perjantai 27. marraskuuta 2015

Valita oikea aika ja paikka sanomisilleen - se on vaikea laji...

Ei tarvitse kaukaa hakea tämän illan Suomen TV 1:n Pressiklubiaiheita ja esiintyviä kellokkaita...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Post-stalinistiksi leimatulta Finlandia-voittajalta vaadittiin vaihtoehtobudjettia

KULTTUURI 

Kirjallisuuden
 Finlandia-palkinnon voittanut Laura Lindstedt sai ärhäköitä vastakommentteja poliittisen kiitospuheensa jälkeen.
Lindstedt syytti torstaina pitämässään palkintopuheessa Suomen hallitusta tietoisesta luokkayhteiskunnan rakentamisesta ja turvallisuudentunteen murentamisesta. 
Hän nosti esiin myös erityisesti kokoomuksen ajaman hallintarekisterihankkeen, jolla ”halutaan helpottaa rikkaiden veroparatiisipuljausta”.
”Ikävä kyllä veroparatiisit ja ne vallanpitäjät, jotka eivät todella taistele verokeitaita vastaan, rapauttavat valtioita, yhteiskuntia, yhteisöjä, joissa ihmiset ovat valmiita rakentamaan yhteistä hyvää”, Lindstedt sanoi.
Keskustan entinen valtiosihteeri Risto Volanen kommentoi puhettaan Facebookissa näin:
”Jaa-a, post-stalinistinen kulttuurieliitti luulee yhä, että Onnela toteutuu murskaamalla yritys yritykseltä Suomen kansantalous. Edessä on suuri kulttuurikamppailu sivistyksen puolesta menneen maailman kummituksia vastaan!”
Hallintarekisteri on kuitenkin saanut myös hallituspuolue keskustan riveistä tiukkaa arvostelua. Torstaihin mennessä kaksi keskustan kansanedustajaa oli kyseenalaistanut hankkeen.
Volasen lisäksi poleemisista kannanotoistaan tunnettu toimittaja Tuomas Enbuske arvosteli Lindstedtin puheen sisältöä.
”Haluaisin mielelläni lukea Finlandia-palkintovoittajan oman vaihtoehtobudjetin ja käydä sen läpi tarkasti”, Enbuske twiittasi.
”Kirjailija haukkui porvarihallituksen, koira puri miestä... #BreakingNews”, hän kommentoi lisäksi.
Yhteiskuntakriittisestä dokumenttiteatterista tunnettu Susanna Kuparinen ilahtui Lindstedtin voimakkaasta kannanotosta. Kuparisen ja Jari Hanskan Eduskunta-näytelmissä on hyvin samankaltainen sanoma kuin Lindstedtin puheessa.
Hän pitää myös Lindstedtin saamaa kritiikkiä odotettuna.
”Aika tyypilliset argumentit. Suomessa vain ekonomisteilla on oikeus keskustella yhteiskunnasta”, Kuparinen kommentoi reaktioita.
”Tämä on monologinen maa”.
”Kun [OP-Pohjolan pääjohtaja] Reijo Karhinen sanoo, että hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän, kukaan ei vaadi perusteluja tai kysy, millaiset opinnot Karhisella on sosiaalipolitiikasta”, Kuparinen sanoo.
Risto Volasen stalinistikommenttia Kuparinen pitää älyttömänä, koska Lindstedt on syntynyt vuonna 1976, eikä ikänsä puolesta ole voinut olla mukana stalinismissa.
Volanen on osallistunut kulttuurikeskusteluun aiemminkin kriittisesti. Vuonna 2007 hän analysoi Kristian Smedsin Kansallisteatteriin ohjaamaa Tuntematonta sotilasta – näytelmää näkemättä – mielipidekirjoituksessaan, jonka otsikko oli ”Totalitarismin nousu on estettävä”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti