tiistai 10. marraskuuta 2015

Britannian pääministerin David Cameronin avaus yhtä tyhjän kanssa...

”Totta kai Britannian pärjää EU:n ulkopuolella. Ydinkysymys on siinä, onko Britannian parempi ja turvallisempi EU:ssa vai sen ulkopuolella”, Cameron sanoi Chatham House -ajatuspajassa pitämässä puheessaan.

No tuo edellä mainittu on niin ympäri pyöreää, että ihan hävettää Cameronin puolesta.

Ei ollut kovin rapea aloitus neuvottelujen linjaamiseksi. Arvelen, että minkäänlainen uhkailulinja ei tehoa, ei ainakaan pitäisi tehota, muihin EU-päättäjiin...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Pääministeri Cameron vaati EU:lta joustavuutta, tai Britannia eroaa koko unionista

ULKOMAAT  

LONTOO. Britannian pääministeri David Cameron vaati tiistaina Euroopan unionia kehittymään nykyistä joustavammaksi, tai Britannia saattaa erota koko unionista.
”Totta kai Britannian pärjää EU:n ulkopuolella. Ydinkysymys on siinä, onko Britannian parempi ja turvallisempi EU:ssa vai sen ulkopuolella”, Cameron sanoi Chatham House -ajatuspajassa pitämässä puheessaan.
Cameronin linjapuhe merkitsee samalla Britannian ja muun EU:n neuvottelujen kiihtymistä.
Cameronin konservatiivihallitus järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyyden jatkosta vuoden 2017 loppuun mennessä. Sitä ennen Britannia haluaa neuvotella EU-suhteensa uusiksi. Sopuun on määrä päästä aikaisintaan joulukuun EU-huippukokouksessa.
”EU:n pitää olla joustava verkosto, ei kiinteä blokki. 28 jäsenmaan monimuotoisuus on etu, jota pitää juhlia. Emme tarvitse lisää eurooppalaista sääntelyä, usein vähemmän parempi”, pääministeri linjasi tiistaina.
Puheen oli tarkoitus tuoda lisää tietoa Britannian vaatimuksista. Kuten ennalta odotettiinkin, Cameron ei mennyt syvälle yksityiskohtiin.
Hän toisti Britannian neljä avainvaatimusta, jotka ovat tulleet tutuiksi aiemminkin. Ensinnäkin brittihallitus haluaa, että euron ulkopuolisten maiden edut turvataan yhteismarkkinoilla. Britannia ei kuulu yhteisvaluutta euroon eikä aio siihen liittyäkään.
Toiseksi Cameron haluaa lisätä EU:n kilpailukykyä ja vähentää EU-säätelyä. Britannia haluaa myös takeet siitä, että sitä ei imaista mukaan EU:n jatkuvaan syventymiseen. Samalla kansallisten parlamenttien valtaa on vahvistettava.
Poliittisesti herkin kiistakysymys on brittihallituksen halu hillitä EU-maista tulevaa maahanmuuttoa.
Cameron ei lähtenyt vaatimaan kattoa tai sulkua EU-kansalaisten maahanmuutolle, mutta hän haluaa vähentää Britannian houkuttelevuutta tulijoiden silmissä.
Tähän kuuluu muun muassa sosiaalitukien epääminen niiltä työssä käyviltä EU-kansalaisilta, jotka eivät ole asuneet Britanniassa neljää vuotta. Jatkossa lapsilisiä ei saisi enää niille lapsille, jotka eivät asu Britanniassa.
EU-maista muuttaneet työttömät työnhakijat ei enää jatkossa saisi samanlaisia tukia kuin brittityöttömät. Ja jos kuudessa kuukaudessa ei löydy töitä, voi edessä olla passitus ulos maasta.
Cameron painotti, että maahanmuuton rajoittamisessa kyse ei ole kenenkään etnisestä tai muusta taustasta.
”Maahanmuuton laajuus ja nopeus on liian suuri, mikä aiheuttaa kovia paineita julkisiin palveluihin.”
Brittihallitus on lähettänyt tiistaina vaatimuslistansa myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille. Tulevissa neuvotteluissa kuullaan kaikkia jäsenmaita, vaikka loppupeleissä suurten jäsenmaiden kuten Saksan ja Raskan kanta on ratkaiseva.
Pääministerin mukaan muissa jäsenmaissa ollaan kuunneltu ymmärtäväisinä Britannian vaatimuksia.
EU:ssa ensimmäiset reaktiot Cameronin vaatimuksista olivat melko lyhytsanaisia. EU-komissio totesi ehdotusten olevan osin ”erittäin ongelmallisia”.
”Cameronin kirjeen jälkeen neuvottelut voivat nyt alkaa”, totesi Tusk.
Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi puolestaan, että jotkin vaatimuksista ovat enemmän vaikeita kuin toiset.
”Ensi näkemältä vaikuttaa siltä, että osa ehdotuksista on käyttökelpoisia. Tällainen on esimerkiksi ehdotus kansallisten parlamenttien roolien kasvattamisesta... Osa ehdotuksista on erittäin ongelmallisia, koska ne liittyvät perustavanlaatuisiin vapauksiin sisämarkkinoilla. Tällaista on esimerkiksi jäsenmaiden kansalaisten syrjiminen”, totesi EU-komission päätiedottaja Margaritis Schinas uutistoimisto Reutersin mukaan.
Cameron vahvisti tiistaina, että toista kansanäänestystä EU-jäsenyydestä ei järjestetä, joten lopputuloksen kanssa täytyy elää. Pääministerin oma kanta kansanäänestykseen määräytyy kuulemma sen mukaan, mitä EU-neuvotteluissa sovitaan.
”Luotan, että saavutamme neuvottelusopimuksen, joka hyödyttää niin Britanniaa kuin EU:takin. Jos näin tapahtuu, tulen kampanjoimaan koko sydämelläni ja sielullani sen puolesta, että jäämme EU:hun.”
Jos taas brittien vaatimuksia ei EU:ssa kuunnella, on tilanne toinen.
”Silloin en sulje mitään pois.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti