perjantai 6. marraskuuta 2015

Hybridisodankäynti - mitä se on...

Wikipedia-sivustolla on monipuolisesti ja laajasti selvitetty, mitä hybridisodankäynti on...

Jos asian yksinkertaistaa ja erittäin voimakkaasti pelkistää, se on muuta kuin perinteinen sodankäynti. Siksi se onkin niin yllätyksellistä, arvaamatonta ja supervaaralista. Se on eräänlaista hivuttamista, jota ei äkkisestään edes huomaakkaan - ennenkuin jotain on jo tapahtunut...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Yliopisto tutkii Venäjän hybridisotaa – hankkeen rahoittaa Suomen valtioneuvosto

KOTIMAA 
PJOTR ŠELOMOVSKI
Venäjän helmi–maaliskuussa 2014 tekemää Krimin valtausta pidetään koulukirjaesimerkkinä nykyaikaisesta hybridisodankäynnistä.
Venäjän helmi–maaliskuussa 2014 tekemää Krimin valtausta pidetään koulukirjaesimerkkinä nykyaikaisesta hybridisodankäynnistä.
Venäjän hybridisodankäynti on noussut keskeiseksi huolenaiheeksi Euroopan turvallisuusnäkymissä. 

Valtioneuvosto on syyskuun alusta lähtien rahoittanut selvitys- ja tutkimusmäärärahoistaan tutkimushanketta, jolla pyritään vastaamaan hybridisodankäynnin tuomiin uhkiin ja ratkomaan niiden tuomia haasteita. Hankkeesta vastaa Helsingin yliopiston alainen Aleksanteri-insituutti.
Syyskuussa käynnistyneessä hankkeessa tuotetaan tietoa Venäjän strategisesta ajattelusta ja hybridisodankäynnin keinoista. Hanke jatkuu elokuun 2016 loppuun asti.
Tavoitteena on tuottaa tietopohja, jonka avulla voidaan tehdä tarpeen vaatiessa nopeita ja tehokkaita vastaliikkeitä hybridivaikuttamiselle, instituutin sivuilla kerrotaan.
Tutkimuksen kerrotaan käsittelevän hybridisodankäynnin määrittelyä erityisesti Venäjän yhteydessä. Tutkimuksessa perehdytään myös Venäjän hybridisodankäynnin keinoihin, strategiseen ajatteluun ja siihen, miten Suomi voi parhaiten vastata hybridiuhkiin.
Instituutin sivujen mukaan tutkimustietoa tuotetaan turvallisuuspoliittisen päätöksenteon tueksi Suomessa ja EU-valtioissa. Tutkimuksen tuloksilla osallistutaan samalla kansainväliseen strategisen tutkimuksen kehittämiseen.
Hankkeessa on tähän mennessä järjestetty työpajoja ja kuultu muun muassa Puolustusvoimien tutkijoita.

Sen ensimmäisessä yleisötilaisuudessa perjantaina aiheesta keskustelevat muun muassa Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith sekä edustajat Yhdysvaltojen armeijan korkeakoulusta, brittiläisestä ajatuspajasta Chatham Housesta ja Norjan puolustustutkimusinstituutista. Tilaisuuden ilmoittautumisaika on päättynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti