tiistai 3. marraskuuta 2015

Mielenkiintoinen MOT-ohjelma Suomen televisiossa...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Talous  | 

MOT: Uusi kaaos uhkaa euroaluetta

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvion mukaan euroalueen pankeilla on niin kutsuttuja järjestämättömiä lainoja yli 900 miljardin euron arvosta.


Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa. Kuva: Christoph Schmidt / EPA

Viime aikojen maltillisesta markkinatilanteesta huolimatta kriisi uhkaa edelleen euroaluetta, sanovat TV1:n MOT-ohjelman haastattelemat ekonomistit.
– Eurokriisi ei todellakaan ole ohi, vaikutusvaltaisen saksalaisen taloustutkimuslaitoksen Ifon johtaja Hans-Werner Sinn sanoo MOT:lle.
Sinn on yksi Saksan johtavista taloustieteilijöistä.
Myös brittiläisen taloustieteen emeritusprofessorin Robert Skidelskyn mukaan eurokriisi on edelleen päällä: velallisten – ja sitä kautta – pankkien vaikeudet ovat kasvaneet, koska talous on jämähtänyt hitaan kasvun aikaan.
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvion mukaan euroalueen pankeilla on niin kutsuttuja järjestämättömiä lainoja yli 900 miljardin euron arvosta. Järjestämättömät lainat ovat lainoja, joista lainanottajat eivät maksa korkoja tai lyhennyksiä.
Pankkien on vaikea kasvattaa lainanantoaan yksityisille ja yrityksille niin kauan kuin niiden taseissa on paljon järjestämättömiä luottoja.
IMF:n mukaan järjestämättömien luottojen määrä euroalueella on kaksinkertaistunut vuodesta 2008.
Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala kutsuu IMF:n kokoamaa lukua ”hurjaksi”.
– Kyllä tässä on pelkoa, että euroalue suistuu kaaokseen. Toinen vaihtoehto on, että euroalue etenee pienemmästä kriisistä toiseen, hän sanoo MOT:lle.
– Euroalue on siirtynyt vaiheeseen, jota voisi kutsua kysynnän kestolamaantumiseksi. 
Monissa maissa on pitkittynyt korkea työttömyys, erityisesti nuorisotyöttömyys, Britannian vanhinta riippumatonta taloustutkimuslaitosta NIESR:ää johtava Jonathan Portes sanoo.
Euroalueen työttömyysaste on 10,8 prosenttia. Nuorisotyöttömyysaste on 22,1 prosenttia.
– Ainakin toistaiseksi olemme siirtyneet pois välittömästä kriisistä, mutta se ei millään muotoa tarkoita sitä, että asiat olisivat kunnossa, Portes sanoo.
– Euroopassa on pankkikriisi. EKP yrittää ratkaista sitä asettamalla korkotason lähelle nollaa.
Jos korot alkaisivat palata normaaleiksi, monilla valtioilla olisi vaikeuksia. Pankit ovat pullollaan valtioiden velkakirjoja, ja niillekin tulisi vaikeuksia. Pankkikriisiä ei toden totta ole ratkaistu lainkaan, Ifon Hans-Werner Sinn sanoo.
Hannu Sokala, Yle

MOT: Talouden tuhoava kuri, TV1 maanantaina 2.11. klo 20

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti