keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Lisää vettä Insinööriliitto-myllyyn...








Insinöörien vaalit voivat luoda suurjärjestöön

KOTIMAA  
JARNO MELA / LEHTIKUVA
Pertti Porokari
Pertti Porokari
Fakta

Akavalainen suurliitto

Insinööriliitossa on noin 70 000 jäsentä.
 Se on Akavan kolmanneksi suurin liitto.
 Pertti Porokari on johtanut liittoa vuodesta 2007.
 Porokari on Akavan hallituksen jäsen ja Akavan ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTN:n puheenjohtaja.
 Hän on myös uuden suurjärjestön ohjausryhmän puheenjohtajistossa.
Insinööreillä on tunnetusti Suomessa paljon valtaa, ja näin on myös tämän viikon perjantaina, kun Insinööriliitto valitsee puheenjohtajan.
Vaalit voivat olla suomalaisen työelämän kannalta huomattavasti merkittävämmät kuin mitä liiton koko ja vaikutusvalta antavat ymmärtää.
Insinööriliittoa on johtanut vuodesta 2007 lähtien entinen Siemensin käyttöönottoinsinööri Pertti Porokari. Porokaria kuvaillaan tehokkaaksi ja osaavaksi ay-johtajaksi, mutta myös jopa pelottavaksi persoonaksi. Hän ei tahdo kestää niitä, jotka esittävät muita kuin Porokarille mieluisia ajatuksia.
Porokarin vastaehdokas on Insinööriliiton järjestöpäällikkö ja Porokarin entinen läheinen työkaveri Mikko Wikstedt, joka ennen järjestöuraa vastasi muun muassa amerikkalaisen Glenairin Suomen-organisaatiosta. Wikstedtiä kuvaillaan aikaansaavaksi ay-ammattilaiseksi, mutta hänen sanotaan olevan Porokaria joviaalimpi ja vähemmän jyräävä.
Insinööriliitto kuuluu korkeasti koulutettujen keskusjärjestöön Akavaan. Akavassa monet liittojohtajat pitävät Porokaria henkilönä, joka heikentää järjestön sisäistä yhtenäisyyttä.
Erityisesti akavalaisia on ärsyttänyt se, että Porokarin johdolla Insinööriliitto valmistelee hyvin aktiivisesti SAK:n ja STTK:n liittojen kanssa mahdollisesti jopa 1,7 miljoonan jäsenen suurjärjestöä, jonka pitäisi aloittaa vuonna 2017.
Akavasta mukana on Insinööriliiton lisäksi vain Tekniikan Asiantuntijat, joka on kuitenkin ilmoittanut pysyvänsä Akavassa.
Akavan enemmistö on päättänyt, että Akava pysyy itsenäisenä. Akavalaiset pelkäävät, että korkeasti koulutettujen ääni hukkuisi SAK:n vahvojen duunariliittojen seurassa.
Akavan suurimman liiton, opettajien OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että Porokarin kiinnostus uutta suurjärjestöä kohtaan on hankaloittanut yhteistoimintaa Akavassa.
Porokari on muun muassa Akavan hallituksen jäsen, mutta hän kuuluu myös suurjärjestöhankkeen puheenjohtajistoon.
”Porokari toimii kahdessa roolissa. Hän on julkisesti toivonut, että uusi järjestö pitää tehdä”, Luukkainen sanoo.
Porokari sanoo HS:lle, että häntä kohtaan kohdistetut ikävät puheet ovat vain ”vaalitemppuja” ja ”täyttä puppua”.
”En ole hajottamassa Akavaa”, hän sanoo.
Porokarin mukaan Insinööriliitto on mukana suurjärjestön valmisteluissa katsomassa, mikä on paras vaihtoehto insinööreille.
Wikstedt on valmis siihen, että Insinööriliitto jatkaa uuden suurjärjetön valmistelua, vaikka hänet erotettiin heti valmisteluryhmästä sen jälkeen, kun hän keväällä ilmoitti ehdokkuudestaan.
Hän sanoo suostuneensa ehdolle, koska niin monien jäsenten mielestä Insinööriliittoon tarvitaan muutosta.
”Koko ajan kentältä tulee toiveita, että liitto olisi keskustelevampi ja sisäisesti yhtenäisempi sekä yhteistyökykyisempi Akavassa. Olisin muutosjohtaja, joka toisi uudempia johtamistapoja liittoon.”
Useissa akavalaisissa liitoissa toivotaan, että Porokari ei tule valituksi. Suurjärjestöhankkeen piirissä puolestaan pidetään toivottavana, että Porokari valitaan, koska hänen johdolla Insinööriliiton loikkaa Akavasta jättijärjestöön pidetään todennäköisempänä.
Jos Akavasta ei siirry suurjärjestöön ketään, voi käydä niin, etteivät kaikki toimihenkilöliitto STTK:n korkeakoulutettuja edustavat liitot ole kovin halukkaita suurjärjestöön SAK:n duunariliittojen kanssa.
Tämä heikentäisi uuden suurjärjestön voimaa suhteessa työnantajiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti