keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Haltin huippu sittenkin Norjalta Suomelle? Esitys nyt Norjan pääministerin pöydällä...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Norjalaisen kansalaisliikkeen mielestä Halti-tunturin huippu pitäisi lahjoittaa Suomelle itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2017.

Se olisi hieno ele Norjalta!

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Haltin huippu sittenkin Norjalta Suomelle? Esitys nyt Norjan pääministerin pöydällä

KUVAKAAPPAUS NRK:N NETTISIVUILTA
NRK kirjoittaa, että Norjan hallitus meinaa todella harkita Haltin huipun lahjoittamista Suomelle.
Norjan hallitus käsittelee piakoin, lahjoittaako se Suomelle Haltin huipun, kertoo NRK. Rajaa pitäisi siirtä 40 metrillä, jotta koko huippu olisi Suomen puolella.
Haltin korkein kohta Suomen puolella on 1324 metriä. Norjan puolella Halti yltää vielä 37 metriä korkeammaksi, 1361 metriin.
Norjan pääministeri Erna Solberg varmisti Norjan TV 2:ssa, että esitys on saapunut hallituksen pöydälle. Pääministeri sanoi, että asiaa tullaan harkitsemaan.
Norjalaisen kansalaisliikkeen mielestä Halti-tunturin huippu pitäisi lahjoittaa Suomelle itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2017.
Some-kampanjan takana on Norjan maanmittauslaitoksen eläkkeellä oleva pääinsinööri Bjørn Geirr Harsson. Alueella helikopterilla liikkuessaan hän kertoo ihmetelleensä, miksi tunturin huippu on jäänyt rajalinjassa Norjan puolelle. Aloite on saanut julkisuutta Norjassa ja Suomessa. Myös BBC on kertonut asiasta.
Norjan suurlähettiläs Åge Grutle totesi joulukuussa, että Haltitunturin huippua suomalaisille Facebookissa ajava kansanliike on osoitus norjalaisten hyvästä tahdosta Suomea kohtaan. Hän suhtautui lahjoituksen toteutumiseen kuitenkin varovasti.
Haltin huipun siirtäminen on saanut tukea Norjan pohjoisen kunnissa, mutta toisaalta esimerkiksi ulkoministeriö epäilee lahjoitusta perustuslain vastaiseksi.
Suomessa asian päätymisestä Norjan pääministerin pöydälle uutisoi ensimmäisenä Yle Sapmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti