keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Venäjä syytti Natoa uuden muurin pystyttämisestä Eurooppaan – ”noudattaa kylmän sodan logiikkaa”

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan. Tai oikeastaan sen verran, että "pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin"...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjä syytti Natoa uuden muurin pystyttämisestä Eurooppaan – ”noudattaa kylmän sodan logiikkaa”

Ylähuoneen ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan lausunto oli ensimmäinen korkea-arvoisen venäläiskommentti sen jälkeen, kun Nato vahvisti jo pitkään tiedossa olleen päätöksen siirtää Puolaan ja Baltian maihin kuhunkin pataljoona.

ULKOMAAT 
JONATHAN ERNST / REUTERS
Naton logo heijastettiin perjantai-iltana Puolan presidentinpalatsin seinään Varsovassa.
Naton logo heijastettiin perjantai-iltana Puolan presidentinpalatsin seinään Varsovassa.

SOTILASLIITTO Naton perjantainen päätös lisätä joukkoja Baltiassa ja Puolassa ”noudattaa kylmän sodan logiikkaa”, Venäjän parlamentin ylähuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatšev sanoo.
”Tämänpäiväisillä päätöksillään Nato on pystyttänyt toisen muurin Eurooppaan Berliinin muurin tilalle”, Kosatšev sanoi uutistoimisto Ria Novostille perjantai-iltana.
Kosatševin lausunto oli ensimmäinen korkea-arvoisen venäläiskommentti sen jälkeen, kun Nato vahvisti jo pitkään tiedossa olleen päätöksen siirtää Puolaan ja Baltian maihin kuhunkin pataljoona.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi kokousta jo etukäteen perjantaina sanomalla, että toivoo järjen voittavan. Hän sanoi Tassin mukaan, että on ”absurdia sanoa Venäjän olevan uhka”.
Itämeren turvallisuustilanne on heikentynyt selvästi sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin helmikuussa 2014 alkoi tukea Itä-Ukrainan kapinallisia. Tapahtuma hermostutti erityisesti Baltian maissa, jotka kuuluvat Natoon. Ne alkoivat vaatia pysyviä Nato-joukkoja alueilleen.
Nato lisäsi nopeasti toimintaansa Baltiassa, joten Yhdysvallat lisäsi läsnäoloaan Itämerellä. Se taas ärsytti Venäjää. Lisäksi Venäjä on vastustanut Yhdysvaltain ajamaa ohjuspuolustuskilpeä, joka ylettyy myös Itämerelle.
”Näytämme, että jos Venäjä jatkaa tällaista aggressiivista käytöstään, siihen vastataan ja läsnäolo Itä-Euroopassa lisääntyy”, Yhdysvaltain presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja Ben Rhodes sanoi toimittajille Varsovassa Reutersin mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti