perjantai 13. marraskuuta 2015

Ei kahta sanaa: Syyrian sota korreloi Siinain lentotumaa, mikäli...


Suora nettlainaus Yle Uutiset sivuilta hiukan tuunattuna:

Yle maailmalla: Moskova  | 

Venäjä vaikenee siitä, mistä lännessä puhutaan: Mikä on Syyrian sodan ja Siinain lentoturman yhteys?

Siinain niemimaalla sattunut lentoturma ja sen seuraukset ovat järkyttäneet venäläisiä, joita hämmentää myös lentokielto Egyptiin. Maan johto ei kerro, mitkä tiedot johtivat kieltoon, kirjoittaa Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.


Juuri nyt maailmalla on pinnalla muutamia ajankohtaisia kysymyksiä, jotka näyttäytyvät Venäjällä toisenlaisina kuin länsimaissa. Näitä ovat esimerkiksi Venäjän osuus Syyrian sodassa ja Siinain lentoturma.

Yhdistävä tekijä näissä on se, että niistä kerrotaan valikoidusti ja niihin liittyy ilmiöitä, joista Venäjällä päättäväisesti vaietaan.
Venäjä lähti mukaan Syyrian sotaan hyvin näyttävästi ja se käyttää paljon tulivoimaa auttaessaan Syyrian armeijaa. Yleinen mielipide on, että presidentti Vladimir Putin halusi tällä tavalla palauttaa Venäjän kansainvälisen politiikan keskiöön ja osoittaa, että maa on sotilaallinen suurvalta.
Kävi kuitenkin niin, ettei maailmalta juurikaan tullut suosionosoituksia. Kehujen sijaan länsimaat arvioivat, että Venäjä pommitti vääriä kohteita.

Venäjää pidetään Syyrian sodan sankarina

Kotimaassa kuva on kuitenkin erilainen. Venäjällä sekä viralliset tahot että suurimmat tiedotusvälineet kertovat, että Venäjä on sodan ainoa ulkomainen osapuoli, joka taistelee menestyksellisesti äärijärjestö Isisiä vastaan. Täällä todistellaan joka päivä, että muut ovat heikkoja kun taas Venäjä on tehokas ja voimakas. Samalla Venäjä korostaa sitä, että se on ainoa ulkomaa, joka osallistuu – Syyrian valtion pyynnöstä – laillisesti sotaan.
Länsimaiden esittämästä Venäjä-kritiikistä vaietaan.
Toinen asia, josta enimmäkseen vaietaan, on mahdollinen yhteys Siinain lentoturman ja Syyrian sodan välillä. Niin kauan kuin turman syytä ei varmuudella tiedetä, asia on tietenkin epäselvä. Isis on kuitenkin kertonut tuhonneensa venäläiskoneen ja järjestöltä on myös viime päivinä tullut uhkaavia viestejä siitä, että uusia terroritekoja olisi odotettavissa.

Turisteja ei kiinnosta sota vaan aurinko

Vaikuttaa siltä, ettei Siinain lento-onnettomuus, jossa kuoli 224 ihmistä, ole millään tavalla vaikuttanut venäläisten suhtautumiseen Syyrian sotaan. Vaikka lentoturma ja sen seuraukset ovat kaikkien huulilla, sodasta puhutaan melko vähän.
Venäläisten on vaikeata saada otetta sodan merkityksestä, sanoo tutkimusjohtaja Kirill Petrov Mintšenko Consulting -ajatushautomosta. Matkailijat haluavat vain edullisen aurinkoloman.

Ajatushautomon tutkimusjohtaja Kirill Petrov.
Tutkimusjohtaja Kirill Petrov uskoo, että venäläisturistit voivat jatkossa olla terroristien kohteina. Kuva: Kerstin Kronvall, Yle

– Vaikuttaa siltä, että vain harva edes ymmärtää, miten epävakaa tilanne Lähi-idässä on, Petrov sanoo.
Edelleen vaikuttaa siltä, että suuri osa venäläisistä uskoo, että lentoturma johtuu koneviasta. Venäjällä kerrotaan laajasti, kuinka lentäjä olisi turmaa edeltävällä viikolla valittanut moottoriviasta.
Kirill Petrov pitää tilannetta vakavana riippumatta siitä, mikä loppujen lopuksi osoittautuu onnettomuuden syyksi. Hänen mukaansa tilanne voi olla vaarallinen venäläisille turisteille myös tästä eteenpäin. Mikäli kysymyksessä oli Syyrian sotaan liittyvä terroriteko, ei voi sulkea pois riskiä, että venäläisiä turisteja vastaan tehtäisiin uusia iskuja.
– Venäjältä on suuria turistivirtoja maihin, joissa sunnimuslimit ovat enemmistönä samalla kun Venäjä sotii shiiamuslimien puolella Syyriassa.
Turistikohteet voivat olla houkuttelevia kohteita terroristeille, koska niistä on helppo löytää suuria määriä ihmisiä samasta paikasta.

Lentokiellon syytä ei kerrota

Venäjän lopetettua kaikki lennot Egyptiin voi olettaa, että valtion johto on saanut tiedustelutietoa, josta käy ilmi, että turismille on olemassa vakavia uhkia. Syytä lentokieltoon ei ole kerrottu julkisuuteen.
Ennen kuin Venäjä päätyi lentokieltoon, tilanne oli lievästi sanottuna hämmentävä.
Kun Iso-Britannia ilmoitti lopettavansa lennot Sharm el-Sheikhiin, Venäjän duuman kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtaja Konstantin Kosatšev kutsui sitä geopoliittiseksi toimeksi.
Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova sanoi samana päivänä, että on järkyttävää, että Iso-Britannia ei jakanut Venäjän kanssa mahdollisia tietoja lentoturman syystä. 
Vain hetkeä myöhemmin julkisuuteen tulikin aivan erilainen viesti, kun turvallisuuspalvelu FSB suositteli lentojen lopettamista Egyptiin. Niin sitten tehtiinkin presidentin käskyllä. Julkisuuteen ei edelleenkään kerrottu, mitkä tiedot johtivat tähän päätökseen, jo oliko mahdollisesti varmistunut, että lentokatastrofi johtui terroriteosta.

Matkatoimistot vaikenevat vaikeuksista

Matkailu-alalle lentokielto tietenkin tuottaa suuria vaikeuksia. Venäläiset ovat tehneet joka talvi noin miljoona matkaa Egyptiin. Tänä vuonna matkailijoita olisi ollut hieman vähemmän talousongelmien takia. Nyt matkatoimistojen on kuitenkin löydettävä heille toinen matkakohde tai maksettava rahat takaisin sadoilletuhansille.
Matkailua on ennestään rasittanut heikko taloustilanne ja ruplan kurssin romahdus. Lisäksi Venäjän toiseksi suurin lentoyhtiö, Transaero, meni äskettäin konkurssiin.

Moskovalainen matkatoimisto, jossa paikalla kaksi virkailijaa, mutta ei yhtään asiakasta.
Egyptin lentokielto ja talouskriisi ovat tyhjentäneet venäläiset matkatoimistot. Kuva: Kerstin Kronvall, Yle

Näistä vaikeuksista matkatoimistojen liitto vaikenee. Liiton presidentti Andrei Gavrilov vakuuttaa, että matkatoimistot selviävät tästä aivan kuten selvisivät vuonna 2011, jolloin lentoja Egyptiin lopetettiin useaksi kuukaudeksi siellä tapahtuneen terrori-iskun jälkeen.
Matkatoimistoilta kuuluu kuitenkin epävirallisesti aivan toista. Palkkoja alennetaan, matkoja myydään pienemmillä marginaaleilla ja henkilökuntaa huolestuttaa tulevaisuus.
Nyt venäläisiä kehotetaan matkailemaan kotimaassa. Tämä ei ole talvisin kovin houkutteleva vaihtoehto niille, jotka etsivät lämpöä ja aurinkoa.

Voimannäyttö voi johtaa haavoittuvuuteen

Tästä kokonaisuudesta syntyy vaikutelma, että Venäjän johto tietää asettaneensa kansalaisensa vaaraan osallistumalla Syyrian sotaan. Vaarana ovat mahdolliset venäläisiin kohdistuvat terroriteot. Voi olettaa, että tämä ei ole yllätys ja siksi voi päätellä, että Kreml pitää vielä suurempana vaarana islamististen äärijärjestöjen tuloa Venäjän naapurimaihin tai jopa maan sisälle.
Venäjä haluaa näyttää kansainväliselle yhteisölle sotavoimaansa ja sotilaallista kykyään, mutta on myös täysin varmaa, että Venäjä haluaa estää Isisin pääsyn lähemmäksi omaa maaperäänsä. Valitettavasti ei voi tietää, ovatko Venäjän valitsemat keinot oikeat tämän tavoitteen saavuttamiseksi vai johtavatko ne vain suurempaan vaaraan.
Venäjän johto on sitä mieltä, että kansainvälisessä politiikassa täytyy näyttää olevansa vahva, muuten ei tule huomioiduksi, sanoo toimittaja ja politiikan tutkija Grigori Bovt. Hän vertaa Venäjän voimannäyttöä Turkin viimeaikaisiin toimiin.
Kun Turkki päästi satojatuhansia pakolaisia Eurooppaan, maa sai EU:lta lupauksia rahasta, nopeammasta tiestä EU:n jäseneksi ja mahdollisesta viisumivapaudesta, Bovt toteaa.
– Venäjällä ei ole pakolaisia, joita voisi päästää virtaamaan Eurooppaan, sen sijaan meillä on hävittäjiä ja pommikoneita.
Bovt painottaa, ettei tämä ole hänen oma käsityksensä, vaan Kremlin ajatuksien tulkitsemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti