Biopolttoainejalostamoa Kemiin suunnitteleva kiinalainen Kaidi saa Euroopan komissiolta 88,5 miljoonaa euroa investointitukea jalostamohankkeelleen.
Kyse on samasta uusiutuvan energian tuottajille tarkoitetusta tuesta, joka myönnettiin aikaisemmin jalostamoa Kemiin kaavailleelle Vapolle vuonna 2012. Vapo kuitenkin luopui hankkeesta vuonna 2014. Työ- ja elinkeinoministeriö haki tuen siirtoa Vapolta Kaidille huhtikuussa, ja päätös tuli heinäkuussa.
Kaidi pyrkii tekemään päätöksen noin miljardin euron jalostamoinvestoinnista vuoden loppuun mennessä. Biojalostamo tuottaisi pääasiassa biodieseliä ja lisäksi biobensiiniä.
Hankkeen toteutumismahdollisuuksia on arvuuteltu julkistamisesta lähtien, eikä tukipäätös taannut Vaponkaan jalostamoinvestointia. Moni alan hanke on jäänyt matkan varrelle.
Kaidin jalostamon toteutumisen puolella on kuitenkin ajoitus: viimeaikaisten päätösten perusteella biopolttoaineilla on vahva poliittinen tuki ainakin vuoteen 2030 asti.
EU:n komissio julkaisi keskiviikkona ehdotuksensa keinoista vähentää päästöjä päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla eli lämmityksessä, rakentamisessa, maanviljelyssä, jätehuollossa ja liikenteessä vuosina 2021-2030.
Ehdotusta kritisoivat niin ympäristöjärjestöt kuin elinkeinoelämäkin, mutta Kaidille se oli kuin taivaan lahja.
”Kehittyneiden biopolttoaineiden suosiminen ensimmäisen sukupolven polttoaineiden kustannuksella tuli juuri siinä muodossa kuin toivoimme. Rapsi-, rypsi- ja muita ruokapohjaisia biopolttoaineita halutaan ajaa alas, mikä on toimialalle hyvin selkeä viesti”, toimitusjohtaja Pekka Koponen sanoo.
Toisen sukupolven biopolttoaineiden valmistus ei kilpaile ruoantuotannon kanssa, sillä niiden raaka-aineita ovat esimerkiksi sellu tai jätteet.
Komissio päätyi myös siihen, että puun energiakäytön päästökerroin on nolla, mikä on niin ikään Kaidin kannalta hyvä.
Kaidin laitoksen on tarkoitus käyttää raaka-aineenaan metsäteollisuuden sivuvirtoja, kuten sahoilla syntyvää purua, kuoria ja hakkuutähteitä, ohuempaa energiapuuta sekä ensiharvennushakkuita. Biodieseljalostamo nielisi puuraaka-ainetta vuosittain kaksi miljoonaa kuutiometriä, joten tarpeen tyydyttäminen pelkällä tähde- ja energiapuulla vaatii vielä töitä ja suunnittelua.
Kaidin on tarkoitus rahoittaa miljardi-investoinnista 70 prosenttia lainarahalla ja 30 prosenttia oman pääoman ehtoisella rahoituksella. Komission tuen lisäksi yhtiö on saanut yli neljän miljoonan euron tuotekehityslainan Tekesiltä. Se on hakenut myös TEM:n kärkihankerahaa.
”Kaidi on laittanut merkittävästi omaa rahaa hankkeen valmisteluun ja sitoutunut olemaan merkittävä ja mahdollisesti suurin sijoittaja hankkeessa, mutta myös muita sijoittajia haetaan”, Koponen sanoo.
Kaidi Finlandin omistaa kiinalainen bioalan jätti Sunshine Kaidi New Energy Group. Koposen mukaan Kiinan valtion vientitakuulaitos Sinosure on käyttänyt huomattavasti aikaa Suomen-jalostamohankkeen arviointiin. Sinosuren pääjohtaja jopa kävi Suomessa katsomassa tonttia Kemissä sekä tapaamassa päättäjiä, sijoittajia ja myös joulupukkia.
”He ovat vakavasti hankkeen takana. Valtion takausten ympärille on rakenteilla iso lainapaketti, johon on tulossa konsortio hyvin monesta pankista”, Koponen sanoo.
Kaidin jalostamon on tarkoitus olla käytössä vuoden 2019 loppuun mennessä. Koponen myöntää, että aikataulu on tiukka.
”Kiinalaiset yleensä haluavat toimia nopealla aikataululla. Totta kai liikkuvia osia on paljon, kun esimerkiksi kaikki kansainväliset pankit haluavat tehdä omat evaluaationsa, mikä vie kalenteriaikaa.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti