Näkökulma: Pohjalta ponnistaen
Kannatusromahdus ja Tynkkys-kohu vaativat Timo Soinia nostamaan perussuomalaisten profiilia hallituksessa. Sokka on jo irti, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.
Ei ole sattuma, että Soini aloitti tänään ärhentelyn hallituksen hallintarekisterilakiesitystä ja verorikoksiin liittyvää aktiivisen katumisen mallia vastaan. Tuoreessa blogissaan persupomo jo helkyttelee vanhaa kunnon rötösherramantraa. Ulkoministeri on kaivanut sisäisen populistinsa naftaliinista.
Jotain oli pakko tehdä. Vaalikannatuksesta on sulanut lähes puolet. Laskuvarjohyppääjät väittävät, että vapaa pudotus on parasta, mitä mies voi kokea housut jalassa, mutta tämä ei päde politiikkaan.
Soinin on pakko saada laskuvarjo aukeamaan, sillä kova maa lähestyy hurjaa vauhtia.
Kahakointi toisinajattelijoiden kanssa, joka huipentui kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen erottamiseen puolueesta, oli signaali, joka näkyy nyt kannatusmittauksissa. Tynkkysen mielestä perussuomalaiset ovat hallituksessa rikkoneet keskeisiä vaalilupauksiaan. Hän vaati ylimääräistä, korkempien puolue-elinten kriisikokousta. Sitä ei tullut. Tuli potkut, mutta se voi maksaa Soinin puolueelle lisää.
Yksi tuoreimman Yle-mittauksen havainnoista on, että muut, eduskunnan ulkopuoliset puolueet, ovat kasvattaneet jonkin verran kannatustaan.
Olisiko niin, että varsinkin persujen maahanmuuttokriittisiä olisi hakeutumassa vielä änkyrämpiin porukoihin?
Sitä paitsi Tynkkynen ei suinkaan ole ainoa, joka perussuomalaisissa on todennut, että takki on hallituksessa kääntynyt. Näin tunnusti muun muassa oikeus- ja työministeri Jari Lindström jo syyskuun puolivälissä Ilta-Sanomille. Jostakin syystä Lindströmiä ei erotettu puolueesta raadollisen lausuntonsa takia.
Koko hallitusrintama on menettänyt yli seitsemän prosenttiyksikköä yhteiskannatuksestaan vaaleista. Romahdus selittyy tietysti perussuomalaisten sukelluksella, mutta turbulenssi tuntuu varmasti myös keskustassa ja kokoomuksessakin. Hallituskumppanien on pakko antaa persuille liekaa, jotta koko koalitio pitäisi nokkansa veden pinnalla.
Kolmen ässän kesken käydään varmasti lähiviikkoina intensiivisiä palavereita, miten gallupit oikaistaan. On kiinnostavaa nähdä, miten esimerkiksi sote-uudistus rakentuu. Jos keskusta saa oman mallinsa läpi, se on todennäköisesti saanut tukea persuilta. Vastapalvelukseksi pääministeri Juha Sipilän on joustettava joissakin persuille tärkeissä asioissa. Sulle-mulle-peli on hallituspolitiikan arkipäivää.
Kun keskusta ja perussuomalaiset löytävät toisensa, jääkö kokoomuksen osaksi korvapuusti ja miten se siihen suhtautuu?
Kun jännitteet hallituksen sisällä kasvavat, oppositio on varmasti valmis hyödyntämään tilannetta. Kiilaa lyödään jokaiseen halkeamaan, joka hallitusmuuriin repeää.
Demarien kannatus kajahti tässä mittauksessa jo yli 20 prosentin. Johtava työväenpuolue on nosteessa, eivätkä hallituksen kiistellyt työelämän pakkolait ole vielä edes valmiit. Myös budjettileikkaukset nostatattavat tunteita eduskunnassa.
Maassa on nyt vahva blokkijako. Porvarihallituksella on vastassaan vahvistuva punavihreä oppositio, joka imee kannatusta varsinkin perussuomalaisilta. Vuoto on pakko tukkia, muuten koko hallituslaiva on vaarassa upota.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti