Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Naton Stoltenberg Tukholmassa: Elämme vaarallisemmassa maailmassa
TUKHOLMA. Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili tiistaina Ruotsissa Pohjoismaiden puolustusministerien kokouksen yhteydessä. Stoltenberg korosti Venäjän lisääntynyttä aggressiivisuutta Baltian ja Itämeren alueella sekä Naton ja Pohjoismaiden yhteistyön merkitystä uudessa tilanteessa.
”Maailma muuttuu, ja elämme uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Elämme vaarallisemmassa maailmassa, jossa on enemmän epätasapainoa ja turvattomuutta”, Stoltenberg sanoi.
Pääsihteerin mukaan Suomen ja Ruotsin syventyneen Nato-yhteistyön merkitys on yhä suurempi uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.
”Mielestäni Suomen, Ruotsin ja Naton läheisen yhteistyön merkitys on kasvanut, koska Venäjä toimii aiempaa päättäväisemmin. Näemme Venäjän, joka on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan ja toimintaansa Baltian alueella. Siksi olemme vastanneet lisäämällä läsnäoloamme Baltiassa, mutta myös lisäämällä yhteistyötämme Suomen ja Ruotsin kanssa”, hän sanoi HS:lle.
Stoltenberg totesi, että Naton ja Pohjoismaiden tavoitteena on muun muassa lisätä tietojenvaihtoa ja kehittää ymmärrystä nykyaikaisesta hybridisodankäynnistä. Lisäksi tarkoituksena on muun muassa lisätä harjoitustoimintaa entisestään. Näistä asioista keskusteltiin tiistaina.
Pohjoismaiden puolustusministerien kokouksessa kerrottiin muun muassa, että maat ovat edenneet tavoitteessaan luoda turvalliset viestiyhteydet maiden välille. Ne on määrä saada toimintaan ensi vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.
Myös yhteisestä ilmavalvonnasta ja tutkatietojen vaihdosta keskusteltiin.
Myös yhteisestä ilmavalvonnasta ja tutkatietojen vaihdosta keskusteltiin.
Kokouksen isäntä, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist, kertoi lisäksi, että suunnitteilla on suuri lentosotaharjoitus Northern Flag yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.
Kolmantena kerrottiin, että Islanti tulee vastaisuudessa vakituisesti mukaan Suomen, Ruotsin ja Norjan yhdessä harjoittamaan rajat ylittävään lentoharjoitustoimintaan maiden pohjoisosissa.
Naton pääsihteerin olleessa paikalla myös kysymys Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä oli esillä, ainakin toimittajien kysymyksissä.
Erityisesti Ruotsissa Nato-keskustelu on kiihtynyt viime aikoina sen jälkeen, kun porvarioppositio pääsi sopuun Nato-jäsenyyden kannatuksesta ja kansalaisten Nato-kannatus on kasvanut. Nykyinen punavihreä hallitus on silti linjannut ohjelmassaan tarkasti, ettei jäsenyyttä haeta. Sen sijaan se on korostanut muun muassa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.
Suomi puolestaan on hallitusohjelmatasolla jättänyt Nato-kysymyksen avoimemmaksi. Naton hyötyjä ja haittoja selvitetään puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) totesi, ettei mahdollisten hakemusten jättäminen yhtaikaisesti ole mikään itsestäänselvyys.
”En pidä sitä ollenkaan selvänä. On totta, että Suomi ja Ruotsi peilaavat toisiaan kovasti tässä asiassa, ja on puhuttu siitä, että ei haluta toistaa virhettä, jonka Ruotsi teki silloin, kun se haki Euroopan unionin jäsenyyttä. Eli Ruotsi jätti silloin meille kertomatta. Tässä tietenkin olemme sopineet, että pidämme toisemme ajan tasalla ja että siihen on huomattavasti paremmat mahdollisuudet kuin 1990-luvun alussa”, hän sanoi Tukholmassa.
Pääsihteeri Stoltenberg korosti diplomaattisesti muun muassa, että maat ovat jo hyvin läheisiä kumppaneita Naton kanssa ja ettei hän halua puuttua naapurimaiden asioihin. Ero on kuitenkin Naton viidennen artiklan takaamat turvatakuut, jotka eivät ulotu Suomeen ja Ruotsiin.
”Naton yhteiset turvatakuut eivät kata Suomea ja Ruotsia nykyisin, mutta tietenkin jos Suomesta ja Ruotsista tulisi jäseniä, turvatakuut kattaisivat myös Suomen ja Ruotsin.”
Hän toivotti Suomen ja Ruotsin jatkuvasti syventyneen puolustusyhteistyön lämpimästi tervetulleeksi.
”Kaikki, mikä vahvistaa puolustusta Ruotsissa ja Suomessa on hyvä. Toisin sanoen, mitä vahvempi Ruotsi on ja mitä vahvempi Suomi on, sitä vahvempi on Nato”, hän sanoi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti