torstai 5. marraskuuta 2015

Lannalla rahaa - hyvä niin...

 Nestemäisen jakeen erottaminen kiinteästä on ikivanha juttu mutta...

Alla olevassa artikkelissa on esitetty asian vieminen huomattavasti pitemmälle. Asiaa olisi olennaisesti selventänyt, jos artikkeliin olisi liitetty prosessikaavio ja/tai kuvia prototyypistä.

Tuo konttiajatus on mielenkiintoinen. Perästä kuuluu sano...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Startupin keksintö: lannasta liiketoimintaa - ”Erottelee juoksevan kiinteästä”


Sorkkien alla on mittavat resurssit. Suomalainen startup lupaa tehdä lannalla rahaa.
Sorkkien alla on mittavat resurssit. Suomalainen startup lupaa tehdä lannalla rahaa. KUVA: ZUMA WIRE
Suomalainen cleantech-alan startup-yritys Methator on kehittänyt modulaarisen lannankäsittelyjärjestelmän.
Methator  aikoo esitellä järjestelmäänsä maatalousalan tapahtumassa Saksan Hannoverissa 8.-14. marraskuuta. Yhtiöllä on suuret odotukset, sillä Hannoverin messut houkuttelevat noin 450 000 lannankäsittelystä potentiaalisesti kiinnostunutta vierailijaa noin 90 maasta.
Lannan käsittely maatiloilla on säänneltyä ja ravinnepäästöt rajoittavat lannan levitystä. Tämä luo MethatorTM:n mukaan liiketoimintamahdollisuuksia, koska lannan käsittely itsessään vaatii mittavat investoinnit koneisiin ja kalusteisiin maatalousyrittäjiltä. Työaikaa kuluu lannan kuljetukseen, sekoittamiseen ja levitykseen.
Methator tuottaa lannankäsittelyratkaisuja, jotka muuttavat yrityksen mukaan lannan hyödynnettäväksi resurssiksi. Yritys on testannut järjestelmäänsä sika- ja lehmätiloilla. Yrityksen ensimmäinen kaupallinen järjestelmä on noussut Pukaroon Amerikan Porsas Oy:n tilalle alkuvuodesta 2015.
“Järjestelmän käyttöönotto on ollut meille investointi, mutta laskimme että se maksaa perinteistä biokaasulaitosta nopeammin itsensä takaisin. Olemme huomanneet myös että aika ei tuhraannu enää samalla tavalla tukosten selvittämiseen. Työaika tilalla on kallista”, Amerikan Porsaan Guy Bosas kertoo Methatorin tiedotteessa..
Methatorin tuote erottelee juoksevan materiaalin lietteestä, mikä tekee yhtiön mukaan lannasta tasalaatuista.
”Tämän jälkeen lanta on helpompi levittää pelloille. Myös fosforinpoisto lannasta on ollut kriittinen haaste minkä yritys on halunnut ratkaista. Se mahdollistaa lannan levittämisen entistä pienemmälle alueelle. Methator on myös ratkaissut, miten biokaasua voidaan tuottaa kannattavasti”, yhtiön tiedote kertoo.
Methatorin tavoitteena oli luoda järjestelmä, jonka voi tuoda kontilla maatilan pihaan ja myydä tarvittaessa toisaalle. Methatorin mukaan ratkaisussa reaktorikoko on saatu pienemmäksi ja suuria laitosrakennuksia ei tarvita.

“Tavoitteenamme oli luoda lannankäsittelyjärjestelmä, joka ratkaisee joustavasti erilaisia käytännön ongelmia tilalla kustannustehokkaasti. Voimme auttaa tiloja toimimaan omavaraisemmin.

Siirrettävyys oli alusta asti tärkeä ominaisuus, järjestelmämme ovat merkittävästi perinteisiä ratkaisuja pienempiä.” Methator Oy:n toimitusjohtaja Jan Österman kertoo tiedotteessa.
Österman uskoo, että lannan käsittely on vientituote.
“Haasteet lannan käsittelyssä ovat globaalit. Tavoitteenamme on monistaa järjestelmä teollisesti niin, että voimme toimittaa kaikkialle maailmassa”, Österman suunnittelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti