja nastarenkaiden käyttöajan. Suomessahan on talvirengaspakko (joko kitkarenkaat tai nastarenkaat) joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkailla saa ajaa aina marraskuun alusta pääsiäismaanantaista seuraavaan maanantaihin asti (tänä talvena 4.4.2016 asti) ja aina silloin kun olosuhteet sitä vaativat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti