tiistai 10. marraskuuta 2015

Kyberuhka on todellinen globaalimaailmassa...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Tekniikka  | 

Suurin kyberuhka on ihminen itse

Kyberturvallisuus on uusi kansalaistaito, joka jokaisen tulisi osata. Ihmiset käyttävät huoleti monia laitteita, jotka ulkopuolinen voi halutessaan kaapata käyttöönsä.


Tietokoneen johtoja.
Kyberturvallisuudesta huolehtiminen on kansalaistaito, joka jokaisen tulisi osata. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Pienimmätkin langattomaan tiedonsiirtoon perustuvat laitteet, kuten terveysrannekkeet ja älypuhelimet,  muodostavat periaatteessa kyberuhan, muistuttaa Suomen johtaviin tietoturvallisuusasiantuntijoihin lukeutuva Aalto-yliopiston professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.
Viime kuukausina on uutisoitu esimerkiksi puhelinten salakuunteluepäilyistä, salakatselusta ja jopa henkilöauton hengenvaaralliseksi hakkeroinneista.
Hyökkäys tulee aina yllättäen.
– Jarmo Limnéll
– Kun hankitaan älylaitteita, televisioita, autoja, jääkaappeja, jopa itkuhälyttimiä, kannattaa kysellä laitteen tietoturvallisuuden perään. Niissä on tutkimusten mukaan usein jätetty turvallisuus huonolle tolalle tai huomioimatta kokonaan, toteaa Limnéll.
Suomea kiertäneen professorin mukaan viranomaisten tietoturvaosaaminen on kohentunut viime vuosina. Toisaalta myös teknologia kehittyy nopein harppauksin, ja yhä uusia tapoja erilaisten heikkouksien hyödyntämiseen paljastuu.
– Digitaalinen turvallisuus koskettaa kaikkien arkipäivää, yrityselämää ja yhteiskuntaa. Kyberturvallisuus edellyttää uusia valmiuksia kaikilta.
Limnéll painottaa, että raha ja tieto ovat kiinnostaneet aina, ja nykyisin ne ovat tietoverkoissa.

Kyberuhkaa vähätellään vieläkin

Professori Jarno Limnéll luennoi tiistaina Pohjois-Suomen aluehallintoviraston Kyber15-valmiusharjoituksessa, johon oli kokoontunut kolmisensataa kuntapäättäjää sekä kuntayhtymien ja aluehallinnon asiantuntijaa Oulu-Kainuu-alueelta.
Limnéllin luentoesimerkeissä yhdysvaltalainen matkustajalentoyhtiö joutui vastikään määräämään koko lentolaivastonsa maahan pienen reititinongelman vuoksi. Englantilainen teleoperaattori joutui puolestaan uskottavuus- ja talouskriisiin palvelunestohyökkäyksen seurauksena.
– Kehitys alkaa tietoisuudesta. Hyökkäys tulee aina yllättäen, Limnéll muistuttaa.
Kyberturvallisuus edellyttää uusia valmiuksia kaikilta.
– Jarno Limnéll
Tietoturvan heikoin lenkki ei ole tekninen, vaan Limnéllin mukaan useimmiten hyväuskoinen tai välinpitämätön älylaitteiden ja tietoverkkojen käyttäjä.
– Emme tänä päivänä edes ymmärrä miten riippuvaisia me olemme digitaalisen maailman toimivuudesta. Digitaalinen ja fyysinen maailma kytkeytyvät toisiinsa vahvasti.
– Suomen yritysmaailmassa on paljon yrityksiä, joissa on huolehdittu teknologiasta ja ihmisten kouluttamisesta. Mutta löytyy myös asenteita, että eihän tämä minua tai minun yritystäni koske. Tällaiset asenteet ovat kyllä vaarallisia, Limnéll varoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti