lauantai 14. marraskuuta 2015

Hyvä Suomi, Lappi ja moderni autotestaus ääriolosuhteissa...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan kuin hyvä me...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Lappi sai uuden superradan autojen testaukseen

Lappi sai uuden superradan autojen testaukseen
Itsestään ajavien autojen koealue on ensimmäinen laatuaan maailmassa.
Lapland Hotelsin liiketoimista tuttu yrittäjä Pertti Yliniemi on investoinut Lappiin uuden testiradan autoille.
Hänen kauttaan Muoniossa on jo entuudestaan salainen rata, jolla kymmenkunta valmistajaa ovat jo nelisenkymmentä vuotta testailleet perinteisiä automalleja ja renkaita.
Nyt on kyse aivan muusta. Lapland Proving Ground (LPG) on rakennettuerityisesti itsestään ajavien autojen testaukseen ja äärimmäisiin Lapin olosuhteisiin. Kylmyyteen, lumeen, jäähän ja pimeyteen.
Varmuuden vuoksi tarjolla on myös -45 asteeseen viilennettävä testirakennus.
Toimintaa varten on perustettu myös Arctic Research Center (ARC), jossa erilaiset tutkimuslaitokset, yliopistot ja yritykset voivat tuottaa sisältöjä ja palveluita autonomisille autoille sekä älykkäälle liikenteelle. Siksi tarjolla on myös 4G LTE800-verkko, jossa kaistoja voi käyttää myös suljettuna.
Muonio on lähtökohtaisesti hyvä alue näille testeille, koska kunta on Suomen kylmimpiä. Alueella on valmiina myös vahva autotestausklusteri, jota tässäkin voidaan hyödyntää.
”Joitakin miljoonia euroja” maksanut rata rakennuksineen on jo valmis. Sisätiloja on 5 000 neliötä ja 500 hehtaarin maa-alueella on noin 20 kilometriä testiratoja ja sinne saadaan yli 10 kilometriä erilaisia jääratoja.

”Tämä on vasta alkuinvestointi ja sinne voidaan rakentaa vielä paljon erilaisia palveluita. Autoihin on tulossa yhä enemmän älykkyyttä ja siksi moni sisällöntuottajakin on kiinnostunut yhteistyötä autovalmistajien kanssa”, Yliniemi huomauttaa.
Rata on hänen mukaansa tarkoitettu kaikille valmistajille ja sitä markkinoidaan jo. Suomen tai Ruotsin kautta testiautot saadaan maitse paikalle 3-4 vuorokaudessa Keski-Euroopasta, mutta niitä voidaan myös rahdata esimerkiksi Tromssan sataman kautta.
LPG on osa Aurora-hanketta, jonka tavoite on rakentaa Lappiin maailman ensimmäinen arktisen älyliikenteen testikeskus. Aurorassa ovat mukana muun muassa Tunturi-Lapin KehitysSuomen valtioHere, liikenne- ja viestintäministeriöTrafi ja Liikennevirasto.
Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että laki sallii itsestään ajavien autojen käytön yleisillä teillä jo nyt. Ensimmäisen vaiheen jälkeen testaukset laajenevatkin LPG-radalta myös valtatie 21:lle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti