lauantai 30. heinäkuuta 2016

Putin antoi virkamiehille yllättävät joukkopotkut...


Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Politiikan tutkija Tatjana Stanovaja arveli Slon.ru-sivustolla jo keskiviikkona, että edessä olisi hallinnon silovikien eli voimamiesten sukupolven vaihto.
Torstaina ei siltä näyttänyt, sillä ylennyksiä saaneista monet ovat vanhoja kasvoja. Eli kuten oppositiojohtaja Ilja Jašin kommentoi: varikset istuvat oksalla, potkaiset puuta ja ne nousevat lentoon vain palatakseen takaisin – jokainen eri oksalle.

Niinpä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Putin antoi virkamiehille yllättävät joukkopotkut

Tullin pääjohtaja, yhdeksän aluepäällikköä ja Ukrainan lähettiläs saivat lähtöpassit. Tullin pääjohtaja on merkittävin erotettu virkamies. Turvallisuuspalvelu FSB vahvisti asemiaan.

ULKOMAAT 
MIHAIL SVETLOV / GETTY IMAGES
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi torstaina maanviljelijöitä Dmitrova Goran kylässä. Tapaamisen jälkeen presidentti kertoi valtionhallinnon suursiivouksesta: kymmenen johtajaa sai potkut.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi torstaina maanviljelijöitä Dmitrova Goran kylässä. Tapaamisen jälkeen presidentti kertoi valtionhallinnon suursiivouksesta: kymmenen johtajaa sai potkut.

Fakta

Potkuja sarjatyönä

 Pidätysten ja potkujen sarja Venäjän hallinnossa alkoi viime keväänä, kun Sahalinin kuvernööri pidätettiin lahjusepäilyjen vuoksi.
 Komin tasavallan johto joutui telkien taakse viime syksynä.
 Kesäkuussa pidätettiin Vladivostokin pormestari ja myöhemmin Kirovin kuvernööri.
 Torstain nimityksiä ja lähtöpasseja edelsivät tutkinnat tullin ja tutkintakomitean korruptiosta.
MOSKOVA. Venäjän presidentti Vladimir Putin nautti torstaina aamiaista mekaanikkojen kanssa pellon reunalla Tverin alueella leppoisan maatilavierailun merkeissä – vain pudottaakseen iltapäivällä uutispommin: kymmenen valtionhallinnon napamiestä sai lähtöpassit kerralla. Lisäksi Venäjän Ukrainan-lähettiläs vaihtuu.
Kyseessä ovat laajimmat joukkopotkut kymmeneen vuoteen, ja henkilövaihdoksille voi hyvinkin tulla lähiaikoina jatkoa.
Presidentin luoman alueellisen valvontakoneiston eli federaatiopiirien kahdeksasta päälliköstä viisi siirretään uusiin tehtäviin. Samalla uusi Krimin federaatiopiiri yhdistettiin eteläiseen federaatiopiiriin.
Federaatiopiirien uusista päälliköistä kolme on turvallisuuspalvelun veteraaneja, jotka ovat palvelleet jo Neuvostoliiton turvallisuuskomiteaa KGB:tä.
LISÄKSI Putin vaihtoi kuvernöörit neljällä Venäjän alueella. Potkut saaneista kuvernööreistä tunnetuin on opposition riveistä Kirovin alueen päämieheksi vuonna 2009 nostettu Nikita Belyh.
Belyhin ero ei ollut yllätys, sillä hän joutui jo kesäkuussa telkien taakse korruptioepäilyjen vuoksi.
Samalla vaihtuivat Jaroslavlin ja Kaliningradin kuvernöörit sekä Sevastopolin päämies.
Myös Venäjän Ukrainan-lähettiläs Mihail Zurabov sai torstaina lähtöpassit. Häntä pidetään Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kaverina, ja potkuja on ennusteltu jo jonkin aikaa.
ENSI kommenteissa muutamat tarkkailijat ehtivät jo vertaamaan torstain ”puhdistusta” kymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin.
Putin erotti vuonna 2006 kaikkiaan 19 napamiestä tapahtumaketjussa, joka alkoi tullia koskeneesta salakuljetusskandaalista. Nyt erotettu tullipäällikkö Beljaninov nostettiin tehtäväänsä juuri tuon skandaalin jälkeen.
Myöhemmin vuoden 2006 suuri puhdistus johti omavaltaisen valtakunnansyyttäjän Dmitri Ustinovin eroon ja syyttäjänviraston vallan vähentämiseen: keskeisiä tehtäviä siirrettiin tutkintakomitealle, jonka johtoon nimettiin tarmokas haukka Aleksandr Bastrykin. Ustinov siirrettiin eteläisen federaatiopiirin johtoon.
TORSTAINA Ustinov sai johdettavakseen yhdistetyn eteläisen federaatiopiirin ja Krimin piirin.
Bastrykinin olot taas ovat olleet tukalat jo jonkin aikaa: hänen alaisiaan on pidätetty epäiltynä yhteyksistä äskettäin pidätettyyn mafiapomoon.
Bastrykinin miesten kimpussa on ollut turvallisuuspalvelu FSB:n sisäisen turvallisuuden osasto ja sen päällikkö Sergei Koroljov, joka sai äskettäin johdettavakseen turvallisuuspalvelun vaikutusvaltaisen talousrikosten osaston.
Koroljovin sanotaan tehtailleen sekä Kirovin että Sahalinin kuvernöörien että Komin johtajan ja Vladivostokin pormestarin lähtöpassit. Hänen miehensä tiettävästi ryhtyivät myös tutkimaan tullipäällikkö Beljaninovin yhteyksiä pietarilaiseen liikemieheen Dmitri Mihaltšenkoon, joka on ollut kuukausia pidätettynä salakuljetusepäilyjen vuoksi.
MENEILLÄÄN on valtapeli ennen syyskuun parlamenttivaaleja ja vuoden 2018 presidentinvaaleja. Voittajaksi saattaa FSB:n lisäksi nousta sisäministeriö ja sen joukoista muodostettu uusi kansalliskaarti. Tappiolla on tutkintakomitean lisäksi valtionjohdon turvallisuudesta vastaava FSO, joka on menettänyt vanhat pomonsa.
Politiikan tutkija Tatjana Stanovaja arveli Slon.ru-sivustolla jo keskiviikkona, että edessä olisi hallinnon silovikien eli voimamiesten sukupolven vaihto.
Torstaina ei siltä näyttänyt, sillä ylennyksiä saaneista monet ovat vanhoja kasvoja. Eli kuten oppositiojohtaja Ilja Jašin kommentoi: varikset istuvat oksalla, potkaiset puuta ja ne nousevat lentoon vain palatakseen takaisin – jokainen eri oksalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti